Jdi na obsah Jdi na menu

Kožní

30. 9. 2015

Čtvrťácký předmět dermatovenerologie, jak už název napovídá, je kombinací nemocí kožních a pohlavních. Za relativně zajímavým názvem se ale ukrývá jen nebetyčná nuda. Snad nic (až na tělovýchovné lékařství :D ) nebylo ve čtvrťáku tak otravné jako tenhle předmět.

Na přednášky jsem tradičně nechodila, vlastně ani nevím, jestli nějaké vůbec byly, takže o tom vám příliš velké svědectví asi nepodám :D

Praktika, jestli se tomu dá tak vůbec říkat, probíhají na příslušné klinice. Pokaždé máte nejprve výklad a pak jdete za pacienty. Ale kdo by si myslel, že je to třeba jako na interně, kde si nějakého v klidu vyšetříte a proberete to s doktorem, byl by úplně vedle. "Vyšetření pacienta" probíhalo tak,  že se nás do pokoje nahrnulo dvacet, prohlédli jsme si lupénku nebo atopický ekzém a pokračovali o pokoj dál, kde jsme si opět prohlédli lupénku nebo atopický ekzém.

kozni.jpg

Jo a z venerologie jsem neviděla ani jednoho pacienta :D

Jediný plus praktik bylo, že jsem během nich stihla přečíst tuhle bezvadnou knížku. Murakamiho mám ráda a rozhodně doporučuju.

Na zkoušku jsem se učila ze skript, co jsme dostali v knihovně a bohatě to stačilo.  Někdo dostal i atlas, já ne, tak jsem si všechny ty pupínky hledala na netu. Někdy je to fakt chuťovka.

Součástí zkoušky je i psaní receptů. To znamená, že se musíte naučit asi třicet (?) receptů na různé masti a oleje. Některé jsou magistraliter, některé HVLP. Já na to měla zase kartičky, na jedné straně bylo napsané, co mám připravit a na druhé recept. A fakt to bylo dost šikovné.

dermaa.jpg

Dále je součástí zkouška praktická. Ta probíhá tak, že dostanete pacienta, popovídáte si s ním a máte určit diagnózu. Záleží na tom, koho máte jako zkoušejícího. Já neměla štěstí, a tak jsem musela rozebírat pomalu každý pupínek a flíček na kůži mé pacienty a dopodrobna vysvětlovat několik zkouškových otázek. Ale slyšela jsem, že ostatní zkoušející to tak vůbec nehrotí a stačí poznat jen diagnózu.

/Mimochodem moje pacientka měla alergickou reakci na léky, které si vzala asi před měsícem a v době, kdy jsem ji vyšetřovala, na kůži neměla z původní reakce nic. A tak nějak omylem se mi o těch lécích úplně zapomněla zmínit :D. To jen, že odhalit diagnózu někdy není zas taková brnkačka./

Poslední část zkoušky, pokud úspěšně absolvujete část praktickou, je teoretická. To už jsem štěstí měla, v podobě docenta Salavce. Tahle část byla moc příjemná, spíš mi to přišlo jako přátelská diskuse u kafíčka, než jako zkouška. Docent je moc fajn a když se spletete, tak vás klidně nechá přemýšlet a opravit se. Kdyby nebylo té strašné praktické, tak bych zkoušku z kožního vyhodnotila jako jednu z nejpříjemnějších zkoušek. Ne, co se týče učení, to bylo hrozné, ale spíš přístupu zkoušejícího.

Na kožní stačí tak tři týdny maximálně, víc bych tomu fakt nedávala. A to jsem pomalá, někteří to zvládli i rychleji, Doporučuju koukat hodně na obrázky, pak se to všechno líp pamatuje.

To by pro dnešek bylo asi všechno, snad jsem si moc nevymýšlela. Pupínkům zdar a zase někdy u jiného předmětu :)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář