Večeře
Polévka z růžičkové kapusty s teplým chlebem
- Chléb toustový (70 g) 828 kJ
- Kapusta růžičková (100 g) 214 kJ
- Smetana sladká 12% (50 ml) 282 kJ
- Vejce (50 g) 361 kJ
- Mouka (10 g) 148 kJ
- Špetka muškátového oříšku, pepř, sůl
Celkem 1833 kJ
Postup:
Kapustičky vaříme s pepřem, solí a muškátovým oříškem do poloměkka. Několik kapustiček dáme stranou, ostatní rozmixujeme. Vejce smícháme se smetanou, moukou a vlijeme do polévky. Krátce povaříme a vrátíme celé kapustičky. Toustový chléb rozpečeme v troubě a podáváme teplý.
Pestrý zeleninový salát s uzeným tuňákem
- Chléb černý (90 g) 648 kJ
- Tuňák uzený (100 g) 946 kJ
- Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
- Grapefruit (100 g) 172 kJ
- 1 lžíce dressingu 204 kJ
- Olivy (5 ks) 84 kJ
Celkem 2204 kJ
Postup:
Salát opereme a natrháme na kousky. Poklademe kousky tuňáka, grapefruitu a ozdobíme nasekanými kousky oliv a dressingem.
Celerový salát s pečivem
- Rohlík celozrnný (70 g) 827 kJ
- Celer sterilovaný (200 g) 298 kJ
- Majonéza (20 g) 143 kJ
- Sýr Eidam 30 % t. v s. (55 g) 597 kJ
Celkem 1865 kJ
Postup: Celer scedíme a smícháme s nastrouhaným sýrem a majonézou. Dochutíme citrónovou šťávou a solí. Podáváme s celozrnným pečivem.
Vajíčkový salát klasik
- 2 vejce 777 kJ
- půl cibule 48 kJ
- Majonéza light 142 kJ
- Bílý jogurt 137 kJ
- Sůl
- Pepř
Celkem 1104 kJ
Postup:
Natvrdo uvařená vejce necháme vychladnout a nasekáme je nahrubo. Cibuli oloupeme, nasekáme najemno a vmícháme k vajíčkům. Vejce s cibulí osolíme, opepříme a spojíme 1–2 lžícemi majonézy. Pro odlehčení vmícháme bílý jogurt. Podáváme s pečivem a bohatou zeleninovou oblohou.
Řecký salát s dalamánkem
- Dalamánek (55 g) 617 kJ
- Rajče (100 g) 103 kJ
- Papriky (100 g) 121 kJ
- Okurka (100 g) 67 kJ
- Oliva černá (10 g) 42 kJ
- Sýr Feta (60 g) 645 kJ
- Olej olivový (10 g) 388 kJ
- Sušený rozmarýn
Celkem 1933 kJ
Postup:
Zeleninu nakrájíme, pokapeme olivovým olejem a posypeme sušeným rozmarýnem. Navrch dáme na kousky nakrájený sýr Feta a podáváme s dalamánkem.
Zapečená cuketa s lilkem
- Hovězí maso (90 g) 622 kJ
- Lilek (100 g) 163 kJ
- Cuketa (100 g) 77 kJ
- Paprika (100 g) 121 kJ
- Cibule (20 g)
- Rajčatový protlak (100 g) 376 kJ
- Parmezán (10 g) 162 kJ
- Olej (5 g) 194 kJ
- Provensálské koření
Celkem 1715 kJ
Postup:
Na pánvi osmahneme nakrájenou cibuli, cuketu a lilek. Okořeníme provensálskými bylinkami. Do zapékací misky dáme část zeleniny, osolené mleté maso a navrch zbytek zeleniny. Zalijeme rajčatovým protlakem, posypeme Parmezánem a dáme zapéct.
Polévka ze zeleniny a barevné čočky
- Čočka (35 g – váženo v suchém stavu) 482 kJ
- Kořenová zelenina (100 g) 217 kJ
- Bylinky
- Cibule (20 g) 27 kJ
- Olej (5 g) 194 kJ
- Mouka (5 g) 74 kJ
Celkem 994 kJ
Postup:
Na oleji osmahneme cibuli a nadrobno nakrájenou nebo nastrouhanou zeleninu, zaprášíme moukou, osolíme, opepříme, zalijeme vodou a přidáme čočku. Na závěr přidáme bylinky.
Zeleninový salát s vejci a hořčičným dressingem
- Dalamánek (45 g) 505 kJ
- Slepičí vejce (50 g) 361 kJ
- Slepičí bílek (50 g) 102 kJ
- Jogurt bílý se sníženým obsahem tuku (50 g) 98 kJ
- Hořčice (20 g) 104 kJ
- Salát hlávkový (150 g) 113 kJ
- Rajče (50 g) 52 kJ
- Paprika (50 g) 61 kJ
Celkem 1396 kJ
Postup:
Opraný a natrhaný salát rozložíme na talíř, přidáme nakrájené rajče, papriku, uvařené vejce a bílky. Z jogurtu a hořčice připravíme dressing. Podáváme s tmavým pečivem.
Houbové rizoto se šunkou a sýrem
- Rýže natural (35 g) 493 kJ
- Paprika červená (100 g) 121 kJ
- Žampiony (200 g) 298 kJ
- Šunka (50 g) 464 kJ
- Sýr Eidam 30 % t. v s. 326 kJ
Celkem 1702 kJ
Postup:
Žampiony nakrájíme na větší plátky a podusíme v trošce vody. Rýži vaříme spolu s cibulkou, do které zapíchneme tři hřebíčky a kari. Papriku nakrájíme na proužky a dusíme do poloměkka. Houby, papriku, nakrájenou šunku smícháme s uvařenou rýží, dochutíme solí a před podáním posypeme sýrem.
Pestrý zeleninový salát s krabími tyčinkami a majonézovým dressingem
- Chléb černý (40 g) 291 kJ
- Krabí tyčinky (120 g) 632 kJ
- Jogurt bílý (50 g) 137 kJ
- Majonéza light (20 g) 402 kJ
- Salát hlávkový (200 g) 150 kJ
- Rajče (50 g) 52 kJ
- Řeřicha (10 g) 6 kJ
Celkem 1670 kJ
Postup:
Salát natrháme na kousky a rozložíme na talíř. Na salát dáme na nudličky nakrájené krabí tyčinky a na měsíčky nakrájená rajčata. Z majonézy a jogurtu umícháme směs, kterou dochutíme nasekanou řeřichou. Podáváme s tmavým chlebem.
Zdroje: http://www.zijzdrave.cz/jidlo/recepty-a-uprava-potravin/recepty/vecere/