Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie a současnost

 

 

  H Á J E N K A   

malá muzika z Hájů

Počátky založení muziky Hájenky z Hájů sahají do 80. let minulého století. V té době účinkovali v kapele 3 muzikanti - bratři Zdeněk a Josef Hrubých z čp. 30, oba střídavě hráli na harmoniku a křídlovku, na bicí nástroje hrál  pan Václav Kvídera z Krasavec. Repertoár, v tomto obsazení, byl tvořen zejména lidovou písničkou, hrálo se na různých mysliveckých a hasičských akcích, narozeninách, svatbách apod. V té době však ještě nebyl zcela vymezen název kapely.

K významné změně došlo v roce 1992, kdy se kapela rozšířila o dalšího člena, pana Josefa Ulricha za Zastávky  u Dnešic, který hrál na baskřídlovku – tenor. V této době se již ustálil název kapely Hájenka, a to podle toho, že polovina muzikantů byla z Hájů. Později v roce 1993 rozšířil kapelu další člen, a sice pan Josef Šesták ze Dnešic, který hrál baryton. Toto složení kapely již umožňovalo hrát hudebně náročnější skladby s výrazně hudebním zabarvením. Z repertoáru převažovaly lidové písně, zejména našich autorů a písně zlidovělé v různých úpravách.

Jako host na „klávesy“ (nesprávně varhany) vystupoval také Zbyněk Hrubý – syn Josefa Hrubého.

hajenka-foto-nabilovy.jpg

Foto před zámkem v Nebílovech

Zleva:  Zdeněk Hrubý – vedoucí kapely, harmonika a zpěv,    Josef Šilhánek – bicí,    Josef Šesták – baryton,    Josef Ulrich – tenor,  Josef Hrubý – křídlovka a zpěv,   Zbyněk Hrubý – klávesy a zpěv.

V tomto složení vystupovala Hájenka několik let, absolvovala řadu úspěšných vystoupení nejen u nás, ale také na slavnostech piva ve Weidenu aj.

V roce 2000 ukončil působení v kapele pan Václav Kvídera a od března 2001 začal, jako stálý člen kapely, hrát na bicí nástroje pan Josef Šilhánek ze Střížovic. Ostatní obsazení zůstalo nezměněno. Na kytaru a zpěv příležitostně vystupoval pan Přemysl Brada ze Skočic. Postupně však došlo k další obměně v kapele, a to když své působení ukončili pánové Josef Šesták a Josef Ulrich. Po jejich odchodu začal s kapelou vystupovat a hrát na tenor saxofon pan Josef Přibáň z Vodokrt,  a to až do roku 2011. Protože se muzika představovala jako malá dechová kapela, vypomáhal na krátký čas ve hře na baskřídlovku opět pan Josef Šesták ze Dnešic.

Významným mezníkem kapely Hájenky byl rok 2012, kdy začal v kapele také vystupovat a zpívat pan Jiří Dinnebier, zpěvák, kolega a vynikající kamarád. Tento člověk zpíval dlouhá léta s dechovkou Václava Palečka - Lesankou, se kterou má řadu nahrávek v plzeňském rozhlase. S Jiřím Dinnebierem se Zdeněk Hrubý dobře zná, neboť společně s Lesankou absolvovali řadu koncertů a estrád.

Repertoár kapely se také rozšířil i o moderní skladby různých autorů. Základ skladeb však stále tvoří lidové písně, řada je jich převzata právě s repertoáru Lesanky, neboť tyto skladby, zejména u starší generace, jsou stále oblíbené a žádané.

K další změně ve složení kapely a v obsazení nástrojů došlo v  roce 2013, kdy již začínají hrát v kapele na harmoniku synové kapelníka Tomáš a Jan.  Tím mohl kapelník a vedoucí Hájenky pan Zdeněk Hrubý zaměnit, do té doby hru na harmoniku, za baskřídlovku a společně s bratrem Josefem tvořit v kapele dvojici na dechové nástroje.  Syn kapelníka Jan, mimo hru na akordeon, ještě v roce 2014 začal studovat hru na trubku v ZUŠ v Přešticích a samozřejmě si i na tento nástroj již zahraje v kapele Hájence.

foto-ze-zinkov.jpg

                                       Současné složení kapely

 Na fotografii  zleva jsou:   Tomáš Hrubý – harmonika,   Jan Hrubý – trubka a  harmonika,   Josef Šilhánek – bicí,   kapelník Zdeněk Hrubý – tenor a harmonika,   Josef Hrubý - křídlovka,   Jiří Dinnebier – zpěv a průvodní slovo.

V tomto obsazení vystupuje Hájenka až do současnosti. Příležitostně s Hájenkou vystupují a hrají ještě pan Ladislav Chadt na tubu, Jana Hofmanová na harmoniku, Přemysl Brada na kytaru a Pavla Kriegrová – zpěv.

Příchodem Tomáše a Jana Hrubých došlo současně k omlazení kapely, oba chlapci mohou vystoupit též samostatně se svým programem, ať už jako sóloví hráči, či společně jako akordeonové duo se skladbami našich i světových autorů. Tato možnost často obohatí program Hájenky při různých koncertech a vystoupeních.

            V současné době lze konstatovat, že tato kapela má dobrou základnu muzikantů pro další působení i rozšiřování repertoáru a žádaných skladeb dle zájmu posluchačů.  Všichni členové kapely  jsou nadále připraveni hrát a zpívat pro dobrou náladu všech, kteří si lidovou písničku a repertoár Hájenky oblíbili.