Jdi na obsah Jdi na menu

Karlovarský knedlík

7 rohlíků nebo housek, 175 ml mléka, 2 lžíce petrželky, 2 vejce, 100 g hrubé mouky, 2 špetky muškátového květu, sůl

Pečivo nakrájíme na kostky a dáme na plech na pár hodin oschnout. Pak ho v míse pokropíme pár lžícemi mléka a promneme. Přidáme nasekanou petrželku a promícháme. Zbylé mléko a žloutky prošleháme a nalijeme k pečivu. Přisypeme mouku, muškátový květ, osolíme a promícháme. Nakonec ušleháme z bílků sníh a lehce ho vmícháme. Dáme vařit vodu na knedlíky. Na pracovní ploše rozprostřeme navlhčené plátno a položíme na něj polovinu těsta. Zabalíme ho do asi 20 cm dlouhého válečku, okraje svážeme provázkem. Totéž uděláme s druhou polovinou těsta. Knedlíky ponoříme do vařící vody a vaříme 10 minut, pak je obrátíme a vaříme dalších 10 minut. Knedlíky vyndáme z vody, vybalíme a hned nakrájíme nití na plátky. Je jich přibližně 16.

karlovarsky_knedlik.jpg