Jdi na obsah Jdi na menu

Ouška s houbovou náplní

Těsto: 300 g pšeničné mouky, špetka soli, 200 ml vroucí vody, 30 g másla

Houbová náplň: 40 g sušených hříbků, 1 šálek vody, 1 cibule, 2 lžíce másla nebo oleje, sůl a jemně mletý pepř

Mouku prosijeme do mísy a osolíme. Máslo rozpustíme v horké vodě, lijeme do mouky a mícháme. Pak těsto vyklopíme na pomoučenou desku a hněteme ho asi 6 minut, dokud nebude hladké a měkké. Těsto přikryjeme fólií a necháme 30 minut ležet.

Na náplň zalijeme houby v hrnci vodou, přikryjeme a dusíme asi 30 minut. Nakrájíme cibuli na kostičky, dáme ji do pánve k máslu nebo oleji a za občasného míchání restujeme asi 6 minut (nesmí zhnědnout). Dušené houby scedíme (vývar můžeme přidat do polévky), nasekáme najemno a přidáme do pánve s cibulí. Dochutíme solí a pepřem a za stálého míchání restujeme 2–3 minuty. Necháme vychladnout.

Těsto rozdělíme na 3 části a po jednom rozválíme na 2mm plát, zbytek necháme zakrytý. Pomocí skleničky o průměru 4,5 cm vykrájíme kolečka a do středu každého dáme ⅓ lžičky náplně. Kolečko přeložíme na polovinu a jeho okraje slepíme. Pak oba konce spojíme a vytvoříme „prstýnek“ – omotáme kousek těsta s náplní kolem ukazováčku a konce slepíme. Lehce odchlípneme nejsilnější střed „prstýnku“.

Těstoviny odložíme na pomoučený vál a pokud je budeme vařit za déle než 10 minut, přikryjeme je utěrkou. Přivedeme k varu osolenou vodu, těstoviny po částech mírně vaříme 1-2 minuty v závislosti na tloušťce těsta. Vylovíme děrovanou lžící a odkládáme na talíř, přičemž mezi nimi udržujeme mezery.

Podáváme v červeném baršči, houbovém vývaru apod. Těstoviny lze po důkladném vysušení i zmrazit.

Podle originálního receptu

ouska_s_houbovou_naplni.jpg