Jdi na obsah Jdi na menu

Lov jeseterů pomocí děličky

11. 9. 2016

Lov jeseterů pomocí děličky

Jak je z nadpisu patrné dnes bude článek věnovaný lovu pomocí plavačkové děličky. Cílovou rybou je právě jeseter. To ale neznamená, že tento způsob lovu a zvolená montáž nefunguje i na ostatní druhy ryb.

Vše začalo, když jsem asi před 3 lety dostal možnost stát se vedoucím na rybářském táboře v Holíně u Jičína. Jedná se o menší rybník nedaleko Prachovských skal, který je zarybněn jak velkými kapry tak právě i jesetery. Je zde i pár jeseterů přes 10 kg.  První rok jsem měl u vody pouze kaprařinu a chytal na boilies. To vedlo k pár pěkným kaprům, ale jeseter přišel jen občas. V půlce týdne jsem začal krmit a chytat na pelety RedFish od Mikbaits a začali se dít věci. Během dne jsem měl na kontě kolem 10 jeseterů. A tady to všechno začalo.

img_20160422_132802.jpg                                                    20160416_120037.jpg

Další rok jsem se na jaře vydal na stejný revír, ale nyní již bez kaprařiny. Vzal jsem si s sebou pouze plavačkové vybavení.  Před touto výpravou byla, ale spousta příprav. Ne pouze rybářského vybavení, ale také připravit věci na natáčení. Měl jsem v úmyslu natočit, krátký film o lovu jeseterů pomocí děličky. Tento lov u nás v Čr zkoušelo pouze pár lidí a moc informací jsem neměl k dispozici.

Základem bylo vybrat správný amortizér do děličky a vhodný kaprový top set.  Zvolil jsem amortizér v průměru 2 mm určený na velké ryby. Další otázkou bylo jak připevnit peletu na plavačkovou montáž. Vyřešil jsem to jednoduše. Pomocí fluorocarbonu udělal klasický návazec, co používám na boilies. Pelety beru RedFish průměr 14 mm. Dále k návazci kaprové háčky velikost 7. Jako kmenový vlasec použiju T-force od Trabucca o průměru 16 mm. V kombinaci s kvalitním amortizérem by to mohla být super jízda. Krmení volím klasiku od Traperu 5 kg pytel na stojaté vody. Po zkušenostech co jeseterům chutná drtím 0,5 kg pelet RedFish a přidávám do krmení. Pro jesetery není nutné vymýšlet další složitosti jako různé atraktory chuti atd. Aby to vše bylo kompletní tak prut volím plavačkovou děličku Colmic 13m.

Ráno vyrážím z České Lípy směr Jičín. Po příjezdu k vodě kolem 7 hodiny vybaluji věci a trvá mi přes hodinu, než připravím věci na natáčení a k tomu rybařinu. Konečně hotovo! Měřím hloubku a dolaďuji montáž. Budu chytat v hloubce 1,4 m asi 8 metrů od břehu. Splávek si nastavuji tak, aby peleta ležela na dně. Konečně vše připraveno a můžeme začít!

Na určené místo posílám pomocí kalíškovacího topsetu krmení a jeden kalíšek čistě pelety. Ani ne po 10 minutách se potápí splávek v zápětí sekám a během chvíle, mi ze špičky vyjíždí amortizér. To je paráda!

Takhle rychlý záběr jsem nečekal, kamery běží a po pár minutách se v podběráku objeví nádherný jeseter. Metr ukazuje 101 cm. Následně ho z podložky vypouštím zpět do vody. Po chvíli připravuji prut znovu a nahazuji. Splávek se občas pohne, jak se kolem motají ryby, ale na pořádný záběr čekám. Konečně pěkný záběr, anténka splávku se celá potápí pod vodu, sekám ale do prázdna. Přemýšlím, že změním hloubku, i když jeseter většinou potravu přijímá ode dna, zkusím to jinak. Znovu měřím hloubku a nastavuji si splávek, tak aby peleta byla 3 cm nade dnem. Mohlo by to fungovat, dno je zde bahnité, a když přizvednu peletu trochu výše, mohla by být pro ryby atraktivnější.

img_8045.jpg

                                      

