Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výrobky z ručně zpracované vlny z Krušnohoří

22. 10. 2021

191127_1.jpgOd 30. listopadu 2019 jsme držiteli prestižní značky KRUŠNOHOŘÍ regionální produkt® na Výrobky z ručně zpracované vlny z KrušnohoříTato značka znamená, že moje výrobky prošly přísným procesem certifikace, který zákazníkovi garantuje jejich skutečný původ vlny v Krušných horách. Vlna je zpracovávána podle původních postupů tak, jak to dělávaly naše babičky. Po odstranění hrubých nečistot je vlna vyprána v měkké dešťové vodě, bez jakýchkoliv chemických prostředků, a po důkladném vymáchání schne volně rozložená na slunci. Následuje fáze rozčesávání vlny do česanců a potom už se může přejít ke kolovrátku. Obvykle pracuji se sesnovanou dvojnitkou, kterou lze dále ještě dobarvit. Po zafixování vlny horkou parou se rozhoduji pro další zpracování - pletení, háčkování, tkaní na tkalcovském stavu nebo plstění.

211018_1.jpg

211018_2.jpg

211018_3.jpg

Ovčí vlna je nejstarší textilní surovinou, kterou člověk dokázal zpracovat, dlouhými věky osvědčená. Má vynikající hřejivé a termoregulační vlastnosti, vlněná vlákna jsou pevná, tvárná, pružná a odpuzují vodu. Oblečení z ovčí vlny mnohem více odolávají vlhkosti z deště než materiály z rostlinných nebo syntetických.

Tradice, originál, český výrobek.

Přemýšlíte o originálním vánočním dárku pro někoho ze svých blízkých? Vyberte si teplé vlněné ponožky. Super dárek pro muže, ale i pro ženu-princeznu, která má věčně zmrzlé nohy...  

 

U nás najdete:

  • 20210802_190055a.jpgzpracovanou ovčí vlnu z Krušnohoří, dvounitku,

Čistě přírodní (světlá nebo tmavě hnědá): 100 g, cena: 360 Kč / 15 euro

Barvená (podle aktuální nabídky): 100 g, cena: 380 Kč / 15 euro

Lze se domluvit také na vlně v různé fázi zpracování, např. ke tvoření s dětmi (může být surová nečištěná, vypraná, nevyčesaná). Vhodná je také k následnému barvení a plstění. Připravím odpovídající množství v kvalitě, jakou požadujete. Informujte se telefonicky nebo přes mail.

  • česance barvené vlny určené k dalšímu tvoření
  • vánoční ozdoby
  • koberce utkané na stavu, šíře cca 70 cm, délka kolem 2 m
  • teplé vlněné ponožky
  • teplé vlněné rukavice
  • teplé vlněné návleky na nohy
  • teplé vlněné čepice (dvojité, horní vrstva je vlněná, vnitřní část je příjemný, "nekousavý" materiál)
  • vlněné čelenky (dvojité, horní vrstva je vlněná, vnitřní část je příjemný, "nekousavý" materiál, šířka 8, 10 nebo 12 cm; širší čelenku lze využít také jako měkký nákrčník) 

221011_1.jpg

221011_2.jpg

  • projektový vak (projektová taška), který nutně potřebuje každá pletařka, s vnitřními kapsami (na klubíčko, jehlice, metr, měřítko, značkovače apod.)

201121_2.jpg

201121_8.jpg

 

Některé naše výrobky k prodeji najdete na fler.cz

Sortiment se mění, v tomto období přibyly oboustranné vlněné čelenky a oboustranné čepice na zimu. V případě zájmu volejte na tel. 604 545 037. Nenajdete-li u nás výrobek nebo velikost, která by vám vyhovovala, neváhejte nás kontaktovat. Domluvíme se na individuálním postupu, na zakázku.

20211127_092114a.jpgTyto čistě přírodní ozdoby úžasně dotvoří jedinečnou atmosféru vašich Vánoc. Hodí se do interiéru na živý strom společně s dalšími přírodními dekoracemi (sláma, jablíčka). Jsou vyrobeny ručně ze surové vlny z ovcí z Krušnohoří. Vlnu jsem vyprala, vyčesala a obarvila potravinářskými barvivy. Následně jsem se pustila do suchého plstění, tj. vypichování tvarů speciální jehlou. Základní barva srdíček je žlutá, z obou stran je menší červené středové srdíčko. Velikost: šířka 6 cm, výška 5 cm. V horní části je poutko ke snadnému zavěšení. (Háčky nejsou součástí nabídky.) 

Sada: 8 kusů

Cena: 280 Kč  / 12 euro

20211127_111256a.jpg

Tyto čistě přírodní ozdoby úžasně dotvoří jedinečnou atmosféru vašich Vánoc. Hodí se do interiéru na živý strom společně s dalšími přírodními dekoracemi (sláma, jablíčka). Jsou vyrobeny ručně ze surové vlny z ovcí z Krušnohoří. Vlnu jsem vyprala, vyčesala a obarvila potravinářskými barvivy. Následně jsem se pustila do suchého plstění, tj. vypichování tvarů speciální jehlou. 

