Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak zlepšit mluvení a rozšířit slovní zásobu

Každý cizí jazyk má svá gramatická pravidla, která není až tak složité se naučit. Důležité je ale umět je použít a k tomu je potřeba procvičovat je ve větách, ať už v psaném nebo mluveném projevu. Procvičovat ale nelze bez znalosti slovíček.

Výuka slovíček probíhá postupně, od těch nejjednodušších a nejčastěji používaných, po slovíčka těžší a méně používaná. Na druhém stupni ZŠ už by základní zásoba anglických slovíček měla být dostatečná k tomu, aby byl každý schopný domluvit se s rodilým mluvčím v základní konverzaci, odpovídat na otázky a sám otázky pokládat. Každý by měl být schopný souvisle hovořit o sobě, své rodině, zájmech, popsat proběhlé děje, ať už osobní nebo děje v knize, filmu. Každý by měl být schopný diskutovat a vyjádřit svůj názor, říci, co se mu líbí a nelíbí a proč. Každý by měl být také schopný mluvit o událostech očekávaných v budoucnosti.

Když to shrnu, na druhém stupni už by měl být každý schopný vyjadřovat se jen s použitím anglického jazyka, i když v jednoduchých větách. Není potřeba znát každé slovíčko, které bychom použili, kdybychom chtěli mluvit česky. Naopak není dobré spoléhat se na překlad čeština - angličtina, ale naučit se zjednodušit to, co chceme říct, tak, abychom nepotřebovali použít češtinu.

JAK ZLEPŠIT MLUVENÍ:

Základní pravidlo, kterého se musí držet každý, kdo chce mluvit cizím jazykem, je NEBÁT SE MLUVIT, nebát se dělat chyby. Chyby jsou přirozenou součástí učebního procesu a je normální je dělat. Pokud někdo čeká na to, že se pasivně naučí pravidla, našprtá se slovíčka a pak bude čekat na to, až si bude jistý, že souvisle promluví bezchybně, nejspíš se nedočká. Opravdu ta nejhorší věc, kterou můžete udělat, je nemluvit ze strachu z toho, že něco řeknete špatně.

Druhým pravidlem (pro ty, kteří se teprve učí říct souvisle pár vět) je MLUVIT JEDNODUŠE. Představte si, že se potřebujete domluvit s někým, kdo umí stejně málo, jako vy. A nebo si představte, že něco vysvětlujete malému pětiletému dítěti. Zkoušejte popsat jednoduché věci, například nábytek, předměty v domácnosti, jednoduchá slovíčka, která vás napadnou. Zkoušejte povídat o svých obvyklých činnostech, o svých zájmech. Začněte přítomným časem, potom popisujte události v minulosti, například co jste dělali včera. Klidně mluvte sami pro sebe, ideálně se nahrajte třeba na mobil. Nahrávka má tu výhodu, že máte možnost najít si vlastní chyby. Pokud máte někoho, kdo si s vámi může anglicky povídat, ať už je to kamarád (kamarádka), rodič nebo třeba bratranec, je to úplně ideální stav. Rozhodně neporovnávejte, co váš "sparing partner" umí. Pokud na tom bude o hodně lépe než vy, můžete se od něj hodně naučit, pokud na tom bude stejně nebo hůř, můžete udělat velký pokrok společně a nebo naučit něco vy jeho, přičemž žádné procvičování neuškodí.

Dalším pravidlem je NEVZDÁVAT TO ve chvíli, kdy máte pocit, že se nemůžete vymáčknout. Většinou to, co chcete říct, zvládnete říct s použitím slovní zásoby, kterou už máte, jen to třeba není tak uhlazená věta, jako by byla v češtině. To přece ale vůbec nevadí. Pokud máte přesto potíže větu říct a připadá vám, že to anglicky opravdu říct neumíte, větu si napište a přemýšlejte, zda by nešla říct jinak, s použitím slovíček, která už znáte. Většinou to opravdu jde :-).

V konverzaci je také potřeba umět vytvořit otázku, protože v komunikaci dvou a více lidí je běžné, že se jeden druhého na něco ptá. Otázky bývají kamenem úrazu i pokročilejších studentů, ale je to proto, že se na ně při tréninku mluvení zapomíná. Pokud procvičujete mluvení s někým dalším, problém byste mít neměli. Pokud trénujete sami, bude potřeba procvičit otázky v různých cvičeních (najdete jich spoustu na internetu), pak je také dobré si otázky psát.

Nebojte se mluvit co nejvíc v hodinách angličtiny. Pokud máte za úkol prodiskutovat nějakou otázku ve dvojicích nebo skupinách, zapomeňte na češtinu a snažte se využít daný čas co nejvíc.

JAK ROZŠÍŘIT SLOVNÍ ZÁSOBU:

Abychom se zlepšovali v mluvení, potřebujeme také neustále rozšiřovat slovní zásobu. Základní metodou je učit se zpaměti nová slovíčka z každé lekce, kterou zrovna probíráme. Někomu jde učení zpaměti snadno, někomu trvá déle. Každopádně je ale potřeba se anglická slovíčka učit rovnou jak se správným pravopisem, tak s výslovností.

Pokud vám učení zpaměti moc nejde, najděte si metodu, která vám může pomoct. Někdo má lepší sluchovou paměť, pro toho je dobré si slovíčka říkat nahlas, nebo je poslouchat třeba z internetového slovníku. Jiný má zase dobrou vizuální paměť (pamatuje si dobře to, co vidí napsané). Někdo má dobrou motorickou paměť (pamatuje si pohyb), a tak mu pomůže, když provede pohyb spojený s významem slovíčka (například "get up", "turn", "dig", "kick", atd.) Většině lidí pomáhají mnemotechnické pomůcky. Je to způsob, jak si zjednodušit zapamatování čehokoli. Jak je třeba možné, že si někdo celý život pamatuje poloměr Země = 6378 km? Naučil se mnemotechnickou pomůcku - Šetři se osle (še = šest, tři = tři, se = sedm, os = osm). V angličtině si můžeme pomoct podobným způsobem. Například sloveso "pull" = táhnout. Představím si, jak na sebe naTAHuji pulovr (což je známé české slovo, které mimochodem vzniklo z anglického pull over = natáhnout přes /hlavu/). Díky slovíčku "pull" se také rychle naučím "push" = tlačit, neboť téměř na každých dveřích je cedule "push" a z druhé strany "pull". Nebo takové slovo "fatigue" = únava. Představím si tlusťocha (= fatty), jak je udýchaný a unavený a hned mi dojde "fatty -->fatigue /všimněte si výslovnosti/". Mnemotechnické pomůcky si může vytvořit každý svoje podle libosti.

K učení slovíček ze slovníčku k dané lekci doporučuji následující způsob:

vypište si slovíčka ve třech skupinách:

- první skupina jsou slovíčka, která už znáte nebo jsou tak jednoduchá, že si je zapamatujete po jednom přečtení

- druhá skupina jsou slovíčka, která neznáte, ale mají jednoduchý spelling a jednoduchou výslovnost a je pravděpodobné, že jejich naučení bude docela snadné

- ve třetí skupině budou slovíčka, která jsou složitá, mají složitý spelling a složitou výslovnost

1. Procvičte si nejprve slovíčka z první skupiny a ujistěte se, že si je pamatujete a umíte je i napsat a správně vyslovit.

2. Procvičte si slovíčka z druhé skupiny a nepokračujte dál, dokud je všechna nebudete umět.

3. Naučte se slovíčka ze třetí skupiny, mělo by jich být nejméně.

4. Vyzkoušejte se (nejlépe se nechte někým vyzkoušet) ze všech slovíček.

Pokud jsou pro vás některá slovíčka těžká a nemůžete si je zapamatovat a nefunguje na ně ani zapamatování pomocí pohybu nebo mnemotechnických pomůcek, napište si celou větu, která dané slovo obsahuje. Nejlepší je taková věta, ze které je význam slova rovnou patrný. Takové věty najdete ve výkladových slovnících (to jsou slovníky, kde není překlad do jiného jazyka, ale vysvětlení významu slova v tomtéž jazyce). Například slovo "dense": The fog was so dense that we couldn't see anything. Náš mozek je stavěný tak, že si snáze zapamatuje význam slov použitých v kontextu (ve větách, ve smysluplném textu) než když se učíme samotná jednotlivá slova. Proto si také lépe pamatujeme slovíčka, která známe z písniček nebo známých pohádek.

