Jdi na obsah Jdi na menu
 

LEPEK a náš organismus

Lepek, téma poslední doby, ano či ne? 

Občas přijde na náš stánek na farmářských trzích zákazník se slovy "mně lepek nevadí, já ho můžu a podobně". Na jednu stranu, není se co divit, pokud se jeho vliv neprojevuje nějak zřetelně, člověk si může myslet,
že se ho to netýká. Často nás ani nenapadne, že konzumace lepku, laktózy, cukru a přemíry sacharidů obecně, způsobuje špatnou náladu, únavu, deprese, migrény, průjem, častá nachlazení a další.
Dnešní běžná strava v podstatě vylučuje možnost mít 100% zdravá střeva. A pokud nejsou naše střeva v pořádku, je narušena celková imunita, od které se odvíjí celkový zdravotní stav a odolnost proti běžným i vážnějším nemocem. Narušenými střevy se do do krve dostávají toxiny, které by zdravé střevo za normálních okolností do těla nevpustilo. 

Toto všechno poté významně ovlivňuje i funkci mozku, do kterého se tyto toxiny dostávají krví.
Vysoká koncentrace lepku v dnešním obilí a tedy i jeho mnohonásobná konzumace ve srovnání s našimi babičkami, zvyšuje pravděpodobnost nemocí jako je alzheimer, parkinson a řadu dalších. Tvrzení, že když to nevadilo našim předkům, proč by to tedy mělo vadit nám, je tedy velmi scestné. Vyřazení těchto toxinů ze stravy může velké množství nemocí zmírnit a některé, například ulcerozní kolitida, cronova choroba, celiakie, chronický průjem, aspergerův syndrom a mnoho dalších, dokonce i vyléčit. Nebavíme se zde o nějaké nové dietě, je to o pochopení problematiky, rozhodnutí a novém životním stylu. Nestačí však jen vyměnit lepkovou mouku za bezlepkovou, proč? Pro zdravé fungování těla je třeba omezit konzumaci sacharidů a škrobů všeobecně. I o tom si povídáme na našich kurzech.

Naši předkové nekonzumovali takové množství balastu jako je dnešní pečivo, cukrovinky, rafinované nebo geneticky upravené potraviny... jejich tělo bylo tedy logicky mnohem odolnější.

Z vlastní zkušenosti můžeme já i moje dcera říct jediné, od okamžiku, kdy jsme přestaly jíst lepek a poté po několika měsících jsme i zásadně omezily sacharidy ve všech formách, naše psychika na to zareagovala během několika týdnů a stále se to zlepšuje.

Většina lidí tento fakt zatím podceňuje asi i pro nedostatek veřejně dostupných informací.
Všem doporučuji přečíst knihu "Moučný mozek" David Perlmutter (nebo jinou knihu zabývající se touto problematikou), kde neurolog vysvětluje
vliv lepku, cukru a přemíry sacharidů ve stravě na naše zdraví fyzické
i psychické.