Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prací gel... na praní

18. 10. 2016

Protože pračku jsme zatím do mlýna nepřestěhovali, promlouvá k nám valcha a plechová vanička... Sice je praní poněkud náročnější, než "zapnout pračku", ale i to je návrat k tradicím, které ctíme. Ano, pereme klasickým postupem, tak, jak to dělaly, naše babičky. 

Jak pereme?

Jako nejdůležitější fáze praní se jeví namáčení, které se děje přes noc. Prádlo si rozdělím podle barevnosti a namočím do vaniček nebo lavorů, kam jsem přidala samozřejmě prací gel. Další den se dostáváme k vlastnímu praní. Prádlo pereme od jemnějších a méně zašpiněných kousků až k těm hrubým a pracovním částem oblečení. Vaničku, v které peru, si stavím na dvě židle, aby byla výš a lépe se s prádlem manipulovalo. Pere se v ruce, případně se jako výrazný pomocník ukázala stará valcha. Teprve když takovou věc vezmete do ruky a zkusíte na ní několik pohybů s prádlem, zjistíte, co nejlépe vyhovuje, jaký úhel sklonu, jaký pohyb. Měla jsem možnost vyzkoušet několik druhů valch, jako nejlepší se mi jeví ta se záhyby tzv. do vlnovek. Při zvlášť hrubě zašpiněném prádle používám ještě kartáč, kterým prádlo posouvám po valše. Při praní je třeba často měnit vodu, a také u následného máchání se vodou nešetří, každé prádlo se máchá minimálně třikrát. Ždímám prádlo v ruce. Samozřejmě se pere lépe za slunečného počasí, kdy všechna přebytečná voda z prádla vykape, Horský vítr je tou nejlepší aviváží. Prádlo je krásně vyfoukané a voní...

Návod na výrobu pracího gelu

Oproti veškerým přípravkům na praní je zcela ekologický, neohrozíte přírodu.

170730_1.jpg   170730_2.jpg

Pro přípravu pracího gelu potřebujete:

  • prací mýdlo, které koupíte v každé obyčejné drogerii za pár korun (např. zn. Jelen),
  • práškovou sodu na praní (300 gramů)
  • deset litrů vařící vody, tu jsme vařili v konvici, na kamnech by to trvalo poněkud déle. 

Na uskladnění pracího gelu jsem zvolila nádobu s víkem z umělé hmoty, ale jistě vám poslouží jakýkoliv kbelík s víkem. 

Obyčejné mýdlo je nejprve nutné nastrouhat na jemno, potom zalijete vroucí vodu a na závěr vmícháte sodu. Průběžně rozmícháváte, až vznikne kašovitá hmota bez hrudek. Odnesete do chladu a necháte ztuhnout. Druhý den - přibližně po 24 hodinách - je gel k použití. 

Gel odpočívá ve sklepě.

 

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář