Jdi na obsah Jdi na menu

Kronika Svídnice je opravdu živá

6. 6. 2019

Nymburský deník 6.6.2019

autor: Jan Řehounek

 

Svídnice - V poslední době často slyšíme, že venkov se vylidňuje, že se lidé uzavírají mezi své ploty a nezřídka se neznají ani nejbližší sousedé. Že tomu tak není všude, dokazuje občanská komunita malé vesničky Svídnice.

kronika-svidnice-je-opravdu-ziva-foto-jan-rehounek.jpg

 

Za podpory své „střediskové“ obce Dymokury si tu vybudovali z bývalé školy kulturní centrum s klubovnou a sálem, kde pořádají řadu zajímavých akcí. Nejenom „pod střechou“, ale i přímo na návsi.

Z iniciativy Venduly Burger a jejího Spolku Budil, která se sem sice přistěhovala, ale vesnici okamžitě adoptovala za svou, pořizují z každé společenské akce fotodokumentaci a kronikářské záznamy a vytvářejí tzv. projekt Živá kronika Svídnice. Zdokumentováním to ale nekončí, neboť kronika opravdu ožívá. Například divadelními představeními z historie obce či nahrávkami vzpomínek občanů, jak se zde dříve žilo.

V neděli 2. června uspořádali ke Dni sousedů a rovněž ke Dni dětí pravé sousedské setkání s křtem druhého dílu publikace Živá kronika Svídnice (z let 2017–2018).

Sousedé si posedali do stínu pod košatou lípu, dali si pivo či kávu, nebo něco dobrého na zub, a povídali si. Hrála jim k tomu malá kapela Bratrstva Jefraima Kadiše. Pro děti přivezli hasiči z Dymokur historickou hasičskou stříkačku, takže mohly v parném odpoledni dovádět s vodou, Ruda Novotný jim dovolil, aby se povozily na oslících, měly k dispozici stolní tenis a další hry, mohly si vytvořit památeční kartičku.

Samotného křtu knihy, kterou opatřila krásnou vazbou knihařská dílna Jendy Rajmana z nedalekých Rožďalovic, kterou tu zastupoval Pavel Hančar, se vedle Venduly Berger ujal presbyter evangelického sboru v Bošíně Petr Mazur a starostka Dymokur Ludmila Kubálková.

Vendula pohovořila o vzniku Živé kroniky Svídnice a připomněla zásluhy pana Josefa Šimůnka, jehož autentické vzpomínky na minulost obce tvoří její základ. Přípitek šampaňským uzavřel slavnostní chvíli, ovšem sousedské setkání pokračovalo až do samého večera.

 

foto: Jan Řehounek

Zdroj: https://nymbursky.denik.cz/zpravy_region/kronika-svidnice-je-opravdu-ziva-20190605.html