Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tykvová „palačinka“ s tuňákem a koriandrem

 

tykvová palačinka

Letos zase (jako každý rok) mám nadúrodu tykví. A opět řeším úkol, jak je připravit zase jinak než včera :-). Proč ne na způsob slaných palačinek. A v mikrovlnce!

Jednoduchá svačina nebo večeře připravená v mikrovlnce. Protože je „palačinka“ velice jemná, obtížně se přesouvá z nádoby ve které se připravovala. Doporučuji k manipulaci buď použít širokou obracečku a nebo rovnou připravovat ve velmi mělké ploché nádobě, v které můžeme servírovat (neobracíme).

 

Ingredience - na palačinku: kulatá tykev o průměru přibližně 16 cm (nebo odpovídající množství tykví, patizonů či cuket jiných tvarů), 2 vejce, asi 4 PL polohrubé mouky, sůl, mletý pepř, olej na vymazání nádoby vhodné do mikrovlnky;

na obložení: 150 g odkapaného masa konzervovaného tuňáka (v oleji či nálevu), koriandr (kdo jej nemá rád, nahradí petrželovou natí), minirajčata.

 

Postup: Tykev oloupeme, odstraníme semeníky, nastrouháme na hrubém struhadle. Posolíme a na cedníku necháme odkapat tekutinu (asi jednu hodinu). Nakonec ještě zbylou tekutinu rukou vymačkáme. K získané hmotě přidáme vejce, mouku, opepříme. Solit už není třeba. Zamícháme těsto.

Polovinu rozprostřeme do vymazané nádoby. Vrstva těsta by neměla být vyšší než 1 cm.

Vložíme do mikrovlnky a vaříme při výkonu 700 W asi 7 minut. Je-li střed ještě hodně vlhký, dováříme na plný výkon 30 – 60 s. Stejně uvaříme i druhou polovinu těsta.

Na ještě horké „palačinky“ rozdělíme maso tuňáka, posypeme sekaným koriandrem a podle chuti dozdobíme rajčátky a/nebo jinou oblíbenou zeleninou.