Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rok 2016 - 2020

SEZONA 2015/2016

38. ROČNÍK LÁZEŇSKÉHO POHÁRU TENTOKRÁT V KLIMKOVICÍCH
Od pátku do neděle (24.-26.7.2015) to v Klimkovicích žilo fotbalem. V rámci oslav 70 let Klimkovické kopané se v tomto termínu konal v našem městě již 38. ročník Lázeňského poháru. Tento nejstarší fotbalový turnaj v České republice (hraný klasicky 11 na 11), získává každým rokem větší prestiž a jsme rádi, že i naše pořadatelství tento turnaj posunulo zase o stupínek výše. O historii a pravidlech tohoto poháru jsme vás informovali již v předešlých vydáních Zpravodaje a tak jen připomeneme, že tohoto poháru se účastní 8 mužstev z lázeňských měst ČR (Lázně Bělohrad, Luhačovice, Velichovky, Konstantinovy Lázně, Železnice, Mšené-Lázně, Jánské Lázně a Klimkovice) a tyto města se pravidelně střídají v pořádání turnaje.
Klimkovice turnaj pořádaly naposledy v roce 2005, nyní tedy po 10 letech znovu a tak na další domácí ročník si nyní budeme muset počkat zase alespoň 8 let. I proto je pořádání turnaje velkou výzvou pro pořadatele předvést své město v co nejlepším světle. O vzrůstající prestiži tohoto turnaje svědčí i rostoucí zájem dalších lázeňských měst o účast na tomto turnaji. Z organizačních důvodů je ovšem 8 účastníků současné maximum.
Příprava na domácí turnaj začala pro pořadatele již před rokem na 37. ročníku ve Velichovkách. Tady se Klimkovice za podpory starosty města zavázali tento turnaj uspořádat a organizátoři již střádali potřebné informace, rady a doporučení od „velichovských“ pořadatelů. Hlavní problém, který bylo potřeba v Klimkovicích vyřešit, byl neuspokojivý stav šaten a sprch v chátrající sokolovně. Pro celkovou rekonstrukci sokolovny nebo výstavbu nových šaten už ovšem nebyl čas. A tak se díky finanční podpoře města a nespočtu brigádnických hodin fotbalistů podařilo zrekonstruovat 2 šatny a sprchy v sokolovně na úroveň odpovídající dnešním standardům. Krom toho fotbalisté opravdu zapracovali na zvelebení celého areálu fotbalového i házenkářského hřiště což je patrné na první pohled. Poslední měsíc před zahájením turnaje strávili fotbalisté v areálu hřiště každý den.
V pátek 24.7.2015 to pak vše mohlo vypuknout. Již od dopoledních hodin se začali sjíždět první účastníci turnaje a jejich fanoušci. Ubytováni byli různě. Někteří si zajistili ubytování v klimkovických penzionech a ubytovnách, některé týmy volily jako ubytování třídu v modré škole a zbytek stanoval v okolí hřiště a na zahradě modré školy. Na házenkářském hřišti byly postaveny dva velké party stany, podávalo se bohaté občerstvení a ve večerních hodinách probíhala diskotéka.
V sobotu 25.7.2015 v 8:00 ráno byla zahájena sportovní část turnaje fotbalovými zápasy ve skupinách. V 11 hodin poté proběhlo slavnostní zahájení turnaje a slavnostní výkop provedl Vladimír Vůjtek starší, klimkovický občan a současný trenér české hokejové reprezentace. Fotbalová klání pak pokračovala až do 18 hodin a výsledky určily nasazení týmů pro nedělní utkání o konečné umístění v turnaji. Všechny výsledky turnaje jsou shrnuty na jiném místě tohoto Zpravodaje. Vzpomeňme jen výsledky Klimkovických fotbalistů. V prvním utkání naši hráči dominovali nad soupeřem z Konstantinových Lázní, ovšem nervozita jim zřejmě svázala nohy a nedokázali proměnit žádnou ze svých vyložených brankových příležitostí. Proto utkání skončilo remízou 0:0. Ve svém druhém utkání proti Mšeným Lázním to opět vypadalo na festival zmařených příležitostí, ale naštěstí se tentokráte jedna ze střel ujala a zvítězili jsme 1:0. Do posledního utkání proti Lázním Bělohrad (hrají o tři výkonnostní soutěže výše) šli naši hráči s vědomím, že výhra znamená nedělní finále, remíza boj o konečné 3. místo a prohra zápas o 5. místo. Klimkovičtí hráči předvedli velmi bojovného ducha a i přes nepříznivý vývoj utkání, kdy prohrávali 0:2, se jim podařilo snížit na 1:2, a nakonec šahali v poslední minutě i po vyrovnání, ale chyběl kousíček. A tak je v neděli čekal boj „až“ o 5. místo. Výsledkem možná pro někoho zklamání, ale předvedeným bojovným výkonem si hráči vysloužili potlesk publika. Chybělo jen to pověstné „štěstíčko“.  Po skončení sobotní sportovní části následoval kulturní program v podání rockové zábavy s kapelou Rezon v parku.
V neděli 26.7.2015 již od 8:30 ráno následovaly 4 utkání o konečné umístění. Naši borci nastoupili v boji o 5. místo proti Železnici a opět rozhodla poslední minuta, ve které jsme inkasovali branku a v utkání tak podlehli 1:2. Ve finále se podle papírových předpokladů utkaly mužstva Lázní Bělohrad a Luhačovic. Velmi pěkné fotbalové finále skončilo po základní hrací době 2:2 a na penalty byli šťastnější hráči z Lázní Bělohrad, kteří tak obhájili loňské vítězství a opět si odvezli domů již 38 let starý putovní pohár. Ve 12:30 proběhlo slavnostní vyhlášení turnaje za účasti Libora Radimce, občana Klimkovic, bývalého fotbalového reprezentanta, olympionika a hráče Baníku Ostrava. Všechny týmy byly oceněny pohárem podle pořadí, upomínkovou plaketu obdrželi rovněž rozhodčí a individuální ceny si odnesli tito hráči. Nejlepším střelcem turnaje se 6 vstřelenými brankami byl Rychecký Miroslav z Lázní Bělohrad, nejlepším brankářem byl vyhlášen Hasník Tomáš z Velichovek a za nejlepšího hráče pořadatelé označili Jana Jelínka z Luhačovic. Zvláštní cenu, fair play na návrh týmu z Železnice, obdrželo mužstvo Klimkovic. Během slavnostního vyhlášení bylo rovněž symbolicky předáno pořadatelské žezlo pro příští již 39. ročník turnaje, který se odehraje v Železnici.
Závěrem tohoto článku bychom rádi poděkovali všem, kteří se jakkoliv podíleli na pořádání 38. ročníku Lázeňského poháru. Nemůžeme tady všechny jmenovat, protože bychom neradi na někoho zapomněli, ale s klidem můžeme říci, že se na organizaci podílelo více než 50 pořadatelů, kteří se intenzivně věnovali přípravě areálu a během turnaje ochotně obsluhovali hosty u výčepu, nabízeli jim různé kulinářské speciality, nebo organizovali vše tak aby turnaj probíhal podle stanoveného harmonogramu. Poděkování tak míří ke skupině dobrovolníků zajišťující občerstvení, k nočnímu hlídači areálu, k mentorovi rozhodčích a rozhodčím, k prodejcům bulletinu a vstupného, k moderátorovi celé akce, k fotbalovému výboru, k hlavnímu elektrikáři za nelehkou úlohu udržet všechny spotřebiče v chodu, k modré škole a panu školníkovi za zajištění ubytování, k restauraci Myslivna a restauraci U hřiště za zajištění obědů, k oddílu házené za vypůjčení hřiště a šaten, ke všem hráčům za sportovní výkony v duchu fair play, k divákům za slušné povzbuzování, ke všem sponzorům (Suninvent, Unicar, ZD Klimkovice, Illík, Chacharova pizza, PEONauto, Stavebnictví Bača), k technické správě města, k Sanatoriím Klimkovice, a v neposlední řadě ke všem zastupitelům a radě města za podporu této akce.  Bez nikoho z Vás všech by tato velká akce nedopadla, tak dobře jak dopadla. Ještě jednou Vám všem DÍKY. Odezvy účastnických týmů a diváků byly jen pozitivní.
V době, kdy čtete tento článek, je v běhu již další ročník fotbalové sezony. Rozpis utkání všech našich kategorií najdete na jiném místě tohoto Zpravodaje. Tímto bychom Vás tedy chtěli pozvat na naše utkání. Přijďte povzbudit ať už ty nejmenší nebo dospělé. Ve fotbalovém areálu pro Vás bude vždy připravené točené pivo, grilované párky, což k fotbalu neodmyslitelně patří, a sportovní zážitek. Rovněž byla zahájena i 1. fáze rekonstrukce sokolovny, což má za následek organizační změny při vstupu k fotbalovému hřišti. Po celou podzimní sezonu tak bude přístup na fotbalové hřiště zajištěn pouze ze strany od parku. Věříme, že toto opatření je pochopitelné a vzhledem k výsledku rekonstrukce vítané.

