Hřib Dubový
hřib dubový:
Hřib dubový patří mezi pravé bílé hřiby vyrůstající převážně v nižších polohách v oblasti teplomilné květeny. Objevuje se v lesích, parcích, na hřbitovech a hrázích rybníků, kde se s ním můžeme setkat pod duby a buky, výjimečně i pod jinými listnáči a velmi vzácně pod jehličnany. Vyrůstá většinou ve skupinách, zhruba od půli května do října.
Popis: Klobouk je 50-180(230) mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý až poduškovitý, tlustě masitý, na povrchu jemně plstnatý a často vrásčitý, za sucha matný, za vlhka nelesklý a jen nepatrně lepkavý, šedohnědý, světle okrový nebo až načervenale hnědý. Rourky jsou 10-30 mm vysoké, u třeně stlačené, v mládí bělavé, později se žlutozeleným až žlutoolivovým nádechem. Póry jsou okrouhlé, velmi drobné a vyznačují se podobným zbarvením jako rourky. Třeň je 50-170 x 25-70 mm velký, tvrdě masitý, zprvu soudkovitě břichatý, později kyjovitý nebo válcovitý, světle hnědý až okrově hnědý, na povrchu pokrytý výraznou bělavě hnědou síťkou. Dužnina je pevná a bělavá, na řezu neměnná, a vyznačuje se příjemnou houbovou vůní i chutí, díky čemuž je často červivá.
Záměna je možná za některé další druhy z okruhu pravých bílých hřibů, především za hřib bronzový (Boletus aereus), který se liší jinak zbarveným kloboukem a méně výraznousíťkou na povrchu třeně. Další možnost záměny představuje nejedlý hřib žlučník (Tylopilus felleus).
Využití: Hřib dubový patří k všestranně využitelným jedlým houbám a jeho dužnina je navíc bohatá na selen.