Jdi na obsah Jdi na menu

Dutá sterid a jiné nesmysly

23. 9. 2015

Farmačka je po patologii dalším postrachem hradeckých studentů. Začíná v letním semestru ve třeťáku a končí v zimním ve čtrťáku. U nás na fakultě se říká, že kdo zvládne čtvrťák, ten už se na škole udrží až dokonce. Netuším, jestli je to kvůli farmačce, ale nejspíš jo. Ale já myslím, že to zas tak strašná zkouška ve výsledku není. Jen to učení fakt stojí za to :)

Na přednášky se chodit nevyplatí. Ve třeťáku jsem měla jakýsi šílený záchvat poctivosti a řekla jsem si, že budu chodit aspoň na něco. Vybrala jsem si farmačku a můžu říct, že mi to bylo naprosto k ničemu. Většinou tam jen čtou prezentaci, což v pohodě zvládám i doma sama. Mičuda sice straší, že u zkoušky chce vědět něco navíc, ale nakonec nechtěl vůbec nic. Ve čtvrťáku jsem pak na ně už samozřejmě nechodila. A mám pocit, že tam z našeho ročníku chodilo tak max. deset lidí. Takže je s klidným svědomím můžete vynechat.

Praktika jsou většinou příšerně otravná. Probíhají formou seminářů a na konci se vždycky píše test. Testy jsou dost těžké, ale většinou se shodují s těmi z předchozích let nebo minimálně s těmi, které měly skupiny před vámi. Takže je pěkně k ničemu mít farmačku v pondělí a naopak super mít ji v pátek :D

Jinak otravná proto,že se tam zase jen čte prezentace, kterou si  přečtete doma a když už máte nějakou otázku, tak na ni stejně často od asistenta odpověď nedostanete. Pro mě to prostě byla povětšinou jen ztráta času. Stačil by test a nazdar :D Bohužel jsou ale praktika jako vždy povinná, takže to nějak prostě přetrpět musíte.

Co se týče učení se na zkoušku, farmačka je fakt hodně těžká na zapamatování. Je tam toho docela málo na chápání, spíš jde jen o memorování nazpaměť, což mi úplně nevyhovovalo, protože jsem spíš takový ten "chápací typ" :) V patologii se mi osvědčil systém kartiček a i tady  jsem ho s úspěchem použila. Většinou si vypíšu názvy a třeba pár poznámek okolo, někdy ani to ne, a když pak jdu někde venku nebo mám jakoukoli volnou chvíli, tak do toho koukám a fakt mi to pomůže si to zapamatovat. Fugovalo mi to i na neurologii a kožním, takže doporučuju. Vypadá to asi takhle

farma.jpg

Prostě žádné extra řeči okolo, jen názvy a nějaké nejdůležitější poznámky k nim.

Jo a učila jsem se jen z prezentací a z Obecné farmakologie od Martínkové, ktorou můžete stáhnout tady a hradečáci ji mají dokonce přímo na Moodlu. Prezentace jsou fakt dobře udělané a ke zkoušce úplně stačí.

Zkouška je docela pohodová. Mičuda je úplně zlatej, strašně moc pomáhá a je hodnej. Myslím, že chápe, že to většina z nás stejně skoro všechno zapomene hned, jakmile vyjde ze dveří, takže to nijak extra nehrotí :) A Štěrba je prý taky docela v pohodě.

Součástí zkoušky je i psaní receptů, myslím, že se to píše na posledním praktiku a naučíte se to během odpoledne, takže toho se vůbec nebojte. Navíc na kožním vás to čeká znovu a na mnohem horší způsob :D

Farma je obecně hodnocená jako hodně těžký předmět, s čímž souhlasím, hlavně kvůli těm názvům. Musíte nad tím prostě ten čas strávit, přes to vlak nejede, ale když se na to nevykváknete, tak zkoušku v pohodě zvládnete.

A ještě jedno bezva video :)

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Kyklop - Kartičky

24. 9. 2015 22:36

Kolik takových kartiček to asi tak obnáší? To musí být šílená dřina si to vypisovat... Ale zřejmě to má i ten psychický efekt taháku. :)

medička lfhk - Re: Kartičky

25. 9. 2015 6:41

No na farmačku to bylo takových třicet. On je to vlastně formát A4, takže ne úplně kartičkoidní, ale mně to dost vyhovuje :) Dělala jsem to v průběhu roku, pokaždý, když jsme psali na nějakou skupinu test, tak jsem si k tomu vytvořila kartičku. Takže to nebyla až taková dřina :)) Pro mě je to doopravdy praktické, vzhledem k tomu, že to mám do školy tak půl hoďky cesty a za tu dobu jsem si toho stihla zapamatovat docela dost :)