Jdi na obsah Jdi na menu
 

 




Pojednání o mé tvorbě

 

dasiny-domaci-dortiky.jpg

 

 

V této rubrice najdete vyprávění a různé postřehy při tvorbě dortů a jejich dílčích částí

 

Číslování dortů se shoduje se složkami ve fotogalerii. Měla jsem v plánu doplnit texty ke všem, tedy i dřívějším dortům, ale čas neúprosně běží a některé detaily si již přestávám pamatovat. Proto se k minulým dortům vracet nebudu a rubrika začíná dortem č. 11. Může se stát, že k některému dortu nic nenapíši, a složku tu proto nehledejte.

 

 

 

 

 

Příspěvky

Dort č. 73 Bloons TD 6 cake

23. 1. 2022

img_2282-b.jpgSláva! Zase jsem mohla tvořit dort. Opět ve stylu počítačové hry. Tentokrát u oslavence frčí hra Bloons TD 6. Stěžejní princip hry je vcelku jednoduchý. Opičky mají za úkol praskat balonky. Mohou k tomu využívat různě sofistikované strategie, zbraně a spoluhráče. A jak říká oslavenec - je to jediná hra, kterou kdy dohrál do konce, a i proto je  oblíbená.   

 

Dort č. 071 aneb když vás zradí šlehačka

4. 11. 2021

img_1979a.jpgPo velké přestávce jsem měla příležitost upéct dort. Čokoládový a jen se šlehačkou.  "A šlehačkové bobky musí být všude!", znělo zadání. To bude brnkačka, pomyslela jsem si. No nebyla. Bohužel jsem se spolehla na Pařížskou šlehačku z Kunína a Madeta, tentokrát také úplně nepotěšila.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort č. 069_Henry Stickmin

24. 1. 2021

006_img_0352-2.jpgSláva, po roce jsem potáhla dort! Tvořila jsem dort s postavičkami počítačové hry Henry Stickmin. Velký oslavencův hit. Je až neuvěřitelné, že už je to rok. Zvláštní to rok s Covidem 19. Setkávání se s příbuznými a známými bylo a stále je omezováno, abychom chránili své nejbližší a nejzranitelnější v naději, že bude brzy lépe. Jak vidno, ještě nás kus cesty čeká a rodinným oslavám stále není přáno.

 

Dort_č.063_Minecraft_fox and creeper s jahodovým želé

19. 10. 2019

img_9024-kopie.jpgDort s tématem Minecraftu se nabízel již dlouho. Ovšem teprve očekávaná verze s liškami byla zajímavým podnětem k jeho tvorbě. Proč si s liškami nepohrát ještě dříve, než v samotném Minecraftu? A aby těch překvapení nebylo málo, schovala jsem ještě dvě přímo do dortu.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort č. 59_Slime Rancher_Birthday Cake

1. 2. 2019

028_img_8026_upraveny-kopie.jpgPro velký úspěch jsme námět Slimes zopakovali i na narozeninový dort určený pro dětskou oslavu. Výjimečný je tento dort pro svoji velikost. Poprvé jsem použila formu o průměru 30 cm, kterou jsem měla doma 2 roky v neporušeném obale. Přestože jsem sáhla po největší formě, kterou doma mám, upekla jsem ještě jeden v průměru menší dort. Duhový se šlehačkovo-mascarponovým krémem.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort_č. 54_Kočičko-zvířátkový

20. 10. 2018

009_a-kopie.jpgDětské narozeninové dorty se zvířátky patří k mým nejoblíbenějším. Postavičky zvířátek mohu tvořit mnohem více podle své fantazie. Odpadá tak úporná snaha připodobnit figurku vzhledu známe postavičky a zbývá tak více času na vlastní tvořivost.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dorty bez bílého cukru

23. 9. 2018

img_7148-kopie.jpgDort v období nedostatku představoval velký luxus. Obdarovaný byl dortem skutečně poctěn, neboť se do dortu použily potraviny, které nebyly běžně k mání. Ani dnes není poctivý dort lacinou záležitostí, ale potravy je v celku dostatek. A nejenom té, která se spolupodílí na vzniku civilizačních chorob, ale i všelijakých alternativ. Možná je proto právě teď na čase se poohlédnout i po jiných způsobech dortování.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort č. 53_Tvorba prvního 3D dortu_Star Wars robot R2D2

9. 9. 2018

img_7109-kopie.jpgPrvní 3D dort, který jsem tvořila, nebyl složitý na tvarování. Nejnáročnější byla manipulace s dortem po potažení. Nejenom o tomto úskalí pojednávám na následujících řádcích.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort č. 51_Slime Rancher_Glass desert

3. 6. 2018

004_img_6192-kopie.jpgDort jsem tvořila na přání mého syna ke Dni dětí. Inspirací mi byla synova oblíbená hra Slime Rancher, v rámci které proniká do různých míst  a hledá zde slimes, potravu pro ně a jejich krystaly. Nejoblíbenějším místem je Glass dezert, neboli Skleněná poušť.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0

Dort č. 50_Krteček a kamarádi

13. 5. 2018

-_009.jpgDlouho jsem přemýšlela o tématickém zaměření dortu. Krteček byl až třetí nápad a jsem ráda, že jsem si na něj vzpomněla. I přes nesnáze, se kterými jsem se při tvorbě postaviček potýkala, to byla volba vzhledem k věku dítka výborná.

 
Celý příspěvek | Rubrika: Pojednání o mé tvorbě | Komentářů: 0