Jdi na obsah Jdi na menu

Preventivní lékařské prohlídky mimo pracovní dobu? Je to v souladu se zákonem?

Mám dotaz týkající se preventivních lékařských prohlídek. Dle rozhodnutí krajské hygienické stanice jsou někteří pracovníci ve výrobě zařazeni do kategorie 2R (rizikový faktor hluk) s předepsaným lékařským vyšetřením sluchu každé dva roky. Zaměstnavatel zajišťuje tyto preventivní prohlídky v osobním volnu zaměstnanců. Tyto prohlídky se objednávají na specializovaném pracovišti dopředu, nelze tam tedy přijít kdykoli. 

Preventivní prohlídka je tzv. jiná důležitá překážka v práci na straně zaměstnance, neboť podle bodu 2 přílohy k nařízení vlády č. 590/2006 Sb. platí, že „Pracovní volno na nezbytně nutnou dobu se poskytne zaměstnanci, který se podrobil pracovnělékařské prohlídce, vyšetření nebo očkování souvisejícímu s výkonem práce v rozsahu stanoveném zvláštními právními předpisy nebo rozhodnutím příslušného orgánu ochrany veřejného zdraví.“ Je to tedy stejná překážka v práci jako návštěva lékaře nebo svatba či úmrtí.

Když tedy zaměstnanec bude prohlídku absolvovat po skončení pracovní doby, pak půjde v praxi o práci přesčas a zaměstnavatel mu to proplatí včetně příplatku za práci přesčas. 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář