Jdi na obsah Jdi na menu

Vitamíny:

 

V současné době většina chovatelů již přijala za svou tezi, že závodit s poštovními holuby jen na „krmení a vodu“ nestačí. Z toho důvodu se snaží svým svěřencům doplnit výživu o různé produkty, které by měly zlepšit výkonnost holubů, urychlit jejich rekonvalescenci po závodech, případně předcházet různým nemocem. Mezi tyto produkty patří v neposlední řadě vitamíny.

Co jsou vitamíny? Vitamíny jsou organické látky, které společně s hormony a enzymy zařazujeme mezi tzv. biokatalyzátory, což jsou látky nepostradatelné pro udržování normálních životních pochodů, růst a plodnost. Převážnou část vitamínů získávají holubi z potravy a jen některé (vitamín C, B12) jsou schopni syntetizovat ve vlastním organismu.

Jejich účinnost je specifická a nemohou je vzájemně zastoupit ani příbuzné látky. Vitamíny pouze katalyzují životní procesy v buňkách a tkáních, ale neregulují je. Přitom ve své funkci působí ve spojitosti s jinými biokatalyzátory, hlavně enzymy, hormony a stopovými prvky. A též v součinnosti s mikroorganismy.

Nedostatek vitamínů způsobuje charakteristické onemocnění rozličné intenzity a to při úplném nedostatku – avitaminózy a při částečném nedostatku hypovitaminózy. Klinický obraz avitaminózy je velmi různorodý, což závisí od druhu chybějícího vitamínu. Proto popíši stručný přehled funkce a významu jednotlivých vitamínů :

Vitamín A (retinol, axeroftol)

významnou funkcí tohoto vitamínu je udržování regenerační schopnosti různých forem epitelových buněk orgánů dýchací, trávící a močopohlavní soustavy, vliv na zdraví, růst a plodnost, podíl na syntéze pohlavních hormonů, zvýšení odolnosti vůči infekčním a invazním onemocněním, zvýšení tvorby protilátek, vliv na růst těla a kostry. Nedostatek se projevuje ve zpomalení růstu, poruchách plodnosti, snížením líhnivosti holoubat, poruchách na kůži a sliznicích a zvýšenou náchylností k infekčím onemocněním.

Vitamín D (kalciferol)

působí na tvorbu kostí jako tzv. antirachitický vitamín. Reguluje metabolismus vápníku a fosforu, zejména jejich ukládání do kostí. Ovlivňuje propustnost střeva pro další minerální látky (Zn, Fe, Co, Mg). Nedostatek způsobuje křivici, poruchy osifikace kostí, poruchy růstu mláďat, špatnou kvalitu skořápky.

Vitamín E (tokoferol)

v organismu působí jako antioxydant, stabilizuje mastné kyseliny, chrání vitamín A před destrukcí. Řídí metabolismus sacharidů (cukrů) a kreatinu, reguluje metabolismus svalových buněk a hospodaření s glykogenem. Má přímý pozitivní vliv na reprodukci. Jeho účinek je přímo spjat se selenem. Při jeho nedostatku dochází k poškození srdečního svalu a kosterní svaloviny a z toho vyplývajícím degenerativním změnám (svalová dystrofie), poruchám pohybu, poruchám plodnosti, snížené líhnivosti, poškození jater a změnám v tukových tkáních.

Vitamín K (phylochinon)

je důležitý pro normální krevní srážlivost svou regulací tvorby protrombinu. Normálně ho není nedostatek, ale při dlouhodobém podávání sulfonamidů byl zaznamenán nepříznivý vliv na jeho tvorbu, která může přivodit vznik avitaminózy, projevující se poruchami srážení krve a vznikem krvácení.

Vitamín C (kyselina askorbová)

zvyšuje obranyschopnost organismu při infekcích a zátěžích všeho druhu (chov, závody), stimuluje tvorbu a funkci kolagenní tkáně. Je přenašečem vodíku při oxidačních a redukčních dějích. Dlouho se soudilo, že vitamín C není pro holuby nezbytný. Až později se prokázalo, že jeho přívod do organismu je velmi výhodný. Při nedostatku vitamínu C dochází k snížení růstu a plodnosti, zvýšené náchylnosti k infekcím, samovolnému krvácení ze sliznic, snížené kvalitě skořápky.

Vitamín PP (niacin)

je prekurzorem koenzymů, působících při degradaci (rozpadu) mastných kyselin, sacharidů a aminokyselin. Je nepostradatelný pro normální činnost kůže a trávicího traktu. Nedostatek způsobuje změny na kůži, poruchy vývoje peří a sníženou plodnost.

Vitamín H (biotin)

je koenzymem řady metabolických reakcí, je důležitý při syntéze mastných kyselin, při tvorbě glykogenu a při proteosyntéze. Je málo obsažen v obilovinách (hlavním krmivu pro holuby). Nedostatek způsobuje zpomalení růstu, poruchy plodnosti, špatné opeření, záněty kůže, trhliny a popraskání kůže na běhácích.

Cholin

je nepostradatelný pro tvorbu fosfolipidů, zabezpečuje správnou přepravu lipidů (tuků) z jaterních buněk do tkání, je důležitý pro převod nervových vzruchů, je součástí buněk chrupavky. Při jeho nedostatku je narušen metabolismus tuků, spojený se ztučněním jater a dochází ke změnám na kostech a kloubech a ke zpomalení růstu.

Vitamín B1 (thiamin, aneurin)

reguluje přeměnu sacharidů (cukrů). Je důležitý pro normální činnost žaludečně-střevního aparátu, řídí funkce nervové tkáně a srdeční svalovinu. Nedostatek způsobuje zpomalení růstu, nervové poruchy (torticolis-zvrácení hlavy-pozor na záměnu s příznaky pseudomoru), nechutenství, špatné využití energie.

Vitamín B2 (riboflavin)

zabezpečuje normální činnost centrální nervové soustavy, pohlavních žláz, funkci oka a tvorbu hemoglobinu (krevního barviva). Je důležitý v metabolismu bílkovin, tuků a nukleových kyselin. Při jeho nedostatku pozorujeme poruchy růstu, průjmy, špatné využití krmiv a deformaci běháků.

Vitamín B5 (kyselina pantotenová)

v organismu se uplatňuje při přeměně látkové, zejména ve vztahu k bílkovinám a tukům. Je důležitý pro růst a funkci epiteliální ktáně. K obecným příznakům nedostatku patří zpomalený růst, změny na kůži (zejména v koutcích zobáku a na okrajích víček), poruchy opeření a zhoršená reakce na stresové situace.

Vitamin B6 (pyridoxin)

je důležitý pro látkovou přeměnu bílkovin, ale i sacharidů a tuků a pro metabolismus minerálních látek. Nedostatek způsobuje poruchy růstu, záněty kůže, změny nervové soustavy, ztrátu chuti a nedokonalé zužitkování krmiva.

Vitamín B12 (cyanokobalamin)

tento vitamín je nepostradatelný pro tvorbu krve, růst a látkovou přeměnu bílkovin. Při nedostatku dochází k poruchám růstu, špatnému opeření, anémii (chudokrevnosti – tzv.antianemický vitamín), snížené plodnosti a zvýšené odúmrti zárodku ve vejci.

Jak je vidno z přehledu vitamínů, jejich nedostatek může vyvolat u holubů spoustu problémů. V dnešní době je však na trhu velký výběr preparátů, jak jednotlivých vitamínů, tak jejich komplexů, jejichž použitím můžeme těmto komplikacím předejít. Přimlouval bych se však za striktní dodržování dávkování, uvedené výrobcem. I zde platí známé heslo, že méně často bývá více (zejména ve vztahu k urychlení pelichání v závodní sezoně).

 

MVDr. Michael Polášek ©

 

 

zpět na veterinární okénko

 

 

Statistiky

Online: 1
Celkem: 383282
Měsíc: 1728
Den: 47