Jdi na obsah Jdi na menu

Vzpomínky na anatomii

30. 8. 2015

Anatomie je v prváku koncipována jako dvousemestrální předmět. Na některých jiných fakultách je dokonce na tři semestry, ale protože je naše fakulta tak trochu hardcore, zvítězila samozřejmě tahle varianta.

Nikdy nezapomenu, jak jsem nadšeně nakráčela na první přednášku, plná elánu, ideálů a odhodlání a po jejím skončení jsem se naprosto zdrceně plazila domů na koleje a nadávala jsem si do všech nepěkných věcí světa, že jsem na tu medicínu vůbec lezla. Dnes se tomu směju, ale tehdy jsem byla naprosto dodělaná a vyděšená z toho, co se kolem mě začíná rozjíždět a že jsem navíc toho všeho součástí.

Od té doby jsem prakticky žila i dýchala anatomií. Medičky rády říkají, že tráví večery v posteli s Čihákem. Ale rozhodně to neznamená, že by se každý večer oddávaly sexuálním radovánkám :) Čihák je autorem medicínské bible - třídílné Anatomie. Během prvního ročníku se vám tyhle roztomilé knížečky doslova a do písmene zažerou pod kůži. A těch večerů, které jsem nad nimi strávila, ať už v bdělém stavu vsedě nebo vleže ve vyčerpaně komatózním pokusu o difuzi skrz zavřené oči, bylo nepočítaně.

embryolaa.jpg

Na každém praktiku z anatomie, které bývá dvakrát týdně, se píše takzvaný mikrotest. To znamená, že dostanete pět otázek z tématu, které jste se měli na ten den naučit. Kdo by si myslel, že je to jako na střední, kde jste brblali, když jste se z hodiny na hodinu měli nabiflovat tři stránky v učebnici formátu A5, ten by asi nestačil zírat. Nebylo nic neobvyklého, když jsme se za tři dny těch stránek měli naučit třeba padesát nebo sedmdesát. Pamatuju si, jak jsem vždycky nejprve koukala na to, kolik je v tom úseku obrázků. Protože čím víc obrázků, tím míň textu, že jo :)

Z mikrotestu jste museli dostat maximálně za tři, čtyřka už je nevyhovující známka. Pokud jste měli určitej počet čtyřek, museli jste na konci semestru mikrotesty opakovat.

Specialitou naší fakulty je tzv. prapokrový test, alias praporkáč.Tenhleten postrach všech prváků se odehrává těsně před Vánoci. Celá akce probíhá na pitevně, kde asistenti připraví těla, do kterých zapíchají na různá místa a struktury čísla. Potom nás tam po jednom pouštěli a měli jsme vymezenej čas, už nevím kolik minut,na to, abychom ty struktury poznali a zapsali je na papírek. A zase jsou nějaký kvóty pro projití. Ten stres je fakt nezapomenutelnej. Ale ta úleva, když člověk zjistí, že to udělal, je fakt skvělá :)

Na závěr celého ročního anatomického utrpení, je zkouška. Otázek je 215, taháte si tři. Docela malá pravděpodobnost, že si vytáhnete něco, co nechcete. Ale těch otázek, které chcete, je vlastně tak strašně málo, že si nakonec stejně většinou vytáhnete to, co nechcete. Dodnes si vzpomínám, jak jsem při učení se poslední otázky zjistila, že už absolutně netuším, o čem vlastně byly ty první :D Ale chce to zachovat chladnou hlavu a v klidu to zopakovat ještě jednou. Ono se to v té hlavě někde vždycky uhnízdí.  A když ne, tak budete mít aspoň čistý svědomí.

Ještě přidávám jeden velmi užitečný materiál, který se vám bude později hodit i v neurologii aneb pomůcka na hlavové nervy.

A ještě jeden hezkej materiál na neuroanatomii.

Když tak na anatomii vzpomínám s odstupem času a v kontextu dalších ročíků, tak to vlastně tak hrozný nebylo. Ale je možný, že jsem už některé podrobnosti radši zapomněla :) I když vím, že to pro mě bylo tehdy hodně těžký. Důležitý je to ale nevzdat a vytrvat. Štěstí přeje připraveným :)

aa.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kateřina - Anatomie aneb strasak prvaku

18. 9. 2015 21:41

A opet mi web zkratil odstavec, achjo

medička lfhk - Re: Anatomie aneb strasak prvaku

19. 9. 2015 4:55

To nechápu, zkusím mrknout do nastavení, jestli by se s tím nedalo něco dělat :(

Kateřina - Anatomie aneb strasak prvaku

18. 9. 2015 11:06

Ahoj! Chtela bych pochvalit tvuj blog, moc se mi libi jakym stylem nam nezasvecenym sdelujes informace o medicine a to co tu pises, je dle meho velmi mile cteni

medička lfhk - Re: Anatomie aneb strasak prvaku

18. 9. 2015 12:56

Jé, děkuju moc, těší mě, že se ti blog líbí a že je aspoň trošku užitečný :) Mě samotnou to psaní baví a aspoň si tím trošku odpočinu od učení :))

Katerina - Re: Anatomie aneb strasak prvaku

18. 9. 2015 21:36

Ja jsem ti psala asi o dva odstavce delsi clanek a ono se to sem neodeslalo. To je mi lito:-(. O tom jak mam celkem z anatomie bobky a rikam si uz ted, jak se to vsechno sakra da naucit

medička lfhk - Re: Re: Anatomie aneb strasak prvaku

19. 9. 2015 4:54

To zvládneš, fakt, ono to sice vypadá hrozně, ale dá se to, když to člověk nevzdá. Hlavní je se neleknout a neutéct :)