Jdi na obsah Jdi na menu

Dresscode aneb co na sebe

9. 2. 2016

 

OBLEČENÍ SVATEBNÍCH HOSTŮ

Oblečení svatebních hostů by mělo být v každém případě slavnostní, bez ohledu nato, o jak velkolepou svatbu se jedná. Pro všechny snoubence je právě ta jejich svatba důležitá a všichni zúčastnění dají najevo, co pro ně znamená, i tím, jak se obléknou a chovají.

Jedním z hlavních kritérií při rozhodování se, co si obléci, je styl, v jakém se bude svatba odehrávat. Dnes už nejsou výjimkou svatby historické, filmové, exotické, nebo jakkoliv jinak netradiční, kde se předpokládá, že i hosté budou oblečeni tématicky. Pokud vaši přátelé chystají právě něco takového, jistě budete předem obeznámeni, v čem byste se měli dostavit. Pak máte dostatek času zajistit si vhodný kostým.

Ovšem obvyklejší problém s tím, co si obléci, se týká právě svateb tradičních, ať už více či méně formálních. Předem se zajímejte o to, v jakém prostředí bude svatba probíhat. Jistě se jinak obléknete na venkovskou oslavu s grilováním na zahradě a mnohem slavnostnější oblek bude třeba zvolit na svatbu na zámku se slavností v luxusní restauraci.

Jste-li pozváni na klasickou svatbu, volte vždy oblečení společenské. Pro muže je nejvhodnější klasický oblek, který nemusí být jen v barvě černé. Pánové mohou obléci i světlejší barvy, pouze pro velmi formální večerní obřad bude černý oblek nezbytnou nutností.

Dámy mají v případě společenského oblečení  mnohem volnější ruku. Mohou si dovolit jak kostým, tak šaty, slavnostnější jsou pak šaty dlouhé. Při výběru barev platí dvě zásady. Vynechejte černou, která patří spíš na pohřeb, a bílou, na ni má ve svatební den nárok pouze nevěsta. Ta by měla také nejvíc ze všech zářit, proto zapomeňte na výrazné a křiklavé barvy, které na svatbách většinou stejně působí nevkusně až vulgárně. Nehodí se ani příliš odvážné modely, jako jsou minisukně sotva zakrývající pozadí nebo výstřihy odhalující víc, než je třeba. To ovšem neznamená, že musíte být za šedou myšku, snažte se však působit především elegantně a ne vyzývavě. Myslete i na roční období a počasí. V parných dnech oceníte především lehké prodyšné letní šaty, barvy se hodí světlé pastelové, vzory by měly být drobnější. To samé platí i o doplňcích, žádné robustní šperky a velké kabely.

Pokud svatba probíhá méně formálně, často bývá zvykem, že se hosté mohou v průběhu oslavy převléci ze společenských šatů do pohodlnějšího oblečení. Snažte se však nesrazit svým vzhledem úroveň celé slavnosti. Vaše oblíbené odrbané džíny nechte doma, pokud nemáte jistotu, že v podobných modelech přijde i zbytek společnosti.  

Snad není nutné dodávat, že džíny a oblečení určené pro volný čas, v žádném případě nepatří na svatební obřad.

Pánské oblečení

Běžné a vhodné oblečení pro muže je dobře padnoucí pánský oblek doplněný vhodnou košilí a kravatou případně motýlkem. Pánský oblek je buď dvojdílný - sako a kalhoty, nebo trojdílný - sako, kalhoty a vesta. Barvy pánského obleku vhodné na svatbu jsou černá, šedá, antracitová, pro letní období může být i světlejší.

Košile je vhodná bílá nebo v jemných pastelových barvách, rozhodně se nedoporučuje tmavá, nebo příliš nápadná barva.

Co se týče doplňků, je vhodné, aby pánové ladili s barvou šatů svých partnerek.

My bychom vás rádi poprosili ideálně o kravatu nebo motýlka ve fialové barvě (purpurová). Třeba tuhle za 99 Kč.

Dámské oblečení

Dámy, které se účastní svatby, mohou mít jakékoli společenské šaty, sukňové či kalhotové kostýmy. Nepsaným pravidlem je, aby róba svatebčanů, především svědkyně a dalších svatebčanek nepředčila oblečení nevěsty, která by měla být ve svůj velký den nejvýraznější.

Kdybyste přišly v šatech, nebo alespoň s doplňkem v barvě naší svatby, udělaly byste nám velikou radost. 

 

Po 18. hodině doporučujeme se převléknout do neformálnějšího a pohodlnějšího oblečení, případně si vezměte něco přes sebe, kdyby bylo večer chladno. Muži si mohou vzít džíny a košili, nebo tričko, ženy zkrátka něco pěkného! 

 

803883.jpg

svatba-v-praze-19-450x300.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ral-4008-signalviolett.jpg