Jdi na obsah Jdi na menu

Co v Kanadě nekoupíte? Cz

   Brzy po mém příjezdu jsem zjistila, že si mohu nechat zajít chuť na mnohá má oblíbená česká jídla.  Zjistila jsem, že ovocné ani jiné knedlíky nebo buchty či koláče vyžadující tvaroh si holt neuvařím nebo neupeču, protože tvaroh podobný našemu tady nenajdu. Podobný je pouze 'cottage cheese', nebo ´kotáž´ jak spousta lidi špatně vyslovuje (správně 'kotydž').  Sami víte, že s jeho konzistencí by neudělala knedlíky ani paní Rettigová. Další poněkud zvláštní potravinou k nenalezení je skořicový cukr. Copak neumí smíchat cukr se skořicí? Zlobila jsem se, promarněná obchodní příležitost. To my Češi jsme experti na cukr, nakonec jsme vynalezli pro svět kostku cukru, že? Skořicový cukr seženete ve speciálních hlavně evropských obchodech, ale v Česku je levnější a výhodnější v malých sáčcích, a tak jej taky vozím z Česka. Máte rádi rajskou polévku s písmenky? Tak tu tady taky nenajdete. Paní prodavačka zvedá obočí, když vidí jak kupuji 20-30 sáčků instatních polévek. Myslí, že krmím hodně dětí nebo že nejsem schopná vařit, to spíš. Na zákusky, tedy ty co jsou v našich cukrárnách si taky můžete nechat zajít chuť. Medovník, Paříž, nebo Indiánek? To by se tu nemohlo prodávat už kvůli jménu. Když jsem mlsná,  koukám na fota českých zákusků. Ano, paní je na hlavu, myslíte si, ale když nebudete mít svíčkovou, medovník nebo knedlíky celý rok, začnete i vy dělat divné věci, navíc pokud jen koukám na fotky tak neztloustnu. Další potraviny, které nekoupíte jsou polohrubá mouka, neptejte se proč, výběr jogurtů je mnohem menší, taky se neptejte proč, no a sádlo? To tak u řezníka, protože normální člověk přece ´pure fat´(tuk) nejí, že? To jen my víme, jak dobrý je řízek smažený na sádle nebo čerstvý chleba se sádlem, hmmm. No a závěrem, kdyby vás napadlo přivézt mi mák, tak budu vděčná, z policejní cely vás ale vykoupit nehodlám. Kanadské policie byste těžko vysvětlovali, že vezete mák na buchty, hlavně pokud ho máte hodně. 

V místním Walmartu jsem ke svému překvapení objevila Marlenku medovníkové kuličky. Evidentně na vývoz s překladem a historií podniku v ČR. Pochopitelně to nikdo nekupoval. Po zakoupení 2 krabic jsem se za týden vrátila pro další. Nebyly na stejném místě, paní prodavačka musela volat manažera a ptát se kde jsou. Byly ve slevě u elektroniky...:-)) výborně, když neví jak je to dobré, zkoupím to já. Vzala jsem hned 10 krabic, do Vánoc vydrží. Paní pokladní se ptala co to je, že toho kupuji tolik. Jo já jí to řeknu, a bude po slevě :-)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Honza - Tvaroh i mak jsem uz objevil

21. 1. 2024 9:15

Tvaroh vyrabi mlekarna MC Dairy v Ontariu a prodava ho Costco a Walmart po cele Kanade (ja ho kupuju v BC), je sussi a nejde tak dobre rozmixovat na pribinacek nebo budapest, ale chutna jako tvaroh. A tvarohove testo jde dobre. Jmenuje se PRESSED Cottage Cheese - to slovo PRESSED je klicove, zadny jiny Cottage cheese to byt nemuze. a pod tim je polsky nazev Twarog. Ve Walmartu je to v International Diary lednici.
https://www.walmart.ca/en/ip/MC-Dairy-0-5-M-F-Pressed-Cottage-Cheese/6000196823405

A mak se prodava v supermarketech v regale s korenim v malych 155g saccich

Eva - Tvaroh jsem v Kanadě našla

5. 6. 2023 10:00

Úžasně jsem se pobavila. Máte pravdu. Je to záhada, že spousta věcí z jiných kultur se v Kanadě ujmou a tvaroh ne. Já jsem ho po dlouhém hledání našla v německych lahůdkách. Zmražený půl kila kelímek za $20. Tuhý nic moc chuťově ale lepší než nic.
Bohužel si ho nemůžeme udělat sami, všechno mléko je pasterizované.
Ale hrubou mouku vám poradím, prodává se jako blending mouka, žlutý pytlík kilo, v každém supermarketu.

Lux - Fííha

21. 3. 2021 2:49

Tak to by mě snad ani nenapadlo, že je toho tolik! Jinak super článek!