Jdi na obsah Jdi na menu
 


Veverka Obecná

Jedná se o středně velkého hlodavce, který se vyskytuje v čeledi veverkovitých a žijí na širokém území v rozmezí od západní Evropy až po východní Asii. V ČR můžeme veverky najít v lesích všech typů, parcích, alejích či větších zahradách.

 

Barva tohoto zvířate bývá často zrzavá, černá a někdy i hnědá. Zbarvení srsti obecné se liší podle lokality rozšíření a období, ale vždy je srst na břiše a hrdle zbarvená krémově až bíle. V Česku se nejčastěji objevuje červená a černá forma, ve světě není výjimkou ani šedá nebo čistě bílá forma. Veverce obecné se mění srst dvakrát ročně, a to z letní na zimní a ze zimní znovu na letní. Zimní srst je hustší a o něco tmavší než letní.

 

Obvykle dorůstá 19 až 23 cm a jejich hmotnost bývá mezi 250 až 340 g (někdy i více).

 

Veverky mají huňatý ocas, který napomáhá udržovat rovnováhu při lezení a skocích na stromech a který veverka využívá jako „pokrývku“ těla při spánku, je 14,5 až 20 cm dlouhý. Dalším znakem jsou pro veverku obecnou střapce chlupů na ušních boltcích směřující do špičky. Stejně jako většina stromových veverek má i veverka obecná ostré a zakřivené drápy, které jí pomáhají při lezení po větvích stromů.  

  

 veverka-a-siska_513966352-jpg_irecept-630-16x9.jpg