Jdi na obsah Jdi na menu
 


Pletení z papíru

27. 2. 2016

Svoje první výtvory mám stále na chalupě, nějak se s nimi z nostalgie nedokážu rozloučit. K papírovému pletení jsem přišla před asi čtyřmi lety, kdy jsem opět "šmejdila" na netu. Nepatřím mezi excelentní pletařky, mám svoje limity, ale mohu si dovolit své výtvory věnovat jako dárek, který snad nikoho neurazí.

Postupně si vyrábím různé bedny, krabice, podnosy na chalupu, aby měly všechny stejný dekor. 

Základem je pletení ruliček.

Používám Lidovky nebo Dnes, když mi někdo věnuje Hospodářky, jde to i z nich, sem tam u nich ale není úplně bílý kraj. Nevyhovuje mi Právo  - prostě se mi trhá. Nevím, jestli to má nějaký hlubší význam, asi jo.

K ruličkování je třeba trochu rutiny. Nečekejte, že vám půjde hned od ruky. Zpočátku budete pomalí, ruličky budou tlusté, každá jinak dlouhá, budou se vám rozmotávat, dvě ruce vám nebudou stačit. Chce to čas a trpělivost.

Já teď jedny noviny naruličkuji tak za 5 minut. Jedny noviny, tj. 24 - 28 ruliček. Stovku zvládnu za půl hodiny a se stovkou už se plést dá. Abyste si mohli představit, v jaké rychlosti ruličkuji, můžete zhlédnout video

 

 

Když učím plést z papíru svoje kamarádky, vždy si nachystám spoustu ruliček, aby měly z čeho plést. Ruličkujeme vždy jen chvilku, aby později věděly, jak na to. 

Každá rulička má kónický tvar, takže do sebe krásně zapadají. Když ale začínáte ruličkovat, může to být problém, je lepší při nastavování ruličky natřít lepidlem, aby byla jistota, že budou držet u sebe. Jakmile budete mít ale v ruličkování praxi, lepení ruliček k sobě není třeba.