Odhadli jste význam slova "dense"?

K učení jakýchkoli slov je metoda použití vět s významem velmi dobrá.

Další metodou výuky slovíček je použití kartiček. Nastříhat kartičky z papíru a napsat na jednu stranu anglické slovíčko a na druhou český překlad zvládne úplně každý. Pak už jen stačí přichystat dvě mističky (nebo krabičky) a postavit je na hodně frekventované místo v bytě, kudy nejčastěji chodíte. Pokaždé, když projdete kolem mističek, vytáhnete kartičku a podíváte se na slovo. Buď je v angličtině a přeložíte ho do češtiny, nebo je v češtině a přeložíte ho do angličtiny. Pokud slovíčko bezpečně umíte (po dvojím či trojím bezchybném překladu), odložíte ho do druhé misky. Z této misky je samozřejmě dobré si občas znovu některé slovíčko vytáhnout a prozkoušet se, zda jste ho nezapomněli. Časem můžete známá slovíčka založit někam do šuplíku. První misku samozřejmě stále doplňujete novými slovíčky.

Některá slovíčka, která jsou pro vás složitá a hlavně ta, která neumíte správně napsat, si můžete nalepit nad pracovní stůl nebo třeba na ledničku nebo dveře na záchodě (raději se souhlasem rodičů ;-)).

 

DALŠÍ RADY:

Další způsob, jak snadno rozšířit slovní zásobu, je poslech. Poslouchat můžete CD s mluveným slovem, což jsou knížky namluvené rodilým anglickým mluvčím, nebo CD, která se prodávají ke zjednodušené četbě a obsahují tentýž zjednodušený text čtený rodilým mluvčím. Více informací najdete v článku "Jak zlepšit čtení a poslech". Nejjednodušším a zároveň nejpříjemnějším způsobem, jak se naučit nová slovíčka, je poslech písniček. Písničky poslouchá každý a většina jich je v angličtině. Text svých oblíbených písní si přeložte, případně si ho najděte na internetu. Stačí, když se při prvním poslechu soustředíte na význam slov a zaposloucháte se do příběhu, který písnička vypráví. Potom už stačí užívat si se sluchátky v uších a příběh už slyšíte a přitom si nenásilně nová slovíčka opakujete.

Oblíbenou metodou, jak se také naučit nová slovíčka a nové fráze, je sledování filmů a seriálů v anglickém znění s anglickými titulky. Nejlepší je vybrat si film nebo seriál, který můžete vidět víckrát a pořád vás baví. Ze začátku stačí zaměřit se na kratší část, ze které si slovíčka vypíšete buď samostatně, nebo ve větách a frázích. Danou část si pusťte tolikrát, kolikrát potřebujete, dokud si slovíčka nezapamatujete a nespojíte se slyšeným slovem. Pak můžete tuto část sledovat i bez titulků. Tato metoda je výborná jak pro výuku nových slovíček, tak pro procvičení poslechu a upevnění gramatiky a uvidíte, že si brzy na sledování seriálů jen v angličtině (s anglickými titulky) zvyknete a už nebudete chtít číst "trapný" překlad.

Pro učení základních slovíček doporučuji pro ty, kteří mají dobrou vizuální paměť a také pro děti, které mají problémy se čtením a s představivostí, obrázkový česko - anglický slovník. Různé druhy se dají zakoupit v knihkupectví a nebo najít na internetu, kde bývají slovíčka nejen s obrázky, ale i se zvukem. Také se dá zakoupit pexeso s obrázky, kde na jedné kartičce je české slovíčko, na druhé anglické. Můžete si zasoutěžit s rodiči, kdo bude lepší ;-). Pro ty z vás, kteří rádi tvoří, je výborným způsobem výuky slovíček tvorba vlastního obrázkového slovníčku. Můžete si slovíčka sami nakreslit a nebo vyhledat vhodný obrázek na internetu. Slovníček si můžete sestavit opět jako jednotlivé kartičky a nebo celý slovník. Řadit můžete podle abecedy a nebo podle témat - do jedné skupiny můžete dát například slovíčka spojená s nakupováním, do druhé se školou, do třetí s koníčky, atd.

Je dobré vyzkoušet více způsobů. Pak teprve zjistíte, který vám osobně nejvíce vyhovuje.