Jdi na obsah Jdi na menu
 


Nestárnoucí Saxána: Podívejte se, jaký si vykouzlila domov

22. 10. 2011

Petra Černocká navazuje na malířskou tradici rodiny. Svůj byt zdobí vlastními obrazy

Petra Černocká navazuje na malířskou tradici rodiny. Svůj byt zdobí vlastními obrazy
Foto: Petr Merta

 

22.10.2011

Zpěvačka Petra Černocká (61)   bydlí už 25 let v řadovém domku v pražských Strašnicích, v tzv. dvouletkách. Postupně i ona podlehla mravenčímu elánu sousedů, kteří své domečky neustále vylepšují a příbytek zvelebila do dnešní podoby.

„Po revoluci jsem bydlela v luxusním bytě na Vinohradech a po rozchodu s přítelem v něm zůstala sama s dcerou. Právě on mi tehdy řekl, ať se přestěhuju co nejdříve, než zdědí dům někdo v restituci a já se pak nedoplatím,“ vzpomíná Petra.

Slova si vzala k srdci a rozhodla se pro bydlení v řadových domcích ve Strašnicích, které znala a moc se jí líbily. I když byl domek dobře udržovaný, postupně ho celý zrekonstruovala. „Udělali jsme nové rozvody, renovovala jsem koupelnu, kuchyň a vybourala příčku z chodby do pokoje, aby vznikl větší prostor.“

Úlovky z bazaru

Větší rekonstrukcí včetně nové střechy prošel dům v posledních dvou letech. Příbytek, v němž Petra žije s manželem, kytaristou Jiřím Pracným, je důkazem toho, že příjemný domov nemusí vždy tvořit nadměrné metry. V přízemí je předsíň, menší kuchyň a obývací pokoj. V prvním patře má pár k dispozici ložnici, koupelnu s WC a pracovnu. Součástí bydlení i také menší zahrada s posezením.

V interiéru nechybí starožitné kousky, které sháněla Petra po bazarech.
 
V interiéru nechybí starožitné kousky, které sháněla Petra po bazarech.

Co se vybavení týká, kromě sedačky a knihovny tu moderní nábytek nenajdete. „Miluji kolem sebe předměty, na kterých pracovala především pečlivá lidská ruka,“ svěřuje se zpěvačka. V interiéru proto nechybí starožitné kousky, které sháněla Petra po bazarech.

Nejoblíbenějším místem k odpočinku je pro ni jednoznačně zelený ušák. Vzhledem k tomu, že je zpěvačka třetí malířskou generací v rodině, doplnila si výtvarnou sbírku od dědečka, otce a Ivy Hüttnerové vlastními obrázky. Nejnovějším přírůstkem je nově pomalovaná židle.

Steh po stehu

Ani k ručním pracím nemá nestárnoucí Saxána daleko. „Zrovna dávám do kupy jeden starý kufřík na klobouky. Pěkně steh po stehu, režnou nití a moc

Posledním obrazem, který Petra namalovala, je kočka na židli
 
Posledním obrazem, který Petra namalovala, je kočka na židli

mě to baví. I širm na lampě jsem si dělala sama,“ chlubí se zpěvačka.

A bez čeho si nedokáže svůj domov představit? Bez záclon, koberců a polštářků. „Jsem tady spokojená, všichni se tu známe a rozhodně bych tento mrňavý domek nevyměnila za luxusní barák se zahradou obehnanou vysokou zdí,“ uzavírá Petra.

Autor: javK, Jindra Pelikánová

 




 

 

 

Náhledy fotografií ze složky Petra Černocká současnost

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář