Mozartovy koule
400 g marcipánu (viz recept - Sladké - Dorty - Marcipán)
Na čokoládové drobky:
80 g čokolády na vaření
80 g másla
50 g cukru moučky
2 vejce
50 g hladké mouky
1 kypřící prášek do pečiva
50 g mletých mandlí
Na krém:
100 g čokolády na vaření
100 ml smetany na šlehání
100 g másla
50 ml rumu
Na dohotovení:
čokoládová poleva
Čokoládu rozpustíme a v míse ji smícháme s máslem, cukrem a po jednom přidáme vejce. Mouku smícháme s kypřícím práškem a mandlemi, zatřeme do čokoládové hmoty. Vymažeme a vysypeme menší pekáček a pečeme při 180 °C asi 15 minut. Upečený korpus necháme vychladnout a pak ho rozdrobíme do mísy.
Na krém zahřejeme smetanu a rozpustíme v ní čokoládu, máslo a rum. Tímto krémem zalijeme drobky v míse a smícháme, hmotu pak necháme v lednici zatuhnout tak, aby z ní šli tvarovat kuličky velikosti lískového oříšku.
Ze ztuhlé hmoty tvarujeme kuličky a postupně je obalujeme marcipánem (kuličky vytahujeme z lednice po troškách, rychle se rozehřívají). Koule necháme lehce oschnout a pak je obalujeme v rozpuštěné čokoládové polevě. Necháme je zatuhnout v lednici.
Z uvedeného množství marcipánu uděláme asi 35 koulí.
Zdroj: Apetit 11/2009