Fotbalový podzim 2016 nám přinesl celkem 46 mistrovských utkání
Ano, celkem 46 mistrovských utkání sehráli Klimkovičtí fotbalisté během fotbalového podzimu 2015. O tuto porci se podělily čtyři kategorie a to starší přípravka, žáci, dorostenci a muži. K tomuto počtu, aby byl součet kompletní, by se slušelo přičíst ještě několik neoficiálních utkání mladší přípravky. Jak si jednotlivé kategorie vedly ve svých soutěžích vyplývá z tabulek. Některým se dařilo více jiným zase méně, ale všichni bojovali co jim síly stačily za svůj tým, klub a město.
Mladší a starší přípravka (6 - 10 let) pod vedením trenérské dvojice Stanislav Homola a Lubomír Eltner zažila velmi povedený podzim. U této kategorie nejsou výsledky vůbec důležité, tito kluci se fotbal teprve učí a vlastně si teprve vybírají, kterému sportu či činnosti se budou v budoucnu věnovat. Proto je pro nás obrovským úspěchem hojná účast kluků na trénincích a velmi kvitujeme pravidelný doprovod a aktivní zapojování rodičů do činnosti týmu. I přesto nábor nových uchazečů všech věkových kategorií neustále probíhá. Stačí pouze přijít v pondělí nebo ve středu v 16 hod. do tělocvičny ZŠ Klimkovice, vše ostatní se dozvíte na místě. Rádi bychom také posílili náš trenérský tým, takže pokud by byl mezi čtenáři zájemce, který by se rád ve svém volném čase věnoval mládeži (přípravka, žáci, dorost), rádi ho mezi sebou přivítáme.
Trenér žáků (11 - 14 let), René Bilík, má jeden z nejsložitějších úkolů a to naučit kluky, kteří už si zřejmě za svůj sport vybrali fotbal, hrát tuto hru na velkém hřišti 11 na 11. Už nestačí, aby se kluci sešli na zápas v počtu 10 jako v přípravce, kde se hraje 5+1, tady už se musí sejít minimálně v 11, což může být mnohdy vzhledem k nemocem, víkendovým pobytům s rodiči, u babiček a podobně problém, se kterým se potýká většina týmů této věkové kategorie. Naštěstí se tento nešvár daří trenérovi korigovat a podzimní část odehráli kluci se ctí. Bohužel, v této kategorii je taky dalším problémem to, že své děti již přestanou doprovázet na utkání i tréninky jejich rodiče a tak se většinou utkání hrají před prázdným hledištěm. Což je samozřejmě obrovská škoda a myslím si, že kluci by si podporu z hlediště zasloužili a od koho jiného ji očekávat než od rodinných příslušníků. Doufáme, že se toto na jaře zlepší.
Další mládežnickou kategorií jsou dorostenci (15 - 18 let), tito kluci už mají zažité fotbalové dovednosti a jejich hra má prvky dospělého fotbalu. Naši hráči pod vedením trenéra Jirky Chorvatoviče se po podzimní části dělí o první místo ve své soutěži, což je obrovský úspěch. Ze všech utkání pouze jedinkrát prohráli a jednou remizovali, ostatní utkání zvládli vítězně. Snad se jim na jaře povede podobně a zabojují o postup do vyšších soutěží.
Poslední hodnocenou kategorií jsou muži. Klimkovice mají již tradičně velmi mladý a ambiciózní tým, který se pere o přední příčky ve své soutěži a netají se cílem postoupit do vyšší soutěže. Ostravský městský přebor, který hrají, nazval před sezónou redaktor moravskoslezského deníku ostravskou bundesligou, a to proto, že v soutěži je 18 týmů, což je hodně nadstandardní. Trenér Václav Prašivka ml., který převzal tým až v průběhu sezony, se snaží do týmu vnášet prvky moderního fotbalu a hlavně utužit "týmového ducha". Doufejme, že se mu to přes zimu povede co nejlépe a ztrátu, kterou nyní muži v tabulce mají, i díky velké porci zápasů, snadno doženou.
Přes zimu žádný z našich týmů nečeká "dovolená". Všechny kategorie trénují, dá se říct, nepřetržitě a zimní pauzu vyplňují řadou halových turnajů a turnajových zápasů na umělé trávě v Bílovci, Vřesině či Těškovicích. Krom sportovních událostí nás v zimní pauze čeká rovněž volební valná hromada našeho spolku, která je tentokráte velmi důležitá z důvodu změn v občanském zákoníků a z něho vyplývajících nových povinností. Proto se v prosincovém termínu (přesné datum a program budou ve skříňce u úřadu) bude schvalovat nový název i stanovy spolku a bude se volit nový výbor.
Všichni doufáme, že rekonstrukce sálu v sokolovně se časově stihne a my vás budeme opět moci přivítat na již tradičním plese sportovců, který se tentokráte bude konat koncem února. Krom sálu v sokolovně se nově budují i šatny z dosavadních sklepních prostorů. Vše vypadá, že při startu jarní sezony (19.3.2016) již budeme soupeře vítat v novém, za což jsme po dlouhých letech opravdu velmi rádi a všem, co se na této akci podílejí děkujeme. Děkujeme také Městu Klimkovice a všem sponzorům, všem našim fanouškům a divákům za podporu v roce 2015, všem trenérům a funkcionářům za neocenitelnou obětavou práci a všem hráčům za odvedené sportovní výkony.

FOTBALOVÁ SEZONA 2015/2016 JE ZA NÁMI – JAKÁ BYLA?

Fotbalová sezóna 2015/2016 je za námi, jaká byla? Úspěšná nebo nepodařená? To záleží na mnoha úhlech pohledu a každý ať si to zhodnotí sám. Krom mistrovských fotbalových utkání, kterých bylo za celou sezónu přesně 90 a přípravných zápasů či turnajů, proběhly v této sezoně i další významné akce. Hned na úvod v červenci 2015 proběhla jedna z největších akcí, jaké náš oddíl kdy pořádal a to domácí Lázeňským pohárem, spojeným s oslavou 70. let kopané v Klimkovicích. Následovala prosincová Valná hromada, která byla tentokráte důležitá z pohledu změny legislativy, již tradiční únorový ples sportovců v sokolovně, červnový první ročník turnaje mladších přípravek Klimkováček a těsně před koncem sezóny, červencový fotbalový kemp mladších žáků. A navíc celý průběh této sezony doprovázela rekonstrukce fotbalového zázemí v sokolovně. Sezóna to tedy byla přinejmenším plná významných událostí. A jak si vedly jednotlivé kategorie?

Tentokráte začneme od těch nejmenších. Mladší přípravka, hráči 9 let a mladší pod vedením trenérů Stanislava Homoly a Jana Švabíka, se ještě neúčastní pravidelných mistrovských utkání. Své zkušenosti získávají v turnajích, ať už halových nebo venkovních. A nezbývá než jen chválit, protože, pravidelně vozili z turnajů medailové umístění a navíc, v domácím turnaji Klimkováček po bezkonkurenčních výkonech, obsadili 1. místo. Jejich o chlup starší kolegové, hráči starší přípravky 11 let a mladší pod vedením trenéra Luboše Eltnera, již hrají pravidelnou mistrovskou soutěž a v letošní sezoně si vedli opravdu skvěle. V konečné tabulce obsadili výborné 2. místo, když v 10 zápasech zvítězili a jen ve 4 poznali chuť porážky. Největším úspěchem obou těchto nejmladších kategorií je ale to, že to ty kluky i holky baví, což dokazuje jejich velká účast na všech trénincích. Vypadá to, že nám roste další úspěšná fotbalová generace.

Sotva kluci starší přípravky překročí 11 let věku, přecházejí do kategorie starších žáků, kluků 15 let a mladších, kteří už hrají na klasické velké hřiště v počtu 11 na 11. A zde je trenér René Bilík učí velký fotbal. Kluci za sezonu odehráli 18 mistrovských utkání, v nichž získali 22 bodů, což jim stačilo na 6. místo. Markantní rozdíl mezi podzimní a jarní části. Na podzim získali kluci jen 2 vítězství, zato na jaře už to bylo 5 vítězných utkání a jedna remíza. Snad budou i v příští sezoně pokračovat ve výkonech z jarní části.

Kategorie dorostenců, kluci 19 let a mladší, pod vedením trenéra Jirky Chorvatoviče slaví MISTROVSKÝ TITUL Městského Přeboru Ostrava.  Celou sezonu předváděli chlapci výborné výkony, ale měli v soutěži jednoho velmi houževnatého protivníka – Dolní Lhotu, se kterou se přetahovali až do posledního kola o první místo. Vše se zdálo rozhodnuté, když naši borci v předposledním kole podlehli Dolní Lhotě na domácí půdě 2:3 a ta je tímto výsledkem přeskočila o 1 bod na první místo. Ale kdo se vzdává nevyhrává. V posledním kole jsme suverénně vyhráli na hřišti v Pustkovci 10:0, zatímco Dolní Lhota nečekaně zaváhala v domácím prostředí s Václavovicemi a prohrála 2:4. Těmito výsledky posledního kola vybojovali naši dorostenci 1. místo a postup do Krajské soutěže. Všem klukům patří obrovské poděkování za předvedené výkony. V 22 zápasech získali 56 bodů za 18 výher a 2 remízy a 2 prohry.

Nejstarší (pokud nepočítáme aktivní „starou gardu“) a nejsledovanější kategorii jsou muži. Před sezonou si hráči sami na sebe nakladli ty nejvyšší cíle, bohužel se je ale v soutěži s dalšími 17 soupeři (ostravská bundesliga) nepodařilo naplnit. Hned v úvodu soutěže po 4 utkáních došlo k výměně trenéra, kde Radima Břežného nahradil po ukončení své hráčské kariéry Václav Prašivka ml.. A i když trenéři i hráči dělali, co mohli, prostě to letos v tak nabité konkurenci nevyšlo. V konečné tabulce skončili muži na 5. místě, se ziskem 61 bodů a skóre 81:50.


VALNÁ HROMADA TJ KLIMKOVICE, Z.S. SE USNESLA NA VŠECH ZÁDŚADNÍCH BODECH
Valná hromada TJ Klimkovice, z.s. konaná dne 5.12.2015:
Schválila:
- nové stanovy spolku TJ Klimkovice, z.s.;
- nový název spolku TJ Klimkovice, z.s.;
- názvy 3 oddílů: Oddíl kopané TJ Klimkovice, Oddíl Marathon Team TJ Klimkovice a Oddíl ASPV TJ Klimkovice;
Zvolila:
- Výbor spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období ve složení: Ludmila Bálková (člen), Milan Glomb (hospodář), Lukáš Lyčka (jednatel), Radomír Mika (místopředseda) a Jiří Seidler (předseda).
- Předsedu spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období pana Jiřího Seidlera.
- Kontrolní komisi spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období ve složení: František Friedel (předseda), Jiří Juřina (člen), Martina Bálková (člen).
- Výbor Oddílu kopané TJ Klimkovice na následující pětileté období ve složení: Jiří Seidler (předseda), Václav Prašivka st. (místopředseda), Milan Glomb (hospodář), Lukáš Lyčka (jednatel), Rudolf Homola (člen), Stanislav Homola (člen), Jiří Kič (člen), Jaroslav Petruška (člen), Václav Prašivka ml. (člen).
- Výbor Oddílu Marathon Team TJ Klimkovice na následující pětileté období ve složení: Radomír Mika (předseda), Tomáš Burda (místopředseda) a Jan Friedel (hospodář).
- Výbor Oddílu ASPV TJ Klimkovice na následující pětileté období ve složení: Ludmila Bálková (předsedkyně), Martina Bálková a Soňa Penišková.


1. FÁZE REKONSTRUKCE SOKOLOVNY UKONČENA
1. fáze rekonstrukce sokolovny byla ukončena úspěšnou kolaudací v únoru roku 2016. Fotogalerii celého průběhu rekonstrukce naleznete zde: http://tjklimkovice.rajce.idnes.cz/2015_1._faze_rekonstrukce_sokolovny
Porovnat jak to vypadalo před a po rekonstrukci můžete v tomto dokumentu:
1. fáze rekonstrukce před/po
A co se povedlo v sokolovně zrekonstruovat v roce 2015 můžete porovnat zde:
Rekonstrukce sokolovny v roce 2015


K 1.1.2016 mělo TJ Klimkovice, z.s. celkem 174 aktivních členů a z toho oddíl kopané 136. oddíl Marathon Team 14 a oddíl ASPV 24. 92 členů je mladších 18-ti let.


SEZONA 2016/2017

39. ROČNÍK LÁZEŇSKÉHO POHÁRU - ŽELEZNICE 2016
30. - 31.7.2016 se sešli účastníci 39. ročníku Lázeňského poháru v Železnici a odehráli opět vydařenou kapitolu tohoto jednoho z nejstarších fotbalových turnajů v České republice. Pod vynikající taktovkou organizátorů, za dohledu slunečního pupence, tedy aspoň v sobotu a opravdu bohaté divácké kulisy předvedli všichni účastníci lité boje a to nejen fotbalové, ale i společenské a kamarádské, na společných setkáních plných vyprávění, starých historek a zážitků a nějakého toho kalíšku.

