Jdi na obsah Jdi na menu

2022

 

 

vanoce1.jpg

 

 

 

OHLÉDNUTÍ ZA UPLYNULÝM ROKEM

Milí senioři,

už je to tak, máme za sebou další rok. Pro někoho veselý z důvodu ukončení covidového období, pro někoho úspěšný a pro někoho smutný z různých rodinných událostí. Ať tak, nebo tak, snažíme se ve výboru Klubu seniorů Vám život zpříjemnit. Ne vždy se všechno vydaří na sto procent a vězte, že si bereme ponaučení, aby na dalších námi pořádaných akcí bylo vše v pořádku.

Jen pro připomenutí, co jsme v uplynulém roce pořádali, zajišťovali a spolupořádali:

Uskutečnily se
tři zájezdy, jednodenní do Olbramovic, jednodenní do Znojma a čtyřdenní na Vysočinu.

Uspořádali jsme
výlet na dračích lodích, besedu o dopravních předpisech a záchraně života při dopravních nehodách, Martinskou zábavu, Mikulášskou nadílku spojenou s taneční zábavou.

Spolupodíleli jsme se
školním výletu na dračích lodích, Ukončení léta na sokolovně, na Oslavě dne boje za svobodu a demokracii, na Rozžínání vánočního stromu, na přípravě Adventního putování po okolí obce, na Adventním večeru s vystoupením Háječku, experimentálního divadla žáků ZŠ a cimbálové muziky J. Šťastného.

Celoročně zajišťujeme 
čtení dětem v ostopovické škole a školce, blahopřání jubilantům, údržbu obecních záhonů a pod.

Jak vidíte, akcí za celý rok bylo požehnaně ne méně chystáme na příští rok. Už nyní můžete shlédnout aktualizovaný PROGRAM 2023, co nás a v jakých termínech čeká.

Na závěr chci poděkovat výboru klubu seniorů za odvedenou práci, obci Ostopovice za podporu a Vám všem milí senioři, že se akcí zúčastňujete v tak hojném počtu. Také Vám přeji v novém roce pevné zdraví, hodně radostných chvil a štěstí v osobním životě. Těším se na viděnou a setkání na akcích, které příštím roce uspořádáme.

Viktor Bečka za výbor Klubu seniorů

 

 

 

Dotační program Nová zelená úsporám Light přispěje na výměnu oken, dveří nebo zateplení fasády, střechy či podlahy. Má pomoci s úsporami nízkopříjmovým domácnostem, cílí na penzisty a lidi s nárokem na příspěvek na bydlení.

ŽADATELÉ  

Vlastník nebo spoluvlastník rodinného domu, nebo trvale obývané rekreační stavby. Všichni členové domácnosti jsou příjemci starobního důchodu nebo invalidního důchodu 3. stupně, nebo domácnost pobírala v období od 12. 9. 2022 příspěvek na bydlení.

PŘÍJEM ŽÁDOSTÍ od 9.ledna 2023

DOTACE AŽ 150 000 KČ

POMOC MAS

Pokud zvažujete podání žádosti kontaktujte našeho energetického specialistu paní Ing. Barboru Trávníčkovou.

Telefon: 730 118 759

Email: travnickova@masbobrava.cz

 

 

 

 

plakat_medbus_01.jpg

 

 

 

ADVENTNÍ KULTURNÍ ZASTAVENÍ 

Proběhlo v pátek 9. prosince v místní sokolovně. Kulturní večer zahájila Jana Trčková za Kulturně spolkovou komisi, která akci pořádala, hned na to zazpíval a zatancoval dětský folklorní soubor Háječek, kterému zahrál soubor Hájek. Následovalo představení žáků ostopovické školy. Večer pokračoval za znění cimbálové muziky Jožky Šťastného. V sále poslouchalo a bavilo se mnoho našich seniorů.

kulturna_advent_1090.jpg

 

 

 

POZVÁNKA NA VÁNOČNÍ TURNAJ

Milé seniorky a senioři, jste tímto zváni na vánoční turnaj ve stolním tenisu. Přijďte se soutěže zúčastnit, nebo přijďte alespoň fandit. Určitě tam bude sportovní napětí a skvělá nálada. Vedle TJ SOKOLU OSTOPOVICE a Kulturní a spolkové komise obce Ostopovice se tímto k pozvánce připojuje i výbor Klubu seniorů.

pozvanka_pinec_1090.jpg

 

MARTINSKÁ A MIKULÁŠSKÁ 2022

Poslední dvě akce klubu seniorů se konaly ze známých důvodů po dvouleté přestávce.