Základní barva srdíček je rezavá, další barvy jsou žlutá, červená, zelená. Nebyl zde sice vytvářen žádný obrázek ani ornament, přesto zvolená barevnost dává prostor fantazii. Každé srdíčko je originál, nenajdete dvě stejná. Velikost: šířka 6 cm, výška 5 cm. V horní části je poutko ke snadnému zavěšení. (Háčky nejsou součástí nabídky.) 

Sada: 10 kusů

Cena: 350 Kč  / 15 euro

dsc06908a.jpgTyto čistě přírodní ozdoby úžasně dotvoří jedinečnou atmosféru vašich Vánoc. Hodí se do interiéru na živý strom společně s dalšími přírodními dekoracemi (sláma, jablíčka). Jsou vyrobeny ručně ze surové vlny z ovcí z Krušnohoří. Vlnu jsem vyprala, vyčesala a obarvila potravinářskými barvivy. Následně jsem se pustila do suchého plstění, tj. vypichování tvarů speciální jehlou. 

Základní barva srdíček je starorůžová. Nebyl zde sice vytvářen žádný obrázek ani ornament, přesto zvolená barevnost dává prostor fantazii. Každé srdíčko je originál, nenajdete dvě stejná. Velikost: šířka 6 cm, výška 5 cm. V horní části je poutko ke snadnému zavěšení. (Háčky nejsou součástí nabídky.) 

Sada: 6 kusů

Cena: 210 Kč  / 9 euro

20211123_091049a.jpgTato čepice je upletena jako dvojitý tunel ze 100% vlny, nenajdete zde žádné umělé příměsi. Vnitřní část je z velice jemné hnědé vlny, průmyslově zpracované, nekouše. Nahoře je menší bambulka. Vrchní světlá část je upletena z ručně zpracované vlny z oveček z Krušnohoří, vlna je přírodní, nebarvená. Velikost universální, přizpůsobí se velikosti hlavy. Délka od bambulky k okraji je 28 cm, okraj si můžete přizpůsobit, jak budete chtít.

Cena: 520 Kč / 21 euro

20211123_091145a.jpgTato čepice není jen čepice (1). Je to dvojitý tunel, který má v horní části dírkami provlečenou šňůrku se střapci. Při troše fantazie si zde domyslíte netradiční prvek, cosi jako neviditelnou, ale zcela funkční bambuli. Když šňůrku povolíte, můžete tunel přetáhnout přes hlavu a máte pohodlný jemný nákrčník (2). Další variantou je pak čelenka (3), kterou si můžete podle svých potřeb srolovat a navléknout na hlavu, zakryje krásně uši a působí velice efektně. Výhody tohoto doplňku využijete při svých výletech do přírody, kdy předem nemůžete odhadnout, jaké bude počasí. Studený vítr vás nepřekvapí ani na lanovce. Čepice je upletena ze 100% vlny, nenajdete zde žádné umělé příměsi. Na vnitřní část byla použita vlna velice jemná, která nekouše. Základní barva je hnědá, kolem obličeje je pruh z oranžové (barvené) vlny, světlá atraktivní část je ručně zpracovaná vlna z oveček z Krušnohoří. 

Velikost universální, přizpůsobí se velikosti hlavy. 

Cena: 520 Kč / 21 euro

201129_1.jpg

Tento kobereček je utkaný z vlastnoručně zpracované vlny. Byl to dlouhý proces, než přišel na svět... Ovčí vlnu jsem vyprala, usušenou vyčesala, a česance následně obarvila přírodní cestou (vratič). Teprve po ustálení se můj plán mohl začít realizovat u stavu. Kobereček se bude hodit do koupelny nebo do ložnice, ale jistě jej  využijete na svých stylových akcích (středověk, 18. století ap.). Nenajdete jiný absolutně stejný. Chtěla jsem využít přirozené vlastnosti vlny. Materiál je 100% vlna, z ovcí z Krušnohoří. Vlna u mne získává další rozměr, nemusí končit na skládce. Obdivuji její vlastnosti a velice ráda s ní pracuji. Barva je přírodní na okrajích, plocha byla utkána z vlny obarvené vratičem. 

Tkám na dvoulistém tkalcovském stavu od pana Tomka z Turnova, osnova je bavlněná. 

Velikost: šířka 64 cm, délka 108 cm, třásně jsou dlouhé 9 cm. Komplet ruční práce, ekologický proces, bez elektřiny, český výrobek, regionální produkt Krušnohoří.

Cena: 2800 Kč / 115 euro

200219_1.jpgČepice byla upletena z vlny nádherné šedé lamy z domácího chovu v Krušných horách. V této čepici budete nepřehlédnutelní. Zaručí vám příjemné teplo i v těch nejkrutějších mrazech. Upletena byla na kruhové jehlici, bez sešívání v šedé "lamí" barvě, speciální technikou, kdy se současně plete také vnitřní část - vlnou béžovou. Jsou to prakticky dvě čepice v jedné. Plete se pružným, volným vzorem. V horní části se čepice mírně zužuje. Vlna nekouše. Volně rozložená měří 28 cm (tj. obvod hlavy 56), vzdálenost od okraje k vrcholu čepice je 27 cm. Čepice se přizpůsobí velikosti hlavy. 

Cena: 876 Kč  / 35 euro

191121_6.jpgDětské rukavice (palčáky) byly upleteny tradiční metodou našich babiček, tj. na čtyřech jehlicích, a to z vlny ovcí z domácího chovu v Krušných horách. Vlna byla nejprve vyprána v dešťové vodě pouze s přírodním gelem, následně usušena slunečními paprsky, pečlivě jsem vyčesala veškeré nečistoty ručně a pak i na bubnové česačce a následně upředla na kolovrátku. Z dvou jednonitek vznikla sesnováním na kolovrátku dvojnitka, z té jsem pletla. Vlna je měkká, silná, zaručí nejen pohodlí, ale i příjemné teplo. Perfektně se přizpůsobí dětské ručičce. Kolem zápěstí je protažena šňůrka (uháčkovaný řetízek), aby se daly rukavičky přitáhnout. Autorská práce, druhé takové nepotkáte. Dětská velikost, dlaň cca 15 cm. Ruční práce, tradice, kvalita, žádné umělé příměsi, regionální produkt Krušnohoří. 

Cena: 450 Kč  / 18 euro

201121_5.jpgTuto prostornou projektovou tašku ocení každý tvůrce, ať už na cestách vlakem, na dovolené, na návštěvě u kamarádky nebo i doma v obýváku. Vejde se do ní pohodlně rozpracovaný svetr, ponožky, ale i množství potřeb a důležitých pomůcek. Můžete v ní mít uloženo své rozpracované pletení, háčkování nebo cokoliv jiného.

Projektová taška je lehoučká, má zpevněné dno. Zavírá se na dvě žluté měkké šňůry. Ty umožní tašku nosit přes ruku, přes rameno nebo i na zádech. Umožňuje pracovat i za chůze. Vrchní látka s ovečkami je 100% bavlna (120 g/m2), uvnitř je měkoučký žlutý flanel. 

Kapsy jsou uvnitř dvě: jedna širší stažená do gumy, kde můžete mít uloženo další klubíčko, takže se příze při náročnější práci nebudou zamotávat. Druhá kapsa je rozdělena na dva sektory, kam si uložíte cokoliv, co potřebujete mít po ruce (návod, pomocné jehlice, metr, háčky, nůžky). 

Předměty v projektové tašce na fotografiích nejsou předmětem prodeje.

Rozměry: šířka 22 cm, výška 27 cm, hloubka 13 cm.

Cena: 420 Kč  / 17 euro

 

Vzory a návody (.pdf)

20201103_090956.jpg

PLETENÉ NÁVLEKY NA NOHY  (W-01)

Tyto pletené návleky vás zahřejí v chladných dnech zahřejí, odpuzují vlhkost. Nosit je můžete podle vlastního uvážení buď přes teplé punčocháče, kamaše nebo legíny, ke krátké sukni, případně i přes kalhoty. Můžete je nechat vysunuté až pod kolena nebo naopak shrnout ke kotníkům. Zajímavé to bude tak i tak.

201102_2.jpg

Návod zvládne každá mírně pokročilá pletařka nebo pletař, je třeba ovládat: nahození ok na čtyři jehlice, obrace, anglicky, nahodit, splést dvě oka, vyplétat vzor a ukončit práci.

Materiál: 200 g silnější 100% vlna

201102_4.jpgVelikosti: S (35 cm), M (38 cm), L (41 cm) nebo XL (44 cm)

Jehlice: Jehlice ponožkové č. 6

Cena: 95 Kč

Pište na mail (grizzlochův-mlyn@seznam.cz), platební údaje obdržíte obratem.

 

Další výrobky z ovčí vlny (návleky, svetry, vesty, kabátky, botičky pro miminka, psí oblečky) lze domluvit individuálně.

200416_1.jpg
 
200413_1.jpg 201118_1.jpg
200911_1.jpg 201112_1.jpg 191121_1.jpg
 

181127_3.jpg
 

nakrcnik.jpg
05.jpg
 
04.jpg
191105_1.jpg 191105_2.jpg

  

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Fotonálepka

(Miroslav Kraus, 1. 2. 2021 11:24)

Dobrý den!
Sbírám turistické vizitky a měl bych zájem o fotonálepku č.F824-Výrobky z ručně zpracované vlny.
Chtěl bych se zeptat zda je možné ji zaslat poštou.
Za odpověď předem děkuji
Kraus Miroslav
Mladá Boleslav

e-mail: mirek.kraus3141@seznam.cz