Jdi na obsah Jdi na menu

Putování jednoho knoflíku

9. 3. 2022

 

Putování jednoho knoflíku

 

            Visel u blůzy téměř na poslední nitce. Několikrát už si majitel řekl, že na to upozorní, aby se knoflík přešil, než spadne, ale se svlečením blůzy se na to zapomnělo…

 Utrhnul se. Naštěstí šel rodinný příslušník hned za majitelem, takže si knoflíku všiml a dal si ho do kapsy.

Jeho blůza se vyprala, knoflík vypadl a sotva znatelně cinkal v bubnu pračky. Panímáma však má citlivé uši, tak v duchu zanadávala na chlapy, protože jedině oni mohli nechat věci po kapsách (kdysi ji sice vlastní matka upozorňovala, aby před praním zkontrolovala všechny kapsy, ale když člověk má toho tolik, tak rychle zapomene…).

Ležel na kuchyňské lince, aby byl na očích. Dnes je sobota a jedeme všichni na velkou oslavu k příbuzným, tak ho tady nechám a zítra ho přišiju. V neděli je více klidu a chvilku pro tento úkon si najdu… Z které blůzy ale vlastně je? Tady jsou všechny, tady také… No to jsem blázen.

Znovu se ocitl na kuchyňské lince. Ležel skoro na jejím kraji, ale na světlém podkladu linky byl tmavý předmět vidět. Skoro všichni členové rodiny kolem něho několikrát prošli, někteří si ho všimli, jiní ani ne.

Až hospodář se u něj v neděli ráno po své snídani zastavil, prohlédl si ho a dal do kapsy svého saka.

Je neděle, jsme zvyklí „zajít do kostela“ a tam podpořit režijní náklady chrámu a farnosti. Hospodář sáhl do kapsy a opatrně vložil knoflík do košíčku kostelní sbírky na opravy – však je to náhradní díl, tak ať se použije…

Postní doba je provázena doporučením, abychom se věnovali možná více, než jindy postu, modlitbě a almužně…, tak co?

Milí čtenáři, děkuji za vaše postní snažení, které se snažíte seriózně uskutečňovat pro váš duchovní růst a pro to, abyste se líbili Bohu a byli mu blíže.

A dárcům nejrůznějších knoflíků, malých plochých baterií, rybích šupin „pro štěstí“, prošlých cizích či tuzemských měn a dalších drobných předmětů, které ve svém putování i díky vám skončily v košíčku při kostelní sbírce, také děkuji – za vynalézavost, za odvahu a vlastně i za inspiraci, jak je možné almužnu chápat J.

PKF