Křidýlka s BBQ omáčkou
Kuřecí křidýlka máme snad všichni rádi. K najezení je jich sice potřeba hodně, jde však o to úžasné masíčko a kůže dokřupava, co na tom tolik láká. Barbecue omáčka je typická americká záležitost, kterou si můžete udělat i doma. My si právě s ní upečeme ty oblíbená křidýlka.
2-4 porce
600g kuřecích křidýlek
BBQ omáčka
2-3 lžíce olivového oleje
3-4 lžíce kečupu (viz. rady níže)
1-2 stroužky česneku
2 lžíce worchestrové omáčky
1 lžíce třtinového cukru
1 lžička cayenského pepře
černý pepř, tymián, rozmarýn, oregano (vše spíše sušené), sůl
1) Nejprve si můžeme omýt křidýlka a papírovou utěrkou osušit. Já osobně křidýlka překrajuji na 2 části, pohodlněji se to později jí.
2) Ve větší misce smícháme olivový olej, kečup, worchester a třtinový cukr. Až je cukr trochu rozpuštěný, přidáme suché ingredience, tzn. cayenský pepř, bylinky, černý pepř nahrubo a čerstvě namletý a česnek buď prolisovaný nebo nadrobno pokrájený.
3) Křidýlka dáme do misky, promícháme s BBQ a necháme odležet cca hodinu, ale klidně i více, v lednici. Potom už jen pečeme na 150 - 180°C cca 20-25 minut.
* Příprava může probíhat úplně stejně i pokud křidýlka hodláte grilovat.
* Do BBQ omáčky se taky může přidat jablečný ocet, nadrobno nakrájená cibule, místo kečupu rajský protlak či passata, hořčice a pár dalších věcí. Recepty se různí, takže pokud zrovna nemáte tu či onu ingredienci, nic se neděje.
* Co se kečupu týče, volte nějaký kvalitní. Rozhodně ne kečup z plastové flašky který je plný aditiv narozdíl od toho ve sklenici.
* BBQ omáčku si určitě raději udělejte doma, než používejte kupovanou. V kupovaných může být dost zbytečných aditiv (éčka, zahušťovadla...), které jsou úplně zbytečné. Domácí navíc 100% vyjde levněji.