10. 11. 2022 to bylo Martinské posezení, které bylo tentokrát obohaceno o setkání ostopovických jubilantů. Těm přišli popřát do dalších let hodně zdraví a pohody zástupci OÚ Ostopovice v čele se starostou panem Symonem. Po této oficialitě následovala volná zábava s tancem, ke kterému zahrála naše oblíbená členka Lenka Machová.

6. 12. 2022 to byla Mikulášská zábava s nadílkou. Mikuláš s čertem a andělem nadělili všem zúčastněným nějaký dárek. Byla to ovšem odměna za libovolnou kulturní vložku, např. písničku, básničku a podobně, kterou museli obdarování přednést. Mikulášovo hodnocení bylo velmi vtipné, všem se velmi líbilo. Pak opět zahrála k tanci a poslechu Lenka Machová, nálada byla výborná. Zakončení roku se povedlo, tak snad ten příští bude alespoň stejný, nebo i lepší.

Tímto bych si dovolil popřát všem, a to nejen seniorům hezké svátky vánoční, hodně zdraví, a to samé do následujícího roku. Zvláštní poděkování patří zastupitelstvu OÚ Ostopovice v čele se starostou panem Symonem za podporu, kterou nám věnují.

Za výbor Klubu seniorů Rudolf Fanta.

 

 

 

PODĚKOVÁNÍ SENIORKÁM ZA UPEČENÉ ŠTRŮDLY

Velký dík patří Ostopovickým seniorkám, jmenovitě Olince, Růžce, Libě, Mirce, Aničce, které napekly chuťově výborné i nádherně zpracované štrůdly pro naše spoluobčany na Rozsvícení vánočního stromu. 

 

 

RECEPT NA TAŽENÝ ŠTRŮDL

Na nedávném ROZSVÍCENÍ VÁNOČNÍHO STROMU u kaple svatého Jana Křtitele to byla dobrota, po které se na stánku s občerstvením jen zaprášilo ...

dsc_6700_900.jpg


POTŘEBUJETE (na dva záviny, celkem 16 – 20 řezů) 

TĚSTO:

280 g hladké mouky

100 ml teplé vody

2 lžíce oleje

1 lžíci citronové šťávy, nebo octa

1 velké vejce

100 g rozpuštěného másla

NÁPLŇ:

10 jablek (přibližně 1 kg po očištění)

4 lžíce strouhanky

3 lžíce krupicového cukru

1 lžíci mleté skořice

případně rozinky,

nebo sekané ořechy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

strudl_1090.jpg

ZPRACUJTE TĚSTO

Do mísy prosejte mouku a v ní vytvořte důlek. Rozmíchejte vejce, vodu, olej, sůl, citronovou šťávu a vše rozmíchané vlijte do důlku. Hmotu začněte zpracovávat od středu, nejdříve pomocí nože, poté už rukama. Připravte měkké, nepříliš lepivé těsto. Pokud je moc suché, přidejte trochu vody. Těsto propracovávejte na podložce tak dlouho, dokud není hladké, lesklé a nelepivé. Pak vytvořte nízký bochánek, a nejméně na půl hodiny ho schovejte pod nahřátý hrnec. Mezičas využijte k přípravě jablek – oloupejte je, zbavte jadřinců a nakrájejte jej na tenké plátky.

 

VYTVARUJTE PLÁT

Z odpočatého těsta odkrojte polovinu, zbytek (na druhou nohavici štrůdlu) vraťte pod hrnec. Odkrojenou část rozválejte na lehce pomoučněné podložce na co nejtenčí obdélníček, poté přeneste na čistou velkou utěrku a začněte plát vytahovat hřbety rukou. Opatrnými pohyby vytahujte těsto do všech směrů, dokud jím není dobře vidět vzor na utěrce. Nakonec odkrojte silnější okraje.