Vítězství obhájili Lázně Bělohrad, kteří si ve finále poradili s Luhačovicemi v poměru 3:1.
Další pořadí: 3. Konstantinovy Lázně, 4. Velichovky, 5. Železnice, 6. Klimkovice, 7. Mšené Lázně, 8. Jánské Lázně

Bohužel ani kvalitní a sympatické výkony nestačily Klimkovickým na víc než utkání o 5. místo. Velmi vyrovnané výkony všech týmu v naší skupině znamenaly, že rozhodovaly detaily a jeden jediný gól nás dělil od soubojů o medaile.
První utkání LP: Klimkovice - Konstantinovy Lázně 1:1 (1:1) na pen. 3:1 Branka: Ambros.
Druhé utkání LP: Mšené Lázně - Klimkovice 1:2 (0:0). Branky: Lubojacký, Švábík.
Třetí utkání LP: Klimkovice - Lázně Bělohrad 0:2 (0:1)
Utkání o umístění: Klimkovice - Železnice 2:4 (0:2). Branky: Švábík, T.Komár
Sestava: Bača - Woznica, Jaroň, Teichmann - Šablatura - Koval, Šoltys, Ambros, Klemiš - Švábík, Lubojacký, Konečný, T.Komár, Pepík Tomášek

FOTBALOVÝ PODZIM 2016 BYL V TAKTOVCE DRUŽSTVA MUŽŮ

Fotbalový podzim je úspěšně za námi, nastala zimní přestávka, blíží se konec roku a tak je vhodný čas bilancovat a hodnotit, jak byli naši sportovci úspěšní či neúspěšní. Fotbalový oddíl TJ Klimkovice, z.s má celkem pět družstev ve věkových kategoriích mladší přípravka (do 9 let), starší přípravka (do 11 let), starší žáci (do 15 let), dorostenci (do 19 let) a muži, z nichž čtyři družstva hrají pravidelné soutěže. Udržet takovýto počet zejména mládežnických družstev, považuji v dnešní době, kdy většina okolních fotbalových týmů mládežnická družstva ruší z důvodu nedostatku hráčů, za velký úspěch. V průběhu podzimní části odehrála naše družstva celkem 45 mistrovských utkání a další várku přátelských utkání či turnajů. Z organizačního hlediska jsou pro nás nejnáročnější utkání na domácím hřišti, které navštěvuje v průměru cca 100 diváků. Pro tyto lidi, většinou občany Klimkovic tak pravidelně co 14 dní, v podzimní části celkem asi 10 krát, zajišťují naši obětaví funkcionáři a hráči sportovně - kulturní zážitek. Věřím, že v roce 2016 bylo nač koukat a bylo o „vás“ diváky postaráno skvěle.

Hodnocení jednotlivých týmů začnu od těch nejmenších. Mladší přípravka, kluci ve věku do 9 let pod vedením trenérské dvojice Stanislav Homola a Karel Pokorný, ještě nehraje žádnou pravidelnou soutěž. Tito kluci se teprve učí základům fotbalu, ale ne jen fotbalu, ale všeobecné pohybové aktivitě. Je radost koukat na jejich nadšení při trénincích nebo při příležitostných turnajích či přátelských utkáních. Určitě nám v Klimkovicích roste výborná fotbalová generace. To platí i o jejich o kousek starších spoluhráčích z kategorie starší přípravky (do 11 let). Tito kluci, pod vedením trenéra Luboše Eltnera již  pravidelně hrají svou soutěž a díky výsledkům v minulých letech, hrají vůbec tu nejvyšší ve své kategorii, co mohou hrát. V soutěži nazývané TOP U11 jsou jim soupeři věhlasné oddíly jako Baník, Vítkovice či Hlučín a kluci, i když většina jich je ještě o rok mladších, se s těmito soupeři perou velmi znamenitě. Dle metodiky UEFA, nejsou v této kategorii podstatné výsledky, ale radost ze hry, proto se výsledky nezveřejňují a hodnotí se jen vstřelené góly, kterých naši borci v 8 zápasech nastříleli 39. Krom těchto utkání se hráči zúčastnili rovněž celorepublikového turnaje Ondrášovka Cup a v jejich kvalifikační skupině, kterou hráli ve Valašském Meziříčí, jim chyběl jen malý krůček (2 vstřelené góly navíc) k postupu do velkého pražského finále. I přesto to byl velký úspěch. Všem klukům i holkám patří za celý rok 2016 velká pochvala a trenérům obrovské DĚKUJI za jejich nevděčnou a obětavou práci.

Starší žáci, kluci ve věku do 15 let, pod vedením trenérské dvojice René Bilík a Honza Švábík, již hrají své mistrovské zápasy na velké hřiště a branky klasických fotbalových rozměrů. Tato kategorie bývá nejvíce „nedostatková“ co se týče udržitelnosti a v mnoha klubech v okolí už byla zrušena pro nedostatek hráčů. Proto je obrovský úspěch, že se našim trenérům daří v této kategorii ne jen děti u fotbalu udržet, ale díky jejich kvalitní práci a přípravě atraktivních tréninků, přilákat nové zájemce o fotbal. Nezřídka tak během podzimu nastala situace, že při utkání nezbyly na všechny hráče ani dresy (18 ks). Toto jsou opravdu příjemné starosti. Kluci hrají pravidelnou soutěž Městský Přebor Ostrava s dalšími 7 soupeři (tady je nejvíce znát úbytek, v minulosti tuto soutěž hrávalo 14 týmů) a ze 6 odehraných utkání dva krát zvítězili a čtyři krát prohráli. V tabulce jim patří pátá příčka se ziskem 6 bodů a skóre 19:23. Všichni věříme, že toto postavení si během jarní části soutěže ještě vylepší.

Novou soutěž ochutnávají prvním rokem naši dorostenci (do 19 let), kterým se, pod vedením trenéra Jirky Chorvatoviče, podařilo postoupit do Krajské soutěže. Na nováčka v soutěži si vedou myslím velmi dobře. Vstup do soutěže měli impozantní a po prvních kolech se dokonce pohybovali na úplném čele tabulky soutěže. Poté přišlo pár nevydařených zápasů, ale i tak konečné podzimní 7. místo se ziskem 20 bodů za 6 výher a 2 remízy ze 14 zápasů a skóre 38:28, je velmi dobrý výsledek, který před soutěži neočekávali snad ani samotní hráči. Kluci, při zájezdech k utkáním, poznávají i vzdálenější kouty našeho kraje. K zápasům jezdí například až do Vrbna pod Pradědem nebo Rýmařova. Pokud kluci chtějí a táhnou jako tým za jeden provaz, jsou schopni v soutěži porazit kohokoliv. Problém nastane, když se začnou mezi sebou hádat, ale to už snad poznali a pochopili sami a v jarní části soutěže tak opět budou stoupat tabulkou vzhůru. Za podzimní část jim výsledkově patří velká pochvala. Nelehkou práci trenéra s těmito mládežníky ve věku 16 – 19 let si dokáže představit asi každý. Proto si také trenér zaslouží velký obdiv za svou trpělivost a poděkování za svou obětavou práci.

Nejstarší kategorií a tou, na kterou je upínána největší pozornost, jsou muži. Ti si sami na sebe, už před startem podzimní soutěže, upletli bič, když se nebáli vyhlásit, jako jasný cíl pro tuto sezonu, útok na postup do krajských soutěží. A pod vedením trenérské dvojice Václav Prašivka ml. a René Bilík, se jim tento cíl daří naplňovat beze zbytku. Stali se jasnými „půlmistry“ soutěže, když v odehraných 14 utkáních jen dva krát ztratili body za remízy na soupeřově hřištích, jinak byli na 100% úspěšní. Ziskem 38 bodů a skóre 44:11 si zajistili pohodové první místo v tabulce s náskokem 10 bodů na své pronásledovatele. V klidu se tak můžou připravovat na jarní část soutěže, kde budou ve zbývajících 12 utkáních tuto pozici obhajovat. Všichni věříme, že se jim to podaří a vrátí tak Klimkovický fotbal do soutěže kde „minimálně“ patří.


K 31.12.2016 mělo TJ Klimkovice, z.s. celkem 179 aktivních členů a z toho oddíl kopané 141. oddíl Marathon Team 14 a oddíl ASPV 24. 105 členů je mladších 18-ti let.

Výbor oddílu kopané pracoval v roce 2016 v tomto složení:
Předseda: Jiří Seidler
Místopředseda: Václav Prašivka st.
Jednatel: Bc. Lukáš Lyčka
Hospodář: Milan Glomb
Členové výboru: Rudolf Homola, Stanislav Homola, Václav Prašivka ml., Jiří Kič a Jaroslav Petruška
Předsedou oddílu Marathon Team je Radimír Mika a Přesedkyní oddílu ASPV je paní Ludmila Bálková.


FOTBALOVÁ SEZÓNA NA VÝBORNOU

Skončil nám fotbalový ročník 2016/17 a je čas se poohlídnout jaký vlastně byl? Jako každý ročník, určitě náročný pro hráče, trenéry i funkcionáře. Tento ročník byl ovšem výjimečně vydařený a doufejme, že je předzvěstí dobré Klimkovické fotbalové budoucnosti.

Náš oddíl kopané TJ Klimkovice, má v pravidelných soutěžích FAČR přihlášené 4 družstva (muži, dorostenci, starší žáci a starší přípravka) a 5 družstvo (mladší přípravka) se krom pravidelné tréninkové přípravy i nepravidelně účastní turnajů.  Začněme při hodnocení od těch nejmladších.

Mladší a starší přípravka (6-11 let), které se věnuje trojice trenérů Stanislav Homola, Karel Pokorný a Luboš Eltner, nám každoročně dělá velkou radost ne jen svými výsledky v soutěži a turnajích, ale hlavně svou hojností. Časy, kdy měli trenéři na tréninku 5 kluků, už jsou dávno pryč a dnes, když se přijdete podívat na jejich tréninky, uvidíte plné hřiště malých nadšených fotbalistů (30 i více). Mladší přípravka, kluci do 9 let hrávají zatím pouze nepravidelné turnaje, ale i z těchto vozí úspěchy a odměny v podobě pohárů a medailí. Příkladem zářijové 1. místo ve Velké Polomi, 1. místo na turnaji v Olbramicích nebo 2. místo na nedávném turnaji v Polance. Pro nás je největší odměnou jejich radost a nadšení ze hry.  

Starší přípravka, kluci od 9 do 11 let, už hraje pravidelnou soutěž a to ne ledajakou. Hrají vlastně nejvyšší možnou soutěž ve své kategorii a to TOP U11, kde se potkávají se soupeři z daleko věhlasnějšími názvy jako je Baník Ostrava, Vítkovice, Hlučín atd. Výsledky těchto soutěží, nejsou dle zvolené metodiky FAČR a FIFA zveřejňovány, protože u těchto dětí přece nejde o výsledek, ale o zábavu ze hry. Proto je takto musíme hodnotit i my. V 16 odehraných soutěžních utkáních nastříleli naši borci soupeřům celkem 86 branek a vedli si skvěle! Dle výrazu štěstí u dětí a nadšení rodičů, které je při zápasech a turnajích neúnavně povzbuzují, jsou naši kluci mladší i starší přípravky, pro letošní rok jednoznačně vítězové minimálně „Ligy mistrů“ J. O čemž přesvědčili Klimkovické občany na domácím turnaji Klimkováček, kde suverejně obhájili první místo. Tradičním zakončením fotbalové sezóny kategorie přípravek je kemp, který se koná od 30.6. do 2.7. na fotbalovém hřišti a v sokolovně. Tento kemp je odměnou pro hráče, pro trenéry i pro rodiče. Doufejme, že i letos jim vyjde počasí a všichni si ho skvěle užijí. Do hry v soutěžním ročníku 2016/17 zasahovali tito hráči: Bartoš Adam, Bena Tobiáš, Brázdil Aleš, Dlabaja Vojtěch, Habusta Ondřej, Homola Petr, Huspenina Matěj, Košař Jakub, Malý Lukáš, Matuška Jan, Matýsek Matěj, Matýsek Vojtěch, Neuwirth Jakub, Ondra Jan, Pesch Andreas, Pokorný David, Pracuch Tobiáš, Prašivka Václav, Sedláček Marek, Strakoš Matěj, Svoboda Adam a Žák Jakub. 

Starší žáci jsou kluci a holky ve věku 12-15 let, které vede jako hlavní trenér René Bilík. Tato kategorie, je dle obsazení soutěží nejrizikovější z pohledu udržitelnosti zájmu o sport a o fotbal jako takový v našem regionu. Ostravskou část městského přeboru hrálo v tomto soutěžním ročníku pouhých 8 mužstev, a proto považujeme za obrovský úspěch už jen to, že se nám dlouhodobě daří držet tuto kategorii v Klimkovicích "při životě". Mezi 8 účastníky soutěže jsou ale velké výkonnostní rozdíly. Takže zatímco prvních 6 týmů mezi sebou hraje většinou vyrovnané zápasy s fotbalovými výsledky, poslední dva týmy inkasují pravidelný příděl 10 až 20 branek za utkání. Naši borci se po základní části umístili na 5. místě tabulky se ziskem 18 bodů za 6 výher a 8 porážek a vzácně vyrovnaným skóre 43:43. Protože v tak malém počtu účastníků by soutěž skončila velmi brzy, byla přidána ještě nadstavbová část. V ní se utkaly týmy na 1.-4. místě tabulky a týmy na 5.-8. místě tabulky. V prvním kole play-off narazily naši žáci tedy na Lokomotivu Ostrava a v dvojutkání zvítězili po výsledcích 6:6 a 18:4. V následujícím utkání o konečné 5.-6. místo vyzvali opět v dvojutkání Slovan Ostrava a po výsledcích 3:4 a 3:1 obhájili své 5. místo po základní části. Soupisku týmu v soutěžním ročníku 2016/17 tvořili tito hráči: Bilík Daniel, Čerňava Petr, Damovský Daniel, Fojtíková Lenka, Fitřík Jan, Fritsch Adam, Fritsch Jakub, Gelnar Dominik, Gelnar Šimon, Guňka Daniel, Hlubková Kristýna, Holubek Matěj, Hurník Filip, Hurník František, Lazecký Jan, Lubojacký René, Piškula Daniel, Poloch Jakub a Tomšů Josef.

Dorostenci jsou kluci ve věku 16-19 let, pod vedením trenérské dvojice Jirka Chorvatovič a Jirka Bajgar nastupovali ve své premiérové sezoně po loňském postupu do Krajské soutěže s cílem soutěžit zachránit. Nikdo tak nečekal, že po úvodních kolech budou dokonce okupovat čelo tabulky této soutěže a nakonec skončí v její vrchní polovině na 7. místě z 15 účastníků. V 26 utkáních získali 39 bodů za 12 výher, 3 remízy a 11 porážek a skóre 71:66. Krajská soutěž dorostenců je velmi náročná svou kvalitou, ale i nároky na cestování. Naši dorostenci při zájezdech na utkání poznávají i ty nejvzdálenější kouty Moravskoslezského kraje a zase naopak týmy a hráči, kteří třeba nikdy v Klimkovicích nebyli, zase poznávají naše město a hřiště. Dorostenci nám svými výkony letos určitě žádnou ostudu neudělali. K utkáním v soutěžním ročníku 2016/17 nastupovali tito hráči: Bajgar Jiří, Bednář Jaroslav, Böhm Jakub, Gelnar Dominik, Fojtík Daniel, Hutník Petr, Křenek Petr, Kvaš Jiří, Langer Vít, Larisch René, Mareth Daniel, Mirga Miroslav, Pasker David, Sikora Petr, Strnka Václav, Tomášek Daniel, Tomášek Josef, Tyleček Jiří a Valder Dominik. 

No a na závěr ta nejsledovanější kategorie a to jsou Muži. Už na startu sezóny před sebe sami hráči i vedení oddílu postavilo jasný cíl a to bylo vítězství v Městském přeboru Ostravy a postup do 1.B třídy krajských soutěží. Od prvního utkání si šli hráči jasně za svým cílem. Po podzimní části nepoznali chuť porážky a na čele tabulky měli 10-ti bodový náskok. Jaro začali také impozantně a náskok se navýšil až na 12 bodů. Poté přišla, ale první porážka a pár nepovedených utkání, náskok se ztenčil na 5 bodů a na hráčích se začala projevovat nervozita. Výkony nebyly zdaleka tak ideální jako na podzim, ale nechyběla bojovnost. A i díky tomu, se to nakonec povedlo a už kolo před koncem soutěže se mohl v Klimkovické kabině ozývat pokřik: „MISTŘI, MISTŘI,…“. V konečné tabulce městského přeboru tak na prvním místě získali 64 bodů za 20 výher, 4 remízy a pouhé 2 porážky a skóre 70:23. Sezónu tak jednoznačně musíme hodnotit jako úspěšnou. Cíl byl naplněn a oslavy byly velkolepé. Kdo byl v sobotu 3.6.2017 na hřišti, může posoudit sám, kdo nebyl, určitě zaznamenal ohňostroj na počest postupu. Klimkovicím budou krajské soutěže určitě slušet o mnoho více, a kdo ví, třeba za rok, za dva se bude slavit opět. Do hry v soutěžním ročníku 2016/17 zasáhli tito hráči: Ambros Anestis, Bača Michal, Bednář Jaroslav, Cviertna Adam, Drábek Jakub, Gazda Jakub, Klemiš Michael, Knopp Daniel, Komár Vítězslav, Konečný Karel, Koval Matěj, Lubojacký Marek, Sikora Vojtěch, Šablatura Jakub, Šoltys Jakub, Švábík Jan, Teichmann Jiří, Woznica Jan a Zbořil Petr. Nejlepším střelcem byl Jan Woznica s 11 brankami, ale slušně mu sekundovali i Marek Lubojacký s 10 brankami a Šoltys Jakub a Švabík Jan s 9 brankami. Nejvíce minut na hřišti strávil brankář Michal Bača (celkem 2220 minut).

Do hodnocení sezóny fotbalového oddílu krom fotbalových utkání patří určitě také velmi povedený Fotbalový ples a dokončená II. fáze rekonstrukce sokolovny. Kvalitní zázemí fotbalového oddílu, odpovídající normám 21. století, je základem pro úspěšnou a dlouhotrvající práci, ne jen s fotbalovou mládeží. A tak věříme, že současně připravovaný projekt dokončení celkové rekonstrukce sokolovny dostane v brzkých letech reálných rozměrů. Každé fotbalové utkání na našem hřišti je nejen sportovní, ale pro mnohé občany i kulturní událostí. Scházejí se zde občané celého města, přijíždějí hosté i s diváky ze všech možných koutů Moravskoslezského kraje a tak náš oddíl nereprezentuje jen samotnou Tělovýchovnou jednotu, ale i celé město Klimkovice. 


SEZONA 2017/2018

40. ROČNÍK LÁZEŇSKÉHO POHÁRU - JÁNSKÉ LÁZNĚ 2017

Jubilejní 40. ročník Lázeňského poháru skončil v místě svého zrodu na hřišti v Janských Lázních. Hodnocení necháme na každém kdo se zúčastnil a prožil opět ty magické chvíle setkávání, sportu, vášnivých debat a možná i drobných rozmíšek, ale ty jdou většinou velice rychle stranou. Hostitelé se, jako těch mnoho před nimi, snažili připravit vše ke spokojenosti účastníků. Počasí přálo hlavně v sobotu, v neděli již mraky zastínily Černou horu a poslaly nějaké ty kapky na hráče a účastníky. To snad ale nemohlo nikomu zkazit náladu. Hřiště se drželo statečně a vrátilo zpět všechnu píli a snahu, kterou se mu dostalo v přípravách. Klimkovice odcestovaly na Lázeňský pohár v hodně prořídlé sestavě 14 hráčů. K tomu všemu, se hned v prvním utkání zranili Matěj Koval a Pepík Tomášek a tak do hry musel zasáhnout i trenér Honza Woznica. Nicméně, i přes tyto neduhy určitě předvedenou hrou neudělali Klimkovicím ostudu. Výsledky sice nejsou moc k chlubení, ale KDYBY v prvním utkání udrželi naši hráči vedení 2:0, nebo kdyby ve druhém utkání proměnily penaltu krátce před koncem, nebo kdyby v obou tkáních vyhráli penaltový rozstřel, nebo kdyby ve třetím utkání mířila střela do brány místo do tyče, mohly být výsledky mnohem veselejší, ale na kdyby se nehraje a tak: První utkání proti Velichovkám jsme zahájili velmi dobře. Už v 5. minutě se k odraženému míči na hranici velkého vápna dostal Vláďa Šot a trefil přesně k tyči. Jen co začal druhý poločas dokončil nádhernou akci přesnou střelou Kuba Drábek a vedli jsme 2:0. Hned vzápětí, ale soupeř snížil a v poslední minutě se mu podařilo vyrovnat. V penaltovém rozstřelu jsme pak podlehli 1:2. Ve druhém utkání základní skupiny jsme nastoupily proti Mšeným Lázním. V prvním poločase nás dostal do vedení Kuba Drábek, ale soupeř ještě do konce prvního poločasu vyrovnal na 1:1. Výbornou příležitost dostat vedení na naši stranu měl pět minut před koncem Michael Klemiš, ale penaltu, nařízenou za faul na Anestise Ambrose, neproměnil. V dlouhém penaltovém rozstřelu jsme pak opět nebyli úspěšní. Ve třetím a posledním utkání základní skupiny, pořád s teoretickou šancí na postup do finále, jsme nastoupili proti účastníkovi krajského přeboru Lázním Bělohrad. V prvním poločase jsme měli šanci jít do vedení, ale střela Honzy Woznici skončila na tyči. Velmi vyrovnané utkání tak rozhodli hráči z Bělohradu dvěma údery ze standartních situací a zvítězili 2:0. V nedělním utkání o konečné 5.-6. místo jsme nastoupili proti Železnici. Dlouho bezbrankový stav se změnil až deset minut před koncem, kdy se krásně trefil železnický útočník a v posledních minutách pak přidali hráči Železnice ještě jednu pojistku.

Klimkovice tak obsadili na 40. ročníku Lázeňského poháru v Jánských Lázních v roce 6. místo. Velmi bojovné výkony předváděla tato sestava: Anestis Ambros, Michal Bača, Jirka Bajgar, Jarda Bednář, Kuba Drábek, Karel Konečný, Michael Klemiš, Vítek Langer, Marek Lubojacký, Vosta Sikora, Vláďa Šot, Jirka Teichmann, Honza Woznica, zranění Daniel Knopp, Adam Chobot, Pepík Tomášek a Matěj Koval, podpůrný tým Jirka Seidler, Václav Prašivka st., Milan Glomb a Lukáš Lyčka, dámská část týmu Kristýna, Zuzka, Petra a Míša, a v neposlední řadě naší věrní fans Laco, Žampion, Čaba, Vilda a Sylva, Zuzka a Martin... a další.  

Na schůzce účastníků lázeňského poháru byl potvrzen jízdní řád poháru pro příští roky: 2018 Mšené Lázně, 2019 Konstantinovy Lázně, 2020 Velichovky, 2021 Klimkovice ??? (v případě dokončení rekonstrukce sokolovny), 2022 Lázně Bělohrad.

Fotogalerie LP 2017: http://tjklimkovice.rajce.idnes.cz/2017_LP_Janske_Lazne/


KRÁTKÉ OHLÉDNUTÍ ZA FOTBALOVÝM PODZIMEM 2017

Fotbalový podzim je úspěšně za námi, nastala zimní přestávka, blíží se konec roku a tak je vhodný čas bilancovat a hodnotit. Fotbalový oddíl TJ Klimkovice má celkem pět družstev ve věkových kategoriích mladší přípravka (do 9 let), starší přípravka (do 11 let), starší žáci (do 15 let), dorostenci (do 19 let) a muži, z nichž čtyři družstva hrají pravidelné soutěže. A na vystoupení těchto družstev v soutěžích se nyní podívejme podrobněji.

Hodnocení jednotlivých týmů začnu od těch nejmenších. Mladší přípravka, kluci ve věku do 9 let, ještě nehraje žádnou pravidelnou soutěž. Tito kluci se teprve učí základům fotbalu, ale ne jen fotbalu, ale všeobecné pohybové aktivitě. Je radost koukat na jejich nadšení při trénincích nebo při příležitostných turnajích či přátelských utkáních. O „chlup“ starší kolegové z kategorie starší přípravky (do 11 let), již  pravidelně hrají svou soutěž a hrají v soutěži nejlepších týmů starších přípravek na Ostravsku, která nese název TOP U11. V soutěži se vedli skvěle a přezimují na krásném 3. místě za suverejním Hlučínem a druhou Starou Bělou. V průběhu podzimní části se hráči přípravky zúčastnili i několika venkovních turnajů a koncem podzimu se rozjela i halová turnajová sezona. Bohužel nebo bohudík, fotbal je kolektivní sport a pro účast v soutěži je potřeba mít v kádru minimálně 11, optimálně však až 20 hráčů. Toto se před sezonou zdálo nesplnitelné u kategorie starších žáků, kluků a holek ve věku do 15 let. A tak jsme přihlásili naše žáky do nově vzniklé soutěže, která se hraje v počtu 6+1 na šířku hřiště. Až později se ukázalo, že naše obavy byly plané a že kluci v Klimkovicích o fotbal mají zájem, ale přehlásit do soutěže kde se hraje klasicky 10+1 už bohužel zpětně nešlo. Ze začátku se výsledky nevyvíjely moc dobře, ale později se kluci a holky rozjeli a vítězství na jejich kontě začaly přibývat. V konečném výsledku podzimní části to stačilo na 3. místo. Také kategorii starších žáků čeká zima plná halových turnajů. O výsledky ovšem v těchto mládežnických kategoriích jde až v poslední řadě. Vítězstvím je spokojené a unavené dítě po zápase či tréninku, které se těší na další fotbalové zážitky. Zcela jiný fotbal už se hraje u nejstarší mládežnické kategorie a to dorostenců (do 19 let). Naši chlapci hrají krajskou soutěž, která Klimkovicím velmi sluší. Sezóna se dá prozatím hodnotit jako na houpačce. Nejdříve následovala série vítězství, pak série porážek a na konec opět série vítězství. S výsledky však panuje velká spokojenost. Vždyť z 15 zápasů 8x vyhráli, jednou remizovali a 6x byli poraženi. V tabulce po podzimu obsadili 6. místo. Zimní přestávka, která právě začala, ovšem nebude dlouhá. Do konce roku plánují dorostenci sehrát nějaké halové turnaje a hned v lednu zahájí tvrdou zimní přípravu. Už od konce ledna na ně čeká Ostravská zimní liga na umělé trávě ve Vřesině, která potrvá skoro až do zahájení jarní soutěže. Věkovou soudržnost od nejmladších po nejstarší zakončíme hodnocením kategorie asi mediálně nejsledovanější a tou jsou muži. Ti po letním postupu do krajské soutěže, výměně trenéra a částečné obměně kádru vstoupili do nové, vyšší soutěže docela impozantně. Dlouhou dobu se drželi v popředí tabulky, bohužel až závěr a série porážek zkazil celkově vydařený dojem z podzimní části. Cíle soutěže jsou ovšem naplňovány a do celkové spokojenosti tak chybělo asi jen jedno vítězství navíc. Naši muži tak přezimují na 9. místě tabulky za 6 vítězství, jednu remízu a 6 porážek. Na nováčka soutěže celkem obstojná bilance. Věříme, že jaro proběhne minimálně v podobném výsledkovém duchu.  Přípravu na jarní část sezóny zahájí muži v polovině ledna a bude je čekat spousta zápasů a tréninků ať už na hřištích s umělou trávou nebo v posilovně, bazénu, parku či tělocvičně.


K 31.12.2017 mělo TJ Klimkovice, z.s. celkem 191 aktivních členů a z toho oddíl kopané 151, oddíl Marathon Team 14 a oddíl ASPV 26 členů. 108 členů je mladších 18-ti let.

Výbor oddílu kopané pracoval v roce 2017 v tomto složení:
Předseda: Jiří Seidler
Místopředseda: Václav Prašivka st.
Jednatel: Bc. Lukáš Lyčka
Hospodář: Milan Glomb
Členové výboru: Rudolf Homola, Stanislav Homola, Václav Prašivka ml., Jiří Kič a Jaroslav Petruška
Předsedou oddílu Marathon Team je Radimír Mika a Přesedkyní oddílu ASPV je paní Ludmila Bálková.


SOUTĚŽNÍ FOTBALOVÝ ROČNÍK 2017/18 JE MINULOSTÍ

Další střípek do mozaiky Klimkovické fotbalové historie je zapsán a soutěžní ročník 2017/18 je za námi. Jaký byl? Na to můžou být různé pohledy. Ve zkratce se ho pokusíme vyhodnotit v tomto článku ať už z pohledu jednotlivých věkových kategorií, tak i z pohledu celého našeho oddílu kopané TJ Klimkovice.

Fotbalový oddíl TJ Klimkovice měl v soutěžním ročníku 2017/18 přihlášeno v soutěžích celkem čtyři družstva ve věkových kategoriích starší přípravka (do 11 let), starší žáci (do 15 let), dorostenci (do 19 let), muži a mimosoutěžně se připravovalo ještě páté družstvo mladší přípravky (do 9 let).

Hodnocení jednotlivých týmů začnu od těch nejmenších. Mladší přípravka, kluci ve věku do 9 let, kteří v tomto ročníku ještě nehráli žádnou pravidelnou soutěž, se připravovali pod vedením trenérů Radima Homoly a Jardy Bednáře, kterým všemi silami pomáhali aktivní rodiče, jako například Péťa Mahrík. V této kategorii jsme zaznamenali v průběhu jara solidní nárůst zájemců a to díky náborové akci v mateřské i základní škole. Což je jeden z hlavních úspěchů celého ročníku. Kvalitní fotbalové podhoubí tak může rozvíjet svůj všeobecně pohybový talent. Kluci se zúčastnili několika turnajů a přátelských zápasů, kde si poprvé osahali, jaké je to hrát fotbal v dresech proti soupeři a náramně se jim to líbilo. Pro nadcházející sezónu, se tak už i tato naše kategorie objeví v pravidelných soutěžních utkáních.   Jejich o „chlup“ starší kolegové z kategorie starší přípravky (do 11 let), ti již pravidelně hrají svou soutěž a hráli v soutěži nejlepších týmů starších přípravek na Ostravsku, která nese název TOP U11. Do posledního kola bojovali kluci o titul mistra, nakonec jim k tomu chyběl jeden jediný bodík, ale to nevadí. Kluci během celé sezóny, nejen v soutěžních utkáních, ale i v turnajích, kterých odehráli opravdu hodně, skvěle reprezentovali náš klub a město. Velký dík za to patří nejen hráčům ale i trenérům Lubošovi Eltnerovi a Karlovi Pokornému. Zakončení sezóny obou přípravek už má svou tradici v celo-víkendovém fotbalovém kempu, který se i tentokrát uskuteční ihned po převzetí vysvědčení na hřišti a v sokolovně v Klimkovicích.

Následující věkovou kategorií jsou starší žáci, čili kluci ve věku do 15 let. Bohužel, se momentálně v této kategorii projevuje celo-regionální problém s počtem hráčů a tak fotbalový svaz na toto zareagoval zřízením soutěže, kde týmy nehrají na celé hřiště, ale jen na jeho polovinu v počtu 6+1. Do pilotního projektu tohoto soutěžního ročníku se přihlásili i naši žáci. V soutěži se pravidelně utkávali jen se třemi soupeři (Hrabová, Pustkovec a Václavovice), se kterými odehráli dohromady 24 utkání. Naši kluci se v těchto utkáních 10x radovali z vítězství a získali tak cenné zkušenosti pro následují fotbalové roky. Během celé sezóny se o ně, jak sám říká, „jako o vlastní“, staral trenér René Bilík, který u této kategorie odvádí neuvěřitelně obětavou práci.

Zcela jiný fotbal už se hraje u nejstarší mládežnické kategorie a to dorostenců (do 19 let). Naši chlapci hrají krajskou soutěž. Podzimní část soutěže byla pro naše dorostence o mnoho vydařenější než ta jarní. Na jaře už se projevoval nedostatek hráčů a kluci byli rádi, že soutěž se ctí dohráli. Trenér Jirka Chorvatovič má s těmito „puberťáky“ neuvěřitelnou trpělivost a jeho práce má náš obrovský a neocenitelný obdiv. Práce s těmito kluky je velmi důležitá, je to poslední fáze, kdy se s kluky pracuje jako s mládeží a je to poslední krok před přestupem do dospělé kategorie. Tento přestup je zlomový u mnoha z nich, jestli se budou či nebudou i nadále věnovat fotbalu. Bohužel, tato sezóna byla prozatímní derniérou dorosteneckého týmu v Klimkovicích. Výpadky ročníků 2002 a 2003 se jen těžko nahrazují a tak nejsme schopni pro následují sezónu postavit tým o minimálně 15 hráčích. Proto jsme se rozhodli založit novou věkovou kategorii a to „juniorku“, která bude hrát pod značkou TJ Klimkovice „B“ nejnižší mužskou soutěž a kádr by se měl skládat především z Klimkovických mladých kluků, kteří jsou věkem ještě dorostenci nebo tento věk před nedávnem přesáhli. Uvidíme, jak se tento projekt ujme.

Udržet mládežnickou pospolitost jednotlivých týmů je důležité pro každoroční doplňování hlavního týmu mužů, což by měla v každém klubu být taková „výstavní skříň“. Naši muži byli nováčky krajské soutěže 1.B třídy sk.B a tak jediný cíl, který byl před sezónou kladen, byl udržení soutěže. Závěr podzimu se jim příliš nevyvedl a tak během zimní přestávky musel trenér Jan Woznica hodně zapracovat na kvalitě hry. Vstup do jara tomu odpovídal a vypadalo to, že soupeře budeme válcovat. Ale krajská soutěž už je dosti kvalitní na to, abychom si mysleli, že se soupeři porazí sami, což se několikrát ukázalo. Hráči ovšem konec soutěže dohrávali v relativním klidu. Záchranu si vybojovali už po prvních 4 jarních utkáních a k postupovým příčkám měli daleko. Proto se snažili uhrát co nejvyšší příčku, což se jim celkem podařilo a soutěžní ročník 2017/18 zakončili na velmi lichotivém 4. místě tabulky. Nyní čeká celý tým pár týdnů (3) volna, než jim opět začne kolotoč tréninků a první akce fotbalové sezóny 2018/19, kterou je 41. ročník Lázeňského poháru v Mšených Lázních.


SEZONA 2018/2019


41. ROČNÍK LÁZEŇSKÉHO POHÁRU – MŠENÉ LÁZNĚ 2018

Již 41. ročník Lázeňského poháru se odehrál v termínu pátek 20.7. až neděle 22.7.2018 na hřišti ve Mšených Lázních v okr. Litoměřicko, nedaleko od Prahy. Cesta pro Klimkovickou výpravu byla dlouhá a náročná. Autobus vyjížděl od naší sokolovny v pátek již ve 14:00 hod. a do cílové stanice na hřiště Mšených Lázní jsme dorazili po 6,5 hodinách cesty autobusem. Mšené Lázně nedisponují dostatečnou ubytovací kapacitou a tak tentokráte naši hráči zvolili ubytování v trempském stylu ve stanech, které si mohli postavit hned vedle hlavního hřiště, což byla z logistického hlediska velká výhoda. Areál byl připraven, jako tradičně u všech hostitelů Lázeňského poháru, dokonale. Travička hlavní hrací plochy byla krásně zelená, hustá a rovně střižená, stánky s občerstvením nabízely rozmanité pochutiny z grilu i udírny a pro žíznivce bylo připraveno dostatek tekutin. Los turnaje našim chlapcům přál a do sobotních bojů zasáhli prvním zápasem až v 10:30 hod., čili měli spoustu času na odpočinek po náročné cestě. V prvním utkání se proti nám postavil soupeř z Velichovek, hrající okresní přebor Náchodska. Po dá se říct jednoznačném průběhu utkání, jsme po brankách Daniela Mikoláše, Honzy Gelnara a Honzy Vaňka zvítězili 3:0 a dobře tak odstartovali turnajové tažení. Všem bylo jasné, že o tom, jestli budeme mít šanci hrát nedělní finále, rozhodne druhý náš zápas s Luhačovicemi, které každoročně patří mezi hlavní favority turnaje. FK Luhačovice hraje krajský přebor Zlínského kraje a již několik let po sobě nakukuje za postupem do Divize. Utkání to pro nás proto bylo velmi náročné. Nakonec jsme na lepšího soupeře nestačili a podlehli 0:2. Motivace do posledního zápasu s Jánskými Lázněmi ovšem pořád byla, protože ve hře bylo 2. místo ve skupině a nedělní souboj o bronzovou medaili. Jánské Lázně, hrající okresní přebor Trutnovska, přijely na turnaj v hodně oslabené sestavě a podle toho taky vypadal průběh posledního utkání. Hrálo se prakticky jen na jednu branku a utkání skončilo nejvyšším výsledkem dne v poměru 6:0 pro Klimkovice. O naše branky se podělili 3x Daniel Mikoláš, 2x Jirka Bajgar a jednou Honza Vaněk. Ve skupině jsme tak obsadili 2. místo a v neděli nás čekal souboj s domácím výběrem Mšených Lázní o konečné 3.-4. místo na turnaji. Před tím, než dojde na nedělní fotbalové boje o konečné umístění, probíhá tradičně v sobotní večer zábava plná setkávání s dobrými přáteli a tradičními účastníky Lázeňského poháru, která se mnohdy protáhne až do brzkých ranních hodin a ne jinak tomu bylo i tentokrát. V nedělním utkání o celkové 3. místo jsme nakonec nestačili na dobře připravený domácí tým Mšených Lázní a podlehli jsme 0:3. Z 41. ročníku Lázeňského poháru si tak vezeme bramborovou medaili za 4. místo. Velké finále mělo tradiční účastníky několika posledních let a to Luhačovice a Lázně Bělohrad. Luhačovice tentokrát prokázaly svou kvalitu a herní převahu proměnili ve vítězství 2:0 a získali tak pro svůj tým již sedmé vítězství na Lázeňském poháru. Po skončení finále následovalo slavnostní vyhlášení výsledků, kde každý tým obdržel pohár za své umístění, a v individuálních kategoriích se dostalo i na hráče Klimkovic, když nejlepším střelcem turnaje byl se 4 vstřelenými brankami vyhlášen Daniel Mikoláš.

Zajímavý fotbal v našem podání předváděla tato mladá sestava: Bača Michal, Bajgar Jiří, Bednář Jaroslav, Černý Denis, Drábek Jakub, Gelnar Jan, Chobot Adam, Klemiš Michael, Konečný Karel, Krpelík Radim, Lubojacký Marek, Mikoláš Daniel, Niemczyk Jiří, Sikora Vojta, Strnka Václav, Švec Rostislav a Vaněk Jan, to vše pod vedením trenéra Jana Woznici.

Konečné pořadí 41. ročníku Lázeňského poháru:
1. Luhačovice, 2. Lázně Bělohrad, 3. Mšené Lázně, 4. Klimkovice, 5. Železnice, 6. Velichovky, 7. Konstantinovy Lázně a 8. Jánské Lázně.
Nejlepší hráč: Kazda Petr (Lázně Bělohrad), Nejlepší brankář: Fiala Václav (Mšené Lázně), Nejlepší střelec: Daniel Mikoláš (Klimkovice)

Na schůzce účastníků lázeňského poháru byl potvrzen jízdní řád poháru pro příští roky: v roce 2019 se turnaj uskuteční v termínu 20.-21.7. v Konstantinových Lázních, v roce 2020 ve Velichovkách a v roce 2021 je pořadatelství přiděleno Klimkovicím!!!

Více fotografii z LP 2018 na https://tjklimkovice.rajce.idnes.cz/2018_LP_Msene_Lazne_20.-22.7.2018/


FOTBALOVÝ PODZIM 2018 VE ZNAMENÍ ÚSPĚCHU

Zima už klepe na dveře a fotbalový podzim už dohrál svou písničku. Z pohledu Klímkovických fotbalistů, to byla písnička celkem veselá. V dlouhodobých soutěžích FAČR máme pět našich družstev, pojďme se nyní podívat, jak se jim vedlo.

Začneme samozřejmě od těch nejmenších. Zde v kategorii fotbalové školičky, kde máme kluky ve věku od 5 do 8 let nezbývá než chválit hráče za jejich přístup a nadšení, ale zejména trenéry Petry Nakatu a Mahríka, za jejich neuvěřitelnou obětavost a trpělivost. Na podzim tato kategorie zaznamenala celkem „boom“ a kluci se do fotbalu hlásili celkem vehementně. Tyto děti ještě nehrají žádné oficiální zápasy, ale ochutnávají fotbalovou atmosféru a tu a tam sehrají utkání se stejně starými soupeři z okolních obcí.

O krůček výše je kategorie Mladší přípravky, kluků ve věku 9 až 10 let, kteří pod vedením trenéra Radima Homoly už hrají svou pravidelnou soutěž. Pro všechny kluky to byla na podzim jejich soutěžní premiéra, která se myslím vyvedla. Ze 7 utkání 4 krát zvítězili a 3 krát byl úspěšnější soupeř, nastříleli celkem 60 branek a jen 58 jich obdrželi. Krom mistrovských utkání, se hojně účastní i různých turnajů a v zimním období budou halové turnaje hlavní náplní této kategorie, jako i všech ostatních mládežnických kategorií.

Dalším pomyslným stupínkem v mládežnických kategoriích jsou mladší žáci, čili chlapci ve věku 11 až 13 let, hrající pod vedením trenérského dua Luboš Eltner a Karel Pokorný. Vzhledem k rozvrženosti sil, jednotlivých kategorií, jsme pro letošní sezónu, v této soutěži postavili tým, složený zejména s kluků o jeden rok mladších, než většina jejich soupeřů.  Tento tah, by se měl vyplatit zejména v příští a dalších sezónách. I přesto si kluci vedli velmi dobře. Ve 12 utkáních mají vyrovnanou bilanci 6 výher a 6 porážek, kladné skóre 45:38 a v tabulce se 13 účastníky jim patří 7. místo.

Poslední naší vyloženě mládežnickou kategorií je kategorie starších žáků, kluků ve věku 14 až 15 let, které trénuje René Bilík. Tito borci si vedou ve své soutěži velmi dobře. V 11 podzimních utkáních ani jednou neochutnali hořkost porážky a ve všech utkáních zvítězili, což je unikátní úspěch. Po podzimní části sezóny jsou s přehledem na prvním místě tabulky s krásným skóre 86:25.

Jak už bylo zmíněno, všechny tyto naše mládežnické kategorie vyplují pauzu mezi podzimní a jarní fotbalovou částí, zimním obdobím, které je ve znamení halových turnajů, kterých okolní obce nabízejí spousty. Tréninková náplň se odehrává v tělocvičnách základní školy a sokolovny. Bohužel, větší kapacita tělocvičen ve městě není a tak narovnat všechny naše mládežníky do volných hodin je velký problém. I přesto vynalézavost a nápaditost trenérů umožňuje uspokojit všechny děti. Je li mezi čtenáři těchto řádků nějaký zájemce ve věku 5 až 15 let, který by rád hrál fotbal, sportoval, pohyboval se v okruhu dobrých přátel, u nás ve fotbale má dveře otevřené úplně každý. Stačí přijít na kterýkoliv trénink, vyzkoušet si to a dál už uvidíte sami. Kontakty na trenéry jednotlivých kategorii najdete na našich stránkách www.tjklimkovice.cz.

Od mládežnických kategorii volně přejdeme k „juniorům“, což je kategorie, která zabezpečuje plynulý přechod našich mládežníků na dospělý fotbal. Náše „béčko“ po dlouhé době letos obnovilo svou činnost a ve své soutěži si vede velmi znamenitě. Pod vedením trenéra Jirky Chorvatoviče, je po podzimní části sezóny na výborném druhém místě se ztrátou pouhého jednoho bodu na vedoucí celek soutěže. Co se dále povedlo, je zejména kolektiv a nadšení hráčů. Béčko by mělo zejména plnit funkci přípravy hráčů pro tým „áčka“ mužů a to se daří. V týmu se promíchaly kategorie zkušených hráčů s těmi mladými pro které je to dobrá škola.

Poslední kategorii k hodnocení, je tým mužů „áčko“, které vstupovalo do podzimní části s velkými ambicemi. Začátek soutěže vyšel, poté ovšem na tým trenérů Honzy Woznicy a Rosti Švece přišel mírný útlum, ale závěr byl impozantní. V konečném součtu to znamená druhé místo s jednobodovou ztrátou na vedoucí celek a tím pádem velké očekávání pro jarní část sezóny.


K 31.12.2018 mělo TJ Klimkovice, z.s. celkem 232 aktivních členů a z toho oddíl kopané 192, oddíl Marathon Team 14 a oddíl ASPV 26 členů. 129 členů je mladších 18-ti let.

Výbor oddílu kopané pracoval v roce 2018 v tomto složení:
Předseda: Jiří Seidler
Místopředseda: Václav Prašivka st.
Jednatel: Bc. Lukáš Lyčka
Hospodář: Milan Glomb
Členové výboru: Rudolf Homola, Stanislav Homola, Václav Prašivka ml., Jiří Kič a Jaroslav Petruška
Předsedou oddílu Marathon Team je Radimír Mika a Přesedkyní oddílu ASPV je paní Ludmila Bálková.


PODĚKOVÁNÍ ZA SEZÓNU 2018/19

Jak si naše týmy vedly v součtu celé sezóny se dočtete v tabulkách níže. Myslíme si, že všichni odvedli během celého fotbalového roku kus pořádné práce. Každý zápas bojovali a užívali si ho, což je důležité, mnohdy důležitější než výsledky utkání samotné.

 

ma.jpg

mb.jpg

sz.jpg

mz.jpg

mp.jpg


SEZONA 2019/2020


REPORT Z LÁZEŇSKÉHO POHÁRU V KONSTANTINOVÝCH LÁZNÍCH

V uplynulém víkendu, od pátku 19. července do neděle 21. července, jsme se zúčastnili 42. ročníku Lázeňského poháru v Konstantinových Lázních. Pro všechny příznivce klimkovické kopané přinášíme report z tohoto tradičního turnaje.

Naši muži odcestovali do místa konání v pátek ze svinovského nádraží. Letos totiž kvůli špatnému stavu D1, byla zvolena logisticky snazší a nutno dodat, že i pohodlnější cesta vlakem. Téměř čtyř a půl hodinová cesta v SC Pendolino do Plzně, utekla poměrně rychle. Ve vlaku panovala dobrá nálada, o kterou se staral především Honza Gelnar, který pobavil také nejednoho cestujícího, a noví hráči se postupně blíže seznamovali s hráči stávajícími. V Plzni na naši výpravu už čekal autobus, který nás zavezl do Konstantinových Lázní, konkrétně kempu La Rocca, který se stal na dva dny naším útočištěm. Většina hráčů ihned začala skládat stany, zbytek výpravy se ubytoval v chatkách. Krátce po ubytování a průzkumu nejnutnějších míst v kempu, se výprava přesunula do sousedícího sportovního areálu, aby si obhlédla místo zítřejších bojů, pozdravila se se známými z jiných týmu a provedla první krátkou “taktickou poradu“. Na víc nezbylo moc času, protože druhý den jsme otevírali turnaj zahajovacím utkáním už v osm hodin.

I přes brzký čas se všichni hráči dostavili na sraz přesně a mohli se připravit na svého prvního soupeře TJ Velichovky. Přesto, že to byl náš první zápas a hrálo se brzy, hráči na soupeře vtrhli s vervou a první poločas doslova ovládli, když se dvakrát prosadil Marek Švábík, po jedné brance dali Anestis Ambros, Honza Vaněk a to ještě další velké šance zůstali nevyužity. Ve druhém poločase jsme nadále kontrolovali hru, kdy jsme soupeři nedovolili ani vystřelit. Naopak Marek Švábík, ve svém prvním zápase po přestupu z Pusté Polomi, dovršil hattrick a na konečných 6:0 uzavřel svou druhou brankou Anestis Ambros.

Prakticky hned po utkání, v deset hodin, nám pořadatelé turnaje zajistili oběd, a jelikož další utkání nás čekalo téměř za čtyři hodiny, většina hráčů se rozhodla prozkoumat něco málo z Konstantinových Lázní. Po slavnostním zahájení turnaje využili ještě někteří hráči možnosti zchladit nohy na koupališti v kempu a už jsme se chystali na další utkání, ve kterém nás čekal velmi těžký soupeř, FK Luhačovice. Luhačovice jsou tým, který ovládl poslední dva ročníky Lázeňského poháru a v loňské sezóně mu mj. těsně unikl postup do divize. Kdo z přítomných diváků utkání sledoval, určitě by neřekl, že mezi oběma týmy je rozdíl dvou soutěží. Od začátku jsme na soupeře nastoupili bez respektu, dobře kombinovali a vytvářeli si i zajímavé situace, které jsme bohužel nedotáhli do konce. Naopak Luhačovice se postupně dostávaly do hry, ukazovaly, že ve své soutěži nehrají nahoře náhodou a  skórovaly hned z první možnosti. Bohužel, nedokázali jsme si poradit s přímým kopem z pětadvaceti metrů a v následné skrumáži faulovali, z čehož byla penalta, kterou Luhačovice proměnily. Do konce poločasu se nic zajímavého už nestalo. Druhý poločas byl hrou na jednu bránu a to na tu luhačovickou. Téměř tři čtvrtiny druhého poločasu byly Luhačovice uzamčené na vlastní polovině a jen se bránili. Do dobrých příležitostí se dostali Ulman, dvakrát Vaněk a především Švábík, který sice luhačovického brankáře překonal, ale jeden z jeho spoluhráčů vykopl míč z brankové čáry. V závěru se i Luhačovice dostaly do dvou příležitostí, kdy mohly definitivně rozhodnout, ale v ani jednom případě netrefily bránu. A protože obstřel Borgosze skončil těsně vedle, ve druhém utkání jsme padli 1:0. Mírnou útěchou nám bylo uznání a chvála soupeře i diváků sledující utkání.

Poslední utkání ve skupině, proti domácím Konstantinovým Lázním, nás čekalo relativně zanedlouho a možná proto jsme působili v úvodu živějším dojmem, což korunoval vedoucí brankou Honza Vaněk. O chvíli později na něj navázal povedenou trefou další novic v našem dresu, Marek Kubes. Za pár minut se potvrdilo pravidlo, nedáš – dostaneš, když samostatný únik Viktora Ulmana zneškodnil domácí brankář a z protiútoku jsme inkasovali. Naštěstí dvougólový náskok nám vrátil krásnou trefou z přímého kopu opět Honza Vaněk a v závěru poločasu se ještě dvěma velmi dobrými zákroky musel blýsknout Vojta Sikora. Ve druhém poločase už byla na obou týmech vidět únava z dlouhého dne, a když po pěkné individuální akci završil hattrick Honza Vaněk, utkání už se pouze dohrávalo a skončilo 4:1 v náš prospěch. Protože Luhačovice v posledním utkání s Velichovkami překvapení nepřipustily a vyhrály 2:0, bylo jasné, že v neděli od jedenácti hodin budeme hrát o třetí místo. Poslední utkání dne, ve kterém Železnice překvapivě porazila Lázně Bělohrad 1:0, rozhodlo, že vítěz se probojoval do finále a nás čekaly Lázně Bělohrad.

Po náročném dni šli někteří členové výpravy doplnit energii spánkem, jiní šli naložit unavené tělo do chladné vody na koupaliště a našli se i tací, kteří si šli „střihnout“ tenisové utkání ve čtyřhře. Po večeři byl program jasný, posezení ve sportovním areálu, kde celý tým posiloval týmového ducha, do podrobností jistě netřeba zacházet J . 

Druhý den se tým sešel pro jistotu až v 10 dopoledne, nicméně všichni byli zodpovědně připraveni na zápas o třetí místo. V něm nás čekal ještě loni účastník královehradeckého krajského přeboru Lázně Bělohrad, který spolu s Luhačovicemi patří každoročně k favoritům turnaje. Úvod utkání jsme měli solidní, bohužel z mírného tlaku jsme branku nevstřelili. Poté se hrálo prakticky jen mezi šestnáctkami, kdy na obou týmech, šla vidět únava z předchozího dne. Po standardní situaci jsme prohrávali, naštěstí hned vzápětí zakončil povedený protiútok střelou k tyči, Viktor Ulman, pro kterého to byla také první trefa v našem dresu. Ve druhém poločase byl k vidění především boj, a to jak na hřišti, tak především hráčů s únavou. Jedinou velkou šanci měli naši hráči, za to byla obrovská, bohužel Jarda Bednář střílel, po centru ze strany, z bezprostřední blízkosti vedle. Utkání nerozhodla normální hrací doba a o vítězi musely rozhodnout penalty. Zatímco Bělohrad všechny proměnil, za nás ve třetí sérii neuspěl Honza Vaněk, kterého vychytal brankář a tak jsme skončili na čtvrtém místě, stejně jako minulý rok.

Ve finále zvítězili Luhačovice nad Železnicí hladce 2:0 a potřetí za sebou zvedli nad hlavu pohár pro vítěze. V individuálním ocenění se dostalo i nás, když nejlepším střelcem se se čtyřmi zásahy stal Honza Vaněk.

O půl druhé naši výpravu nabral autobus, který ji odvezl do Plzně na cestu domů. Na všech byla vidět patrná únava, kterou ještě umocnil přestup na hlavním nádraží v Praze, kdy si někteří ve sprintu na InterCity sáhli opravdu na dno. Po příjezdu do Ostravy se všichni členové výpravy rozloučili a znovu se sejdou k tréninku ve středu.

I přesto, že se ani letos nepovedlo dostat se na bednu, hodnocení musí být jen pozitivní. Naše hra se velmi líbila, což je dobrý signál, přesto, že je stále na čem hodně pracovat. Nikdo se nezranil, noví hráči se dobře začlenili do týmu, především Viki Ulman to vzal zodpovědně, a celkově byla z týmu cítit dobrá atmosféra a pohoda, kterou si snad ponese po celou sezónu.

Na organizační schůzce zástupců účastníků Lázeňského poháru byl stanoven harmonogram pořadatelství následujících let. V roce 2020 (přesně 18.-19.7.) ve Velichovkách, v roce 2021 v Železnici, v roce 2022 v Lázních Bělohrad, v roce 2023 v Luhačovicích, v roce 2024 ještě pořadatel není určen a v roce 2025 v Klimkovicích v rámci oslav 80 let organizované kopané v Klimkovicích.


Fotbalisté zakončili podzimní část 2019 svých soutěží

0.jpg

Bývá už zvykem, po skončení jedné z polovin (jarní či podzimní) fotbalových soutěží, hodnotit, jak se výsledky vyvedly, nevyvedly, jaké byly úspěchy či neúspěchy. Nejinak tomu bude i tentokrát, kdy se ohlédneme za právě skončenou podzimní části fotbalového ročníku 2019/20. V tomto ročníku se do pravidelných soutěží pořádaných Fotbalovou asociací zapojilo celkem šest kategorií oddílu kopané TJ Klimkovice. Mladší přípravka U9 (9 let a mladší), Starší přípravka U11, Mladší žáci U13, Starší žáci U15, Juniorka (béčko) a Muži. Navíc mimo soutěž se v pravidelných trénincích připravovala sedmá, nejmladší, kategorie Před-přípravka U7 a určitě také stojí za to zmínit i osmou naší kategorii a to Veteráni 40+ a jejich pravidelné úterní fotbálky. Věková škála je v našem oddíle opravdu široká.

Fotbal je sport, a i když bych se chtěl na hodnocení podívat i jiným způsobem, než jen hodnocením výsledků a postavením v tabulce, tomuto se prostě vyhnout nedá. Proto jen krátce, o celkových výsledcích našich týmů vypovídají tabulky jednotlivých soutěží (viz obrázek). U některých našich kategorií jsme si asi představovali lepší umístění a jiných jsme zase jejich úspěchy překvapeni. Ligu mistrů asi nevyhrajeme, ale „tragédie“ to taky není.

Velmi mne těší velký zájem mládeže o fotbal, který opět, po jakémsi útlumu v minulosti, nastal. Zájem, v těch nejmladších kategoriích je tak veliký, že nám přináší starosti s kapacitou tréninkových ploch, zejména v nastávajícím zimním období. Klimkovice jsou město sportu a zájem o každou volnou hodinu v kterékoliv tělocvičně je obrovský. Kdyby měly být naplněny veškeré požadavky sportovních oddílů a veřejnosti o prostory tělocvičen, ani výstavba sportovní haly všechny neuspokojí, ale velmi tomu pomůže. Proto věřím, že záměr města ve výstavbě sportovní haly bude v brzké budoucnosti realizován, stejně jako potřebná rekonstrukce sokolovny, nebo například realizace umělého osvětlení hřiště s umělou trávou u školy. To vše budou potřebné a nutné investice do sportovní budoucnosti naší mládeže.

