Jdi na obsah Jdi na menu

Prašivá 2016 - postřehy zúčastněných

8. 8. 2016

Prašivá je milé místo pro mnohé

prasiva-16---2.jpg

„Sestra Země volá ke mně“

Tato věta, s podtitulem Péče o společný domov, se stala letošním motem každoročního diecézního setkání dětí na Prašivé v Beskydech, které se vždy koná hned na začátku prázdnin, letos tedy v pátek 1. července.

Od nás se vypravil autobus s poutníčky (i některými rodiči) z Bohuslavic, Bělé, Chuchelné a Dolního Benešova, vedený paní katechetkou Olgou Stuchlou, která se o různorodou skupinu báječně starala a umdlévajícím (po strmé cestě nahoru i zpět) dodávala elán, takže i ty nejmenší (čtyřleté) děti statečně šlapaly.

Tradicí setkání je dopolední mše svatá v areálu Kamenité, sloužená otcem biskupem, který si ji ani letos nenechal ujít, a kněžími z celé diecéze. Sem děti přinesly dary, jimiž byly ponožky, kartáčky a zubní pasty pro lidi, kteří ušli kus cesty. V obci Vyšní Lhoty, kde se areál nachází, totiž stojí uprchlický tábor a část této sbírky byla určena právě pro něj.

Další částí setkání je výstup na horu Prašivá, kde se nachází krásné prostranství, v jehož centru stojí poutní místo, dřevěný kostelík sv. Antonína. Kolem něj se v den setkání nacházejí různá stanoviště s aktivitami pro děti, což je další vítaná část programu. Letos jich bylo 22 a v duchu hlavního mota se nesly i jejich názvy, např. U vody, Na louce, V lese, V oblacích, U sv. Františka …

Jestli Vás zajímají nejen názvy, ale i činnosti, pak vězte, že V klášterní kuchyni děti dostaly recept na ovesné placičky sestry Noemi; V domově mých snů se mohly zamyslet nad tím, co by nemělo chybět místu, které pro ně znamená domov; U stromu života přilepit lístky se jmény členů své rodiny a uvědomit si tak své kořeny a svůj lístek v koruně života; U ohniště ochutnat pečené brambory; U kytary chválit zpěvem Pána … a spoustu dalšího. Myslím ale, že jen málokdo stihl obejít všechno, někteří rodiče by možná uvítali jen si tak lehnout doprostřed palouku a všeho dění a nechat děti, ať se baví, vyrábějí a pozorují, což mnozí udělali. Bylo to také místo pro setkávání starých známých a bylo tu spousta ruchu a zároveň klid uprostřed přírody na vrcholku hory.

Setkání končí vždy závěrečným požehnáním na louce u kostelíka, kterého jsme se ovšem nezúčastnili, protože náš doprovod, otec Pavel Kuchař z Dolního Benešova spěchal na mši ve své farnosti. Dostali jsme tedy požehání od něj v autobuse, aby nám to nebylo líto, a těšíme se, že příští rok pojedeme znova. Jak by ne, když pro některé děti to byl „nejlepší výlet z celých prázdnin“ (i když touto poutí teprve začaly J).

Marie Kotzurová, Bohuslavice

 

Výlet na Prašivou 1.7.2016

prasiva-16---1.jpg

Ráno jsme asi všichni vstávali brzy, posnídali jsme a vyšli k hlavní škole, kde už přijel asi za dvě minuty autobus. Pak jsme vyrazili, až jsme dojeli na místo. Přijeli jsme do Vyšní Lhoty, tam jsme vyšli malý kopec, kde už potom začínala mše svatá. Přijel tam i biskup.

Potom asi v 11.30 skončila mše a dali jsme si řízek a chleba.

Ve 12.00 hodin to začalo – výstup na Prašivou. Až jsme tam došli, dali jsme si pauzu, protože ten kopec byl náročný, ale zvládli to všichni.

Pak tam na nás čekaly soutěže. Až jsme dosoutěžili, tak jsme si dali sraz a šli zase dolů. Bylo odpoledne horko, ale pak už to bylo lepší. Po cestě zpátky si někdo koupil kukuřici. A kolem 17.00 jsme byli doma.

Těším se, až tam pojedu, byl to fajn výlet.

PS. Děkujeme biskupovi, že tam přijel, a také paní katechetce i všem, kdo to pořádali a kdo jeli s námi.

                                                                                              LD (12 let)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář