Křehký borůvkový koláč
Na těsto:
300 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
100 g cukru moučky
1 vanilkový cukr
2 vejce
100 g másla
Na náplň:
2 tvarohy
125 g cukru moučky
2 vanilkové cukry
1 lžička citronové kůry
2 sáčky vanilkového pudinku
250 ml smetany ke šlehání
400 g borůvek
Mouky smícháme s práškem do pečiva, přidáme cukry, vejce a tuhé máslo. Vypracujeme jemné těsto, přeneseme na plech a vyválíme (případně vytlačíme prsty) hodně na tenko. Na několika místech propícháme těsto vidličkou a pečeme na 180 °C 12 minut. Tvaroh utřeme s citronovou kůrou, cukry a pudinkem. Opatrně vmícháme našlehanou šlehačku a borůvky. Předpečený korpus potřeme tvarohovou náplní a pečeme ještě asi 30 minut na 150 °C. Po vychladnutí sypeme cukrem.
Zdroj: Katka 2003