Jdi na obsah Jdi na menu

Není kronika jako kronika. Ta ve Svídnici je doslova živá.

11. 1. 2016

Nymburský deník 11.1.2016

autor: Ivana Šmejdová

 

Dymokury, Svídnice - Jedinečným projektem se může pochlubit Svídnice. Její občané píší, fotí, natáčejí i kreslí, a tak vzniká Živá kronika.

Živá kronika na Youtube

Jak uchovat svědectví o životě a dění v obci tak, aby bylo zajímavé pro dnešní, ale i příští generace?  Nebudeme si nic nalhávat,  doba nadšených venkovských kronikářů zapisujících po večerech události do zažloutlých svazků  mizí s jejich  odcházením do nebeské písárny a současníci se inkoustového pera sotva ujmou. Kronika obce však nemusí být přežitkem z minula, záleží jen na způsobu jejího uchopení. Ojedinělý projekt „Živé kroniky" vzniká ve Svídnici.

Jako vždy stojí za vším  konkrétní člověk, v tomto případě  Vendula Burger, prapravnučka divadelníka Vendelína Budila a zakladatelka Budilovy divadelní školy („Budilka"). Vendula našla vloni ve Svídnici objekt svých snů, jak pro svůj život tak pro  Budilku,  a s energií  jí vlastní se naplno vrhla do života v obci.

„Nechtěla jsem se nastěhovat do vsi a zavřít se s divadelní školou za plotem. Proto jsem začala chodit za lidmi a seznamovat se s nimi. Úžasným impulsem pro mě bylo seznámení se se starostkou Lídou Kubálkovou, s Jitkou Benešovou ze zastupitelstva a také s Luďkem Benešem z MAS Svatojiřský les. Společně jsme začali vymýšlet, čím by Budilka mohla přispět k dění v obci. Padl návrh pokračovat v kronice obce. Ale proč jen psaním? Proč v době chytrých mobilů a dalších digitálních přístrojů nepřidat i fotky nebo videozáznamy, a tím nezapojit všechny občany?" přibližuje vznik „živé kroniky" Vendula Burger.

Ideální příležitost pro realizaci našla pedagožka Budilky Hanka Strejčková, která upozornila na Nadaci Via vyhlašující granty k tématu Umění žít spolu aneb rozvoj komunitního života.

„To bylo přesně ono. Získali jsme grant na zakoupení techniky, počítač s dostatečnou kapacitou úložiště, plátno a tak dál a díky tomu mohou všichni obyvatelé zaznamenávat, posílat, sdílet. Už teď je zřejmé, že si lidé  víc všímají dění kolem sebe, propojují se starousedlíci s novými obyvateli obce," říká Vendula Burger.

K pestrosti života v obci chce v průběhu roku přispívat právě Budilova divadelní škola organizováním akcí pro děti i dospělé, různými semináři, dílničkami i divadlem, a dokonce pomocí starším lidem na zahrádkách.

Svídničtí se těší, že se nápad „Sousede, natoč to, vyfoť to, pošli, sdílej" stane inspirací i pro další obce.  Zájemci najdou začínající Živou kroniku  Svídnice na YouTube.com.

 

Zdroj: http://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/neni-kronika-jako-kronika-ta-ve-svidnici-je-doslova-ziva-20160111.html