Vše připraveno. Posouvám splávek na místo určení a zasypu ho trochou pelet. Po chvíli je mi jasné, že jsem udělal dobře. Splávek se v bezvětří začíná hýbat, jak dole ryjí ryby. Napovídají tomu i bublinky přicházející na hladinu. Během chvíle se splávek potápí, sekám a začíná krásný boj. Pár minut se s jeseterem popotahuji. Na plavačkovou děličku je to neskutečný zážitek! Za chvíli cítím, jak se vlasec šponuje zvláštním způsobem, připomíná mi to vždycky ten moment, než vyskočí pstruh z vody.  A je to tady jeseter nabírá rychlost a vyskakuje nad hladinu. Neskutečná paráda a po chvíli další výskok. Parádní zážitek! Cca po 10 minutách je jeseter na podložce. Měří něco mále přes 1 metr. Pořídím foto a následně ho pouštím zpět do vody.

Během dalších dvou hodin mám na kontě dalších 5 jeseterů. Zálohuji záběry do pc přímo u vody a dávám chvíli pauzu. Venku je parádně, obloha vymetená dneska tomu nic nechybí. Přemýšlím, že bych večer udělal timelapse (časosběrná fotografie). Mohl by být pěkný západ slunce. 

20150625_151739.jpg                      

 

 

 

 

 

 

Po kratším relaxu, kdy mi ryby daly přes děličku docela do těla, znovu nahazuji. Chvíli se nic neděje, ale pak začíná splávek pomalu potápět a jede směrem od břehu. Sekám a říkám si super další jeseter. Ale po chvíli se mi zdá, že tahle ryba tahá trochu jinak než všechny předešlé. Občas má nečekané výpady, ne jak velký tah co měli jeseteři. A taky že jo, po chvíli se ve vodě blýskne zlaté tělo. Po chvíli do podběráku dostávám krásně stavěného kapříka. Měří něco málo přes 50 cm. Po chvíli ho pouštím zpět.

Je něco málo po 4 hodině a já budu pomalu balit. Na kontě mám prozatím 12 jeseterů. Udělám pár koulí z krmení, co zbylo a už bez kalíšku házím ke splávku. Víc jak 10 minut se nic neděje. A najednou záběr, splávek se pomalu potápí, já následně sekám. Jenže během chvíle mi ze špičky vyjíždí amortizér a nezastavitelně se prodlužuje. Tohle bude velká ryba! Ihned připojuji další kusy děličky. Ten tah je neuvěřitelný nic podobného jsem zatím na děličce neměl. Žádné zběsilé cukání hlavy. Pouze nekompromisní tah. Už mám venku všechny díly a dělička je na 13 metrech. Amortizér má nyní délku určitě přes 10 metrů, a pořád se napíná. Říkám tohle dlouho nevydrží. Po chvíli se mi rybu podaří otočit. Docela jsem si oddychl. Souboj trvá neskutečných 40 minut. Už mě začínají neskutečně bolet záda a ruce. Po dalších 5 minutách se mi objevuje obrovské tělo a já ho dostávám do podběráku. Je to jeseter ruský a má přes 110 cm. Nejde, ale tolik o velikost ostatní měli také kolem metru, ale víc jak 6 kg neměli. Tenhle váží neuvěřitelných 11 kg. Udělám finální záběr a pouštím ho zpět do vody. Neskutečně vydařený den. Jdu sbalit věci a vyrážím domů.

munkee_0816090156.jpg                                                             

Pokud se Vám článek líbil a chcete vidět video z výpravy. Tak můžete zde: https://www.youtube.com/watch?v=D9d2g2_qJXo

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Abydayadunse - Elevated Blood Force associated with older people

8. 10. 2018 0:37

Torsion bras de quelqu'un est comment poupe votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque age votre coeur bat, il pompe le sang tout au long vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/cialis-generique-france/

AAppastabell - Reading the new blood exigencies guidelines

24. 7. 2018 3:27

Torsion bras de quelqu'un est comment calleux votre sang pousse contre les parois de vos arteres lorsque votre coeur sentiment pompe le sang. Arteres sont les tubes qui transportent prendre offre sang loin de votre coeur. Chaque culture votre coeur bat, il pompe le sang par de vos arteres a la flanerie de votre corps.
https://www.cialispascherfr24.com/tadalafil-prix-france-telecom/