Jdi na obsah Jdi na menu

Kolínská atletika v době koronaviru

Počínaje 16. březnem byl na základě rozhodnutí vlády ČR uzavřen atletický stadión Mirka Tučka v kolínských Borkách pro veškerou sportovní činnost, přesto ale atletický život neutichl. Jednak na stadiónu probíhají a budou probíhat práce vedoucí k jeho dalšímu vylepšení, jednak se velká část našich atletů připravuje v domácích podmínkách.

Ve čtvrtek 2. dubna by v prostoru za cíle hlavní rovinky na rozcvičovacím stadiónu měly být instalovány dva pět metrů dlouhé skladové kontejnery, které nám pomohou jak s uskladněním stále většího množství nářadí, náčiní a tréninkových pomůcek a uleví tak prostorám hlavního skladu, jednak vzniknou prostory pro uskladnění tréninkového materiálu pro výcvikové tábory či tábory příměstské. Stejnou funkci budou mít další dvě skladové kóje, které vyrostou pod tribunou. Další viditelnou změnou by mělo být alespoň prozatímní napojení nakloněné rovinky na ovál rozcvičovacího stadiónu pomocí tartanových pásů, a to z obou stran.

Potěšitelné je, že drtivá většina trenérů pokračuje se svými svěřenci v přípravách na letošní sezónu, protože věříme, že i když bude určitě zkrácená, její podstatná část letos proběhne. Vzhledem k vládním opatřením jsme se museli naučit využívat zcela jiné metody, než běžně. Trenéři vedou své závodníky z domova, tréninkové plány musí být velmi individualizované podle toho, jaké má který svěřenec podmínky pro domácí přípravu. Výhodu mají ti, kteří bydlí na venkově či na okraji města a mohou i současných podmínkách využívat přírodní prostory, výborná je i zahrada, případně dvorek, které se dají využít pro spoustu cvičení. Nejhůře na tom jsou ti "panelákoví", ale trénovat se dá v jakýchkoli podmínkách. Pro přípravu lze využívat velké množství videí, která se vyrojila na stránkách ČAS, středočeské atletiky, na stránkách oddílů, na facebooku či Youtube. Trenéři mohou pro kontakt se svými svěřenci využívat nejen klasický e-mail či sociální sítě, ale také videoschůzky, na kterých mohou tréninkové jednotky svých závodníků komentovat či získávat zpětnou vazbu pro jejich úpravu. Výbornou pomůckou jsou také videa, která závodníci ze svých tréninků pořizují, a trenéři tak mají materiál pro hodnocení techniky provedení jednotlivých cviků a rady pro korekci chyb.

Pro inspiraci přidáváme některé z odkazů na materiály pro domácí přípravu:

Youtube kanál metodického oddělení ČAS     https://www.youtube.com/channel/UC0xKGY6yus-8zLTVNHZnD6Q

Skupina Středočeská atletika na Facebooku  https://www.facebook.com/groups/504086973863544/

Skupina Sekce SCM - oštěp na Facebooku    https://www.facebook.com/groups/125411431293965/

Skupina Sekce SCM - skoky na Facebooku    https://www.facebook.com/groups/1807347186148750/

Skupina Sekce SCM - sprinty na Facebooku  https://www.facebook.com/groups/1807347186148750/

Skupina Sekce SCM - překážky na Facebooku  https://www.facebook.com/groups/1807347186148750/

Skupiny Sekce SCM - víceboje na Facebooku https://www.facebook.com/groups/755922801223335/

Videa ASK Dipoli

https://drive.google.com/drive/folders/1ETcw8tYMDnhdpAUlmzRVw8cIDXtGzjXs?fbclid=IwAR32s-_60dx5MgPDk5x3qRSZntKWpU1zjjViVCZf16gbL9UcbnIWwYZ26O8

Facebook Sokol Kolín-atletika

https://www.facebook.com/atletikakolin/?__tn__=%2Cd%2CP-R&eid=ARAe7DPmHlIHdKG4Zbvh_emXOU0JEghoZeiYeWrJTyDEswgcSy3nIsuyOy1FcqD18e9yflNcfuy_yrdh