Jdi na obsah Jdi na menu
 

Třebíč nebo skladiště?

Třebíč nebo skladiště?

Vzpomínám nostalgicky na dobu, kdy ať už jsem z Třebíče odjížděl do jakékoliv směru, město za posledním domem končilo polem nebo loukou a za nějakou chvíli následovaly lesy. Bylo to jako opustit krásné město a být v pěkné přírodě za městem.

Divoká 90. léta 20. století a svoboda s sebou přinesla i poněkud negativní trend. Místo, aby se pro nově vzniklé podnikatelské prostředí vytvořila dostatečně daleko za městem průmyslová zóna, která by nerušila tvář samotného města, začala být Třebíč ze všech stran okupována nově postavenými výrobními a skladovacími halami, supermarkety a další megalomanskou a bezduchou ,,průmyslovou,, architekturou. Spolu s tím vzrostla nákladní i kamionová doprava.

Když dnes chci z milované Třebíče pěšky nebo na kole do přírody, musím míjet tyto obludnosti. A když návštěvník z daleka jede plný očekávání navštívit naše město zapsané na seznam světového kulturního dědictví UNESCO a místo toho ho vítají jen haly, skladiště a překladiště, musí být na první pohled zděšen, jestli nebyl podveden. Obludným příkladem je příjezd do Třebíče oběma příjezdovými silnicemi z jihu. Ale neskutečně barbarským způsobem byla narušena i image Třebíče z nejkrásnější části, tedy ze severu, kde obrovská hala prodejce nápojů Brabec hyzdí hranice města Třebíče i přírodního chráněného území.

Posledními výjezdy z Třebíče, kde ještě můžeme zakusit staré krásné časy, jsou snad už jen dva méně významné výjezdy z Třebíče a to na Budíkovice a Stařeč. Donedávna se dal do této kategorie zařadit i výjezd z Třebíče směr Račerovice. Ale to už bohužel neplatí. V roce 2019 zde hned za krásnou historickou stavbou božích muk vznikla automyčka.

Na nádherném místě, kde se po dlouhá staletí za Třebíči dělily dvě cesty - jedna na Sokolí a druhá na Račerovice – stojí právě na tomto rozcestí historická boží muka. Ta byla postavena kolem roku 1790 a paradoxně už v době ateistického komunismu byla zapsána jako chráněná kulturní památka. O to větší překvapení přichází v době svobody, kdy tuto památku a celé místo znehodnotí hned vedle postavená myčka na auta z roku 2019. Ale možná, že to právě ukazuje na to, jakou hlubokou duchovní a společenskou krizí procházíme, že si takových krásných věcí vážíme ještě méně než ti, kteří Třebíč v době komunismu bourali a ničili. Možná, že to ukazuje na to, že peníze mají pro lidi, kteří o Třebíči rozhodují, větší váhu, než Třebíč samotná.

Pro srovnání foto božích muk na Račerovické ulici před rokem 2019 a po roce 2019.

PhDr. Martin Herzán MSc.

   

2.jpg1.jpg