Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šárka Zwardońová, narozena 1965 v Karviné, kde také dosud žije, vystudovala Ekonomickou fakultu Vysoké školy báňské v Ostravě a 19 let  pracovala jako učitelka odborných předmětů na Gymnáziu a OA v Orlové.Potom pracovala na ZUŠ v Rychvaldě jako ekonomka a účetní. Nyní pracuje jako referentka financí  na Městském úřadě v Ostravě.

Malbě a kresbě se věnuje jako svému koníčku.

Výtvarně se vzdělávala v dvouletém kurzu u karvinského výtvarníka O. Bijoka. V dospělosti navštěvovala ZUŠ pod vedením Vl. Oslizloka a T. Oslizloka. Jejími náměty jsou především, zátiší a portréty, dále tzv. zákresky, tj. kresby z porad, a rychlé skici z cest. Ráda maluje olejem a akvarelovými pastelkami. Zkouší také nové – kombinované techniky, které autorku v současnosti více baví.

V letech 2007-2012 se zúčastnila polsko-českých plenérů a poplenérových výstav, které se konají ve spolupráci města Orlové a pohraničních měst Rybnik-Newiadom, Rydultowy, Czechowice-Dziedzice.

Svou první samostatnou výstavu uspořádala v r. 2008 v oddělení hudby a umění Regionální knihovny Karviná. Další výstavy následovaly v roce 2011 ve Velké a malé galerii Orlová, v Galerii Nad Knihami v Petřvaldě, roce 2013 ve Školní galerii ZŠ Ke Studánce , v roce 2014 v Galerii Pod Věží v Karviné,v roce 2016 v Cafe Rotigel  a poslední výstava proběhla v roce 2018 v Městském domě kultury v Karviné.

Své první výstavy pojmenovávala „Obrázky pro radost!, protože svými obrazy chtěla potěšit. Poslední dvě výstavy pojmenovala „Dva světy“. Název je právě odvozen od touhy kreslit a tvořit prostorové obrázky, které vycházejí z intuice, snů, pocitů, inspirace strukturami, nacházením a hledáním. Základem těchto obrázků je kresba, která ji při tvorbě přináší  potěšení sama o sobě, a kterou se autorka snaží zakomponovat do strukturálních obrazů.