Další z problémů, se kterým se potýkáme při nárustu dětí v našem oddíle, je nedostatek dobrovolníků a trenérů, kteří zajišťují veškeré dění okolo dětí. Optimum je 1 trenér na 10 dětí. Ani našich 10 obětavých mládežnických trenérů toto nezabezpečí. Proto uvítáme každou pomocnou ruku. Je-li mezi čtenáři tohoto článku zájemce, který by rád, svůj volný čas vyplnil prací s mládeží, budeme rádi, pokud nás bude kontaktovat (603 574 799, tjklimkovice@seznam.cz). Požadujeme: pozitivní přístup, dobrou náladu, sportovního ducha a smysl pro legraci, nabízíme: skvělé zázemí a výbornou partu trenérů, rodičů i dětí. 

Život sportovního spolku je jak na houpačce. Jednou jste nahoře, jednou dole. Jednou slavíte skvělé sportovní úspěchy, pak zase řešíte sportovní neúspěchy. Jednou řešíte nedostatek hráčů, pak zase jejich přebytek. Jednou jste ekonomicky stabilní, pak zase hledáte potřebné zdroje. A tak dále… prostě sinusoida je u sportovních spolků pravidelná a je jen snahou jedinců ji narovnat, ale to se dlouhodobě podaří jen málokde a málokomu. Například Slávie Praha, dnes jeden z nejlepších českých fotbalových klubů, finančně nadstandardně zabezpečen, pár let zpátky na pokraji krachu, sestupu a likvidace. Takovýchto příkladů je nekonečno. A tak to v tom našem spolkovém a sportovním životě prostě je na všech úrovních, od okresních přeborů až po Ligu mistrů, náš spolek, či fotbalový klub nevyjímaje. Věřme proto, že náš klub se bude co nejvíce pohybovat na vlnách úspěchů.


VALNÁ HROMADA TJ KLIMKOVICE, Z.S. SE USNESLA NA VŠECH ZÁDŚADNÍCH BODECH

V pátek 6.12.2019 se v hospůdce U Hřiště konala volební Valná hromada spolku TJ Klimkovice, z.s. a jeho oddílů Kopané, Marathon Teamu a ASPV. Tato událost byla vyvolána již delší dobu avizovanou rezignací předsedy spolku pana Jiřího Seidlera, který z osobních důvodů již nadále nechtěl zastávat tuto zodpovědnou funkci. Předsedu našeho spolku vykonával naplno a dobrovolnicky od roku 2003. Za tuto zodpovědnou, nezištnou a obětavou práci mu jménem celého výboru ještě jednou děkujeme. Zároveň s odstoupením předsedy oznámili, že nastal čas obměny generací a že již nadále nebudou pro následující období kandidovat: dlouholetý a zasloužilý člen výboru pan Rudolf Homola a členové kontrolní komise spolku pánové František Friedel a Jiří Juřina. Nezbývá než všem poděkovat za jejich obětavý a profesionální přístup.

Jsme rádi, že se mezi námi, příznivci sportu, stále najde mnoho nadšenců, kteří se rádi dobrovolně zapojí do organizace sportovních činností v našem oddíle. Proto se nově rozrostl počet členů výboru spolku z 9 na 13. Novým předsedou spolku se na následující pětileté období stává Václav Prašivka mladší. Přejeme mu v nové funkci mnoho trpělivosti, rozvahy a hlavně stejný tah na branku, jaký měl ještě jako aktivní fotbalový hráč.

Zpráva návrhové komise spolku TJ Klimkovice, z.s.

Návrhová komise seznámila přítomné s usnesením, které VH schválila ve znění:

Valná hromada TJ Klimkovice, z.s. konaná dne 6.12.2019:

Bere na vědomí:

  • zprávu o činnosti TJ Klimkovice za uplynulé období
  • plán činnosti TJ Klimkovice, z.s. na nadcházející období
  • zprávu kontrolní a revizní komise za uplynulé období
  • zprávu mandátové komise o členské základně
  • zprávu o hospodaření TJ Klimkovice za období leden až listopad 2019

Schvaluje:

  • návrh rozpočtu TJ Klimkovice, z.s. na rok 2020
  • pětileté funkční období nového výboru
  • třináctičlenný (13) výbor spolku
  • výši členských příspěvků pro aktivní členy oddílu Kopané na 1000,- Kč ročně, pro aktivní členy oddílu Marathon Team na 500,- Kč ročně, splatné nejpozději k 31.12. daného roku za který jsou členské příspěvky hrazeny. Členové oddílu ASPV, členové výboru TJ, trenéři a důchodci jsou od členských příspěvků osvobozeni.

Volí:

  • Výbor spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období ve složení: Ludmila Bálková, Radim Bena, René Bilík, Tomáš Burda, Milan Glomb, Stanislav Homola, Jiří Kič, Lukáš Lyčka, Radomír Mika, Karel Pokorný, Václav Prašivka ml., Václav Prašivka st. a Jan Švábík.
  • Předsedu spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období pana Václava Prašivku ml.
  • Místopředsedu spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období pana Lukáše Lyčku
  • Kontrolní komisi spolku TJ Klimkovice, z.s. na následující pětileté období ve složení: Daniela Jedrníčková (předseda), Martina Bálková (člen), Jiří Teichmann (člen).
  • Výbor oddílu Kopané na následující pětileté období ve složení: Radim Bena, René Bilík, Stanislav Homola, Jiří Kič, Lukáš Lyčka, Karel Pokorný, Václav Prašivka ml. (předseda), Václav Prašivka st. a Jan Švábík.
  • Výbor oddílu Marathon Team na následující pětileté období ve složení: Tomáš Burda, Jan Friedel a Radomír Mika (předseda).
  • Výbor oddílu ASPV na následující pětileté období ve složení: Ludmila Bálková (předsedkyně), Martina Bálková a Michaela Kuncová.
  • delegáty na valnou hromadu OTU, MěFS Ostrava a dalších nadřízených orgánů spolu: Václava Prašivku ml., náhradníky Jana Švábíka a Lukaše Lyčku.

Ukládá výboru TJ Klimkovice:

  • Vytvářet podmínky pro rozvoj a chod TJ a oddílů, organizovat sportovní činnost v rámci sportovních a soutěžních aktivit.
  • Dále jednat s vedením OTU, MěFS Ostrava, FAČR, vedením města Klimkovice, Moravskoslezským krajem, MŠMT a dalšími orgány ohledně získání finančních prostředků pro zajištění provozu, oprav a údržby hřiště a svěřených prostor a prostranství.
  • Projednávat nejméně dvakrát ročně vývoj hospodaření.
  • Zajišťovat plnění návrhu činností projednaných v diskuzi.
  • Zanést změnu statutárního orgánu a kontrolní komise do veřejného rejstříku spolků u krajského soudu v Ostravě.

K 31.12.2019 mělo TJ Klimkovice, z.s. celkem 234 aktivních členů a z toho oddíl kopané 195, oddíl Marathon Team 13 a oddíl ASPV 26 členů. 114 členů je mladších 18-ti let.


LETOŠNÍ SEZÓNA 2019/2020 JE PŘEDČASNĚ UKONČENA

FAČR ke dni 7.4.2020 ukončil veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže na celém území ČR. 

Toto rozhodnutí se týká družstev všech kategorií TJ Klimkovice.

Konečné pořadí zůstává podle stavu ke dni 8. dubna 2020. 

Kluby nepostupují a nesestupují vyjma případů stanovených Rozhodnutím.

Výkonný výbor FAČR na svém zasedání 7. 4. 2020 konstatoval, že pokračování amatérských soutěží představuje v současné době i nadcházejícím období nepřijatelné zdravotní riziko.

Výkonný výbor vnímá, že dohrání soutěží není ani v rámci letních měsíců fakticky možné a v důsledku těchto skutečností rozhodl VV FAČR o následujících opatřeních: 

Veškeré mistrovské a pohárové amatérské soutěže se plošně na celém území ČR ukončují ke dni 8. dubna 2020. Konečné pořadí zůstává podle stavu ke dni 8. dubna 2020. Pokud dojde ze strany LFA k dohrání profesionálních soutěží, bude zachována směrem k ČFL a MSFL, prostupnost týmů. 

Kluby nepostupují a nesestupují vyjma případů stanovených Rozhodnutím. Pravidla pro doplňování soutěží se použijí v souladu se Soutěžním řádem.

Pro zachování prostupnosti amatérských a profesionálních soutěží pro soutěžní ročník 2020/2021 se pro losovací aktiv organizovaný ŘKČ A ŘKM stanoví nejzazší termín 15. srpna 2020.

Semifinálová a finálové utkání MOL Cup (původně 22. dubna a 20. května) se sehrají v nových termínech, které určí řídící orgán soutěže na základě dalšího vývoje opatření orgánů státní správy.

Jarní přestupní okno pro amatéry (1. ledna – 31. března) se prodlužuje do 31. května 2020.

Pořádání nemistrovských soutěží a přátelských utkání je možné pouze v souladu s rozhodnutími orgánů státní správy.

Tyto, jakož i další související změny, se řídí Soutěžním řádem účinným ke dni 8. 4. 2020, a rozhodnutím VV FAČR o ukončení soutěžního ročníku 2019/2020 a souvisejících opatřeních.

„Nešlo čekat dál a situace se už musela řešit. Mrzí mě, že nám nebylo umožněno dohrát naše soutěže, ale pokud říkáme všichni, že je zdraví v tuto chvíli jednoznačně na prvním místě, musíme se tím stejně jednoznačně řídit i v našich rozhodnutích. Co se týká dohrání pohárové sezóny, v tuto chvíli bohužel nelze predikovat nic konkrétního, ale jsme připraveni na situaci a její vývoj reagovat a program MOL Cupu tak dohrát. Samozřejmě záleží na případném restartu a termínové listině profesionálních soutěží, ale rádi bychom pohárový ročník zakončili ryze sportovní cestou někdy v průběhu června,“ dodává k rozhodnutí VV FAČR předseda asociace Martin Malík.  


LUHAČOVICE POČTVRTÉ V ŘADĚ VÍTĚZÍ NA LÁZEŇSKÉM POHÁRU

Gratulujeme FK Luhačovice k vítězství na Lázeňský Pohár ve Velichovkách, když ve finále porazily FK Lázně Bělohrad 3:0 (2:0). Naši hráči v utkání o 3. místo podlehli nejtěsnějším rozdílem 1:0 Železnici a obsadili tak celkové 4. místo, mimochodem po třetí v řadě a na medaili z LP čekáme již 8 let. Na 5. místě se umístily Mšené Lázně, na 6. Jánské Lázně, na 7. Velichovky a na 8. Konstantinovy Lázně. 

Nejlepším brankářem turnaje byl vyhlášen náš Michal Bača. 

VÝSLEDKY:
FINÁLE: FK Luhačovice - FK Lázně Bělohrad 3:0
O 3. místo: Železnice - Klimkovice 1:0
O 5. místo: Mšené Lázně - Janské Lázně 4:0
O 7. místo: Velichovky - Konstantinovy Lázně 3:0 

VÝSLEDKY ZÁKLADNÍ SKUPINY:
1. kola: Lázně Bělohrad - Konstantinovy Lázně 5:0, Klimkovice - Mšené Lázně 1:0, Železnice - Janské Lázně 2:1, Luhačovice - Velichovky 1:0
2. kola: Železnice - Konstantinovy Lázně 4:0, Janské Lázně - Lázně Bělohrad 0:1, Luhačovice - Mšené Lázně 3:1, Klimkovice - Velichovky 0:2
3. kola: Mšené Lázně - Velichovky 5:3, Železnice - Lázně Bělohrad 0:2, Konstantinovy Lázně - Janské Lázně 1:3, Klimkovice - Luhačovice 0:0 

Děkujeme pořadatelům z Velichovek za skvělou organizaci a těšíme se příští rok v Železnici (24. - 25.7.2021).