Jdi na obsah Jdi na menu
 


3.turnaj FHT Panter cup 2-2016

Pořadatelství turnaje 3. série Frýdlant  hockey  tour vyšlo tentokrát na hostující tým Panterů z Liberce.

Panteři do Frýdlantu jezdí pravidelně a rádi.  Mají tu spoustu kamarádů už ze začátku 21. století, kdy s nimi HC Panda hrávala neregistrované soutěže v Liberci a díky tomu, že Panteři tvoří sparring partnera Pandě při jejich úterních trénincích ve Frýdlantu, znají důvěrně nejen zimní stadion, ale i útulné zázemí hospůdky se skvělou a příjemnou obsluhou.

Kapitán Panterů, v duchu regulí a pravidel (hráčů nad 35 let), nominoval na turnaj do týmu jen zralé a zkušené borce. Věkový průměr týmu byl 44 let, což je myslím dosavadní turnajový rekord!

Cílem Panterů však nebylo jen nastoupit na led v důchodcovské sestavě.  Základním cílem bylo uspět v bratro-vražedném klání se svým odvěkým hokejovým rivalem Pandou a navíc pokusit se konečně sesadit tým  Old boys z pomyslného trůnu série Frýdlant hockey tour a to pro začátek alespoň v tomto turnaji.  

V prvním zápase se Panteři utkali s Rakeťáky. Ti měli pro tento turnaj jasný cíl - odlepit se ze čtvrté příčky a dosáhnout na medailové pozice. S ambicemi vítěze a odhodláním nastoupili do zápasu a Panteři se poměrně dlouho museli potýkat s jejich houževnatou obranou. Bohužel Rakeťáci podcenili starou českou hlášku „dej si bacha na starýho Vlacha“ a neuhlídali prvního centra Panterů Michala Vlacha. Ten během posledních deseti minut první půle, nasázel do branky Rakeťáků 3 góly. Tlak Panterů pokračoval i v druhé půli, když Jirka Bednář šikovnou střelou zvýšil skóre na 4:0 a zdálo se, že je rozhodnuto. Panteři polevili a Rakeťákům se podařilo dvakrát Pantery přečíslit a skórovat.  Stav 4:2 dostal znovu Rakeťáky do hry. Jejich ambice v závěru však zmrazil Marek Bureš, který střelou od modré upravil konečné skóre na 5:2 pro Pantery. 

Ve druhém utkání překvapila svým nasazením Panda, která se po prohospodařeném začátku, dostala do hry a vybojovala s Old boys skvělou remízu 4:4. Old boys od začátku vedli a po tlaku Pandy v závěru se museli strachovat o výsledek.

Ve třetím zápase se Panteři na Old boys vrhli s takovou razancí, že „Starším chlapcům“ šla hlava kolem. Obraz jak v bitvě u Verdunu- střela stíhala střelu a Panteři několikrát Old boys pevně zavřeli ve své obranné třetině. Publikum hnalo Pantery neustále do útoků a ochozy se valila první mexická vlna. Snad jediná sporadická střela Old boys překvapila brankáře Panterů, který z nudy zrovna svačil koblihu a dostala Old boys do vedení 1:0. Panteři neproměnili několik vyložených šancí a přesto, že byli ve všech ukazatelích na ledě lepší, prohrál 0:2.

Ve čtvrtém utkání nastoupili Rakeťáci proti Pandě a dlouho drželi nerozhodný výsledek. Jako by však Rakeťákům na konci zápasu docházeli síly, zápas odevzdali a Panda se tak radovala z vítězství 4:0.

V pátém duelu Rakeťáci nastoupili k druhému zápasu v řadě, což se projevilo na únavě týmu. Obraz hry byl podobný zápasu s Pandou. Počáteční nasazení vystřídala v polovině zápasu únava a Old boys si tak v závěru napravili s Rakeťáky střeleckou reputaci, kdy s převahou zvítězili 7:1.

Před posledním zápasem tak již bylo prakticky rozhodnuto, kdo v turnaji obsadí první a čtvrté místo. Rakeťáci v turnaji neuhráli ani bod a Old boys dvakrát vyhráli a jednou remizovali. Ve hře o druhé místo byla Panda „na koni“, měla 2 body po výhře nad Rakeťáky a 1 bod po remíze s Old boys. Na druhé místo v turnaji by jí stačila i remíza. Naopak na první místo by musela Panda vyhrát nad Pantery o víc jak 3 branky!

Tradičně se tak v posledním zápase rozhodovalo nejen o 2. a 3. pořadí v turnaji, ale zároveň o stejných pozicích v celé sérii FHT.  Vzhledem k tomu, že Old boys, jsou díky svému složení od začátku turnaje FHT o třídu výš než ostatní týmy, bere se souboj o 2. místo jako „finále rybníkářů“.  Pochopili to i diváci a hledištěm se valila jedna mexická vlna za druhou. Příznivci Panterů na jedné straně tribuny hopsali se svým „kdo neskáče, není Panter hop, hop, hop„ div tribuna nespadla a na druhé straně tribuny skandovali příznivci Pandy svoje – „my jsme Pandí rodina, góly dává mašina“ (rozuměj-mašina na góly=kapitán Pandy Pavel Rajn)

Zápas byl opět velmi vyrovnaný, ale Panteři měli více ze hry. V první části hry se Panteři ujali vedení chytrou střelou kapitána Libora Potockého - 1:0. Ve druhé části hry Panteři opět udeřili. Marek Bureš golfovým úderem překvapil brankáře Pandy Jindru - 2:0. Jako přes kopírák padla i třetí branka, kdy Marek Bureš nasměroval dělovkou od modré mezi nohy brankáře Pandy 3:0. Tlak Pandy se na konci druhé části hry stupňoval, ale hráči neudrželi nervy na uzdě a tak je dvakrát rozhodčí museli poslat vychladnout na trestnou lavici.   I přes oslabení však hrála Panda v posledních minutách s Pantery rovnocennou partii. Na konci druhé části hry Panda dokonce dvakrát skórovala a zdramatizovala tak konec zápasu.  Panteři nakonec udrželi příznivý výsledek, zvítězili 3:2 a obhájili 2. místo v turnaji i FHT.  

Umístění v 3. turnaji série FHT

  1. místo          HC  Old boys Frýdlant     5b
  2. místo          HC Panteři Liberec           4b
  3. místo          HC Panda Frýdlant           3b
  4. místo          HC Rakeťáci Frýdlant       0b

 

Průběžné pořadí FHT po 3. kole

1. místo HC  Old boys Frýdlant  (3 x 1.);  2.místo HC Panteři Liberec (2 x 2. + 1 x 3.); 3.místo HC Panda Frýdlant (1 x 2. + 2 x 3.); 4.místo HC Rakeťáci Frýdlant (3 x 4.)       

 

Závěrečná série turnaje  FHT proběhne dne 12.3. ve Frýdlantu.

 

Zároveň bych chtěl poděkovat organizátorům turnaje (Panteři), ledařům, časomíře a rozhodčím za servis, přátelské atmosféře mezi týmy, skvělé a vstřícné obsluze v hospůdce a prezidentce série FHT Jiřince Vondrákové za vedení turnaje.

 

  Zapsal Libor Potocký-kapitán HC Panteři Liberec

                                                      Logo PANTERŮ.jpg