Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Duhový dort z koupené směsi

Párkrát jsem při svém pátrání po netu narazila na duhový dort alias Rainbow Cake. Pestrost korpusu a představa barviv uvnitř korpusu mě vždy tak trochu odradila. A co si budu nalhávat, také představa práce, barvení a pečení šesti placek, obarveného nádobí, .…. Přesto se mi do mysli vloudila myšlenka, že bych jej měla někdy vyzkoušet, když duhování je tou mou milou záležitostí. 

 

Jednoho dne mi přistál v mailu Newslleter jednoho e-shopu s novinkou Směs na duhový dort Rainbow 600g od Madame Loulou. V popisu výrobku jsem našla 5 BEZ:

ml8055_rainbow_strawberry.png

  • Bezlepkový produkt,

  • Bez obsahu AZO barviv,

  • Bez transmastných kyselin,

  • Bez konzervačních látek,

  • Bez palmového oleje. 

 

Takové nabídce nešlo odolat a směs jsem objednala. Balení obsahuje šest sáčků s různou barvou a odpovídající příchutí. Červená = jahody, oranžová = broskev, žlutá = vanilka, zelená = pistácie, modrá = černý rybíz, fialová = borůvka.  V návodu stojí, že se má každé balení šlehat se 2 celými vejci po dobu asi 8 minut. Při prvním šlehání i pečení některých barev – příchutí, zejména pak u fialové – borůvkové, jsem měla dojem, že tak nějak nelibě voní, až smrdí. Naproti tomu třeba zelená – pistáciová a oranžová – broskvová i po upečení voněly nádherně. 

 

001_duhove-smesi_logo.jpg

 

Péct se má každá placka zvlášť ve formě o průměru 22 – 24 cm. V domnění, že mám formu o průměru 22 cm, jsem jej začala péct v této formě a až u druhého dortu jsem zjistila, že forma má ve skutečnosti 20 cm. Řekl abych, že tloušťka jedné placky z dortové formy o průměru 20 cm odpovídá tloušťce placek na obrázku. Nejsem si jistá, zda-li byste ve formě 24 cm neměli problém, aby těsto pokrylo formu v celé ploše v rozumné tloušťce.

 

003_logo.jpg

 

Pečení je náročné časově a co rozhodně chce chvilku, je počkat, až si těsto ve formě sedne. Po vyšlehání jej jednoduše nalejte do formy a alespoň 15 minut počkejte, než se vyrovná hladina těsta. Jakmile budete pospíchat a dávat těsto hned do trouby, patrně se vám bude dít to co mě, tj. že na jedné straně korpusu bude kraj vyšší, což je nežádoucí. Teprve až když jsem zvolnila tempo (a přikoupila si druhou formu, abych v ní mohla těsto nechat sednout, než se upeče v první formě) se mi dařilo péct takřka rovné placky. Korpusy nechávám do druhého dne vydýchat. Po vyhladnutí vyměním pod nimi pečící papír, naskládám na sebe a dám do chladu.

 

004_logo.jpg

 

005_logo.jpg

 

Stále se mi zdá, že jsou korpusy jakoby vlhké, proto jsem zatím neměla odvahu vyzkoušet jiný krém než máslový nastavovaný bílkem. Používám ho ráda také z toho důvodu, že dává vyniknout chutím jednotlivých korpusů – nepřebíjí ji. Věřím, že šlehačkový by byl z hlediska chuti také vhodný. Tak až se dovážím, dopíši zkušenost. Nicméně druhým důvodem pro máslový krém je potahování dortu cukrářskou hmotou.

 

Když jsem pekla dva dorty, půjčila jsem si kousek korpusu z druhého dortu a vytvořila směs korpusu a krému, který jsem dobarvila dle poslední placky do červena. Takto jsem dorovnala dort pod potahovou hmotu. Nicméně, jde to stejně dobře i bez korpusové směsi jen s máslovo-bílkovinným krémem.

 

Krému mezi jednotlivé placky dávám poměrně málo, spíše se snažím placku, rozuměj korpus, dorovnat, abych pak nemusela dávat příliš mnoho krému na závěr, tj. pod potahovou hmotu. Placky na sebe stavím tak, aby se v konečném výsledku vyrovnaly případné disproporce (z jedné strany vyběhnuté více než z druhé), tj. na více vystouplou stranu následující placku pokládám nižší stranou. Závěrem dort potahuji.

 

Protože  duhový dort je ze 6 placek, je také pěkně vysoký. Zakrojit proto takový dort a vyjmout první dílek je trochu náročnější. Pokud oslavencům a jejich hostům nesdělíte, co mohou od dortu čekat, věřte, že po vyjmutí prvního dílku zavládne naprosté nadšení a neskrývavé překvapení. Dalším překvapením je chutnost dortu, respektive jednotlivých korpusů. Uvědomila jsem si, že důvod, proč nemohu nalézt recept na korpus, který by odpovídal chuti zákusků a dortů v cukrárnách bude patrně v tom, že používají na pečení korpusů průmyslové směsi. Nicméně například mému muži duhový dort nechutnal. Manžel si potrpí na pečení z tradičních surovin. Však já také preferuji tradiční suroviny, ale takovémuto zpestření se vůbec nebráním.

 

Závěrem nutno doplnit, že po dodatečném prostudování éček jsme s manželem zjistili, že ve směsi přeci jenom jedno nepříjemné barvivo je, a to E 120 Karmíny – červené barvivo.

 

duhovy-3-logo.jpg

 

 

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Potahovací hmota

(Lucie, 2. 1. 2019 17:05)

Dobrý den, kolik jste prosím potřebovala potahovací hmoty na tento dort?

Re: Potahovací hmota

(Dáša D., 3. 1. 2019 6:05)

Dobrý den.
600 až 700 g potahovací hmoty, ale nepracovalo se s tím dobře. Dort je poměrně úzký a vysoký, a vyžaduje proto více převislého přebytku, aby se eliminovaly faldy na bocích dortu. Doporučuji alespoň 800 g.