Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak si připravit povídání na zadané téma (My English Portfolio)

U většiny studentů je mluvení v cizím jazyce asi tou nejslabší stránkou. Je to hlavně tím, že možností, jak procvičit tuto oblast je méně než při procvičování gramatiky a slovíček. Z tohoto důvodu byl do hodin zaveden dlouhodobý "projekt", kdy si každý žák připraví povídání na zadaná témata, v každém dalším ročníku je rozšiřuje (tak, jak narůstá slovní zásoba a gramatika) a častým opakováním těchto základních témat se naučí používat angličtinu k plynulému vyprávění.

Tento návod by měl pomoci těm, kteří nevědí, jak si povídání na dané téma připravit. Nejprve připomenu, co by žáci jednotlivých ročníků měli umět.

Žáci 5. třídy mají omezené možnosti, na začátku ročníku znají pouze základní anglická slovesa a umí vyčasovat slovesa být a mít. Jejich věty jsou jednoduché, v souvětí umí použít spojky "but" a "because" (samozřejmě kromě "and"). Vystačí si tedy s tím, co znají a mohou se inspirovat články v učebnici. Pro jejich povídání postačí cca 10-15 základních vět.

Žáci 6. třídy už znají základní anglická slovesa v přítomném průběhovém a prostém čase a také se během roku učí čas minulý. Měli by umět hovořit v delších větách a souvětích. Mohou se inspirovat články v učebnici a pokud potřebují přeložit slovíčka, která neznají a nejsou si jistí jejich použitím, je lepší se zeptat a prokonzultovat konkrétní slovní spojení s učitelem. Mohou se také inspirovat internetem, ale vždycky je důležité si svoje vlastní věty vytvořit tak, aby byl žák sám schopný danou větu říct a byl si jistý použitými slovíčky a gramatikou.

V sedmé třídě už by měli být žáci schopní vyprávět o sobě, své rodině, škole, volném čase a o další jednoduchých tématech bez přípravy. Učí se už i předpřítomný čas a z článků v učebnici a dalších textů jsou zvyklí na složitější souvětí. Jejich slovní zásoba je dostatečná k tomu, aby zvládli komunikovat na jednoduché úrovni.

V osmé třídě se v gramatice přidává trpný rod, vztažné a časové věty, později i první kondicionál. Žáci umějí použít modální a frázová slovesa a v hodinách procvičují tzv. "everyday English", což jsou hovorové fráze, které se objevují v běžné komunikaci. Osmáci už by měli být schopní mluvit plynule v souvětích o obecných tématech a bez problému reagovat na zadané otázky.

 

Ve všech ročnících by měli žáci být schopní si vypracovat zadané téma sami. 

Pokud vás toho moc nenapadá a nevíte, odkud začít, udělejte si nejprve pár poznámek a myšlenkovou mapu. Myšlenková mapa vám pomůže rozdělit si téma na části, o kterých se můžete rozpovídat. Například v myšlenkové mapě pro téma Likes and Dislikes si můžeme poznamenat podtémata - já, moje rodina, moji kamarádi, můj pes (kočka,..), u podtématu "já" můžeme pokračovat dál - at home, in school, outside,.. in winter, in summer,... Můžeme zapřemýšlet přímo konkrétně nad tím, co máme rádi: food, books, films, music,.. 

Jednotlivé body potom popíšeme. Nějaké fráze můžete najít v učebnici, nějaké si můžete vyhledat v anglických časopisech nebo na internetu. K tématu Likes and Dislikes se hodí například tato stránka.

To, jakým způsobem téma zpracujete, je jen na vás. Jen si dejte pozor, aby to celé dávalo smysl a jednotlivé části na sebe rozumně navazovaly. Můžete povídat o více věcech nebo třeba jen o jedné, můžete probrat nejprve své záliby a pak teprve to, co nemáte rádi a nebo to probrat dohromady u jednotlivých částí (knihy, které mám rád a které ne,..). Jen je důležité, aby váš projev byl na úrovni dané třídy, přiměřeně dlouhý (pokud bude vaše povídání delší, vůbec to nevadí, ba naopak) a s použitím gramatiky dané úrovně.

Příklad vypracování tématu Likes and Dislikes na úrovni osmé třídy:

Likes and Dislikes

Everyone has got things they like and don’t like. For me, the best thing in the world is to lie in my bed in the evening with an MP3 player and a book. My mum says that I can’t concentrate on both - the music and the book - but I like it together. I usually listen to film music when I read. When I am with my friends, I like different kind of music. We listen to pop music. I really like Justin Bieber, Selena Gomez and Sia. I also listen to Czech singers. My favourite singer is Monika Absolonová. I have been to  several of her concerts and it was amazing. I saw her in a musical two years ago. The name of the musical was Cleopatra.  I was there with my mum and we both liked it very much.

As I already said, I like reading books. I don’t read every day because I don’t have much time. I play the piano and I have to practise a lot. I read fantasy books and the best books I have ever read are the books written by J.K.Rowling. I adore the way she writes. She beautifully describes the characters and situations and the books are much more better than the films. I like reading more than watching films because I can imagine everything as I want.

I said I play the piano. I can’t say I like or don’t like it. Sometimes I like it and sometimes I don’t. It depends on what music I play. In the music school, I often have to play music that is not my cup of tea. I like when I can play something I choose.

I like spending time with my friends. We talk together, we play games, we go out. We sometimes go to the cinema and then we talk about the films. My best friend Sára and I like discussing about what happened in the film and why the characters did this or that.

From the things I don’t like I will talk about those I really hate. I loathe snakes. I know they are not cold when we touch them and they are quite warm but I hate the way they move and their tongue.

I hate extreme weather conditions. I don’t like cold winters and really hot summers. The worst thing in winter is when it freezes and there is no sunshine and no snow. I know I can read in my bed and be happy but the winter is so long.. In summer, I can stand the hot weather only when we go to the seaside or we spend our holidays near a lake.  We can swim in the fresh and cool water and it is very relaxing.