 

NAPLŇTE A ROLUJTE

Potřete plát rozpuštěným máslem, trochu posypte strouhankou a rozprostřete na něj polovinu jablek. Z každé strany nechte při tom nechte volný asi dvoucentimetrový okraj. Podél jedné z kratších stran – u té budete končit se zavinováním – můžete nechat ještě víc místa. Takto připravený štrůdl poprašte cukrem i skořicí a přidejte rozinky a ořechy.

 

PEČTE V TROUBĚ

Závin pečte v troubě vyhřáté na 200 °C, u horkovzdušné na 180 °C, zhruba padesát minut až hodinu. V průběhu pečení i po finálním vytažením z trouby závin potírejte rozpuštěným máslem. Před krájením nechte závin alespoň půl hodiny odpočinout a pak jej pocukrujte. Náplň můžete vylepšit i o mletý mák s jablky, nebo špenát se sýrem. Dobrou chuť !!! 

Viktor Bečka

 

 

 

 

karty-rozdany_1090.jpg

ADVENTNÍ KARTY ROZDÁNY !

Na všech jedenácti naplánovaných zajímavých místech Viktor pověsil kartičky s adventními otázkami na jedné straně a adventním vyprávěním na druhé straně. Takže milé seniorky a senioři, ta místa jste už určitě navštívili mnohokrát, ale tentokrát můžete jít i se svými dětmi, vnoučaty, pravnoučaty a společně si připomenout tímto způsobem sváteční čas, ale také se pobavit luštěním úkolů. Jak bylo již uvedeno, otázky jsou pro děti i pro dospělé. Takže: Ať se daří! A závěrečná schránka u ostopovické kaple se těší na správné odpovědi.

Petr Dubjak, Foto: Viktor Bečka

 

 

 

 

mikulasska-pozvanka_04_1090.jpg

 

 

OSLAVA DNE BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII

"Ve čtvrtek v podvečer 17. listopadu 2022 si naše obec připomněla Den boje za svobodu a demokracii uspořádáním lampionového průvodu a pietního shromáždění u Pomníku padlým, na něž následně navázalo, letos poprvé, vzpomínkové setkání na návsi ..."

17_listopad_u_kaple_1090.jpg

dsc_6087_800.jpg

 

 

 

PODPORA ADVENTNÍCH AKTIVIT 

Vedle určení, vyzkoušení a zhotovení mapky míst pro otázky Adventního putování jsme za klub seniorů připravili také dílčí plakátky ostatních letošních akcí Kulturní a spolkové komise obce Ostopovice ...

adventni_kulturni_zastaveni_1090.jpg

rozsviceni_vanocniho_stromu_1090.jpg

adventni_putovani_1090.jpg

 

 

ADVENTNÍ PUTOVÁNÍ PO OSTOPOVICKU A OKOLÍ

Adventní čas by měl být časem klidu, pohody, příprav na Vánoce a časem, kdy děti netrpělivě čekají na příchod Ježíška. Adventní putování by mohlo zkrátit nejen dlouhé chvíle čekání, ale i zpříjemnit volný čas v přírodě na zajímavých místech připomenout vánoční zvyky, či tradice a přinést zábavu.

Zavedeme Vás na jedenáct různých míst v ostopovickém a nebovidském katastru, kde na zavěšených zalaminovaných listech najdete na sebe navazující povídání o zimních svátcích, zvycích a tradicích prolínajících se adventním a vánočním časem.

 

 

screenhunter-1557.jpg

 

  1.   SCHODY DO LESA U GARÁŽÍ   
  2.   BOROVICE POD SLEPIČKOU
  3.   TŘI BŘÍZY
  4.   URBANŮV KOPEC
  5.   TORZO DIVADLA – ŠELŠE
  6.   VRBA NA HRÁZI – ŠELŠE
  7.   DUBOVÝ HÁJ
  8.   KOSTEL SV. KŘÍŽE – NEBOVIDY
  9.   LESNÍ BAR U ROHÁČE – NEBOVIDY
  10.   POMNÍČEK PANNY MARIE
  11.   "ZPÍVAJÍCÍ" LÍPA

KAPLE SV. JANA KŘTITELE – OSTOPOVICE

 
Co Vás čeká během putování?

Zkusíte si různé vědomostní hry, zazpíváte si koledy, naučíte se básničku, připomenete si vánoční zvyky a tradice. Odpovědi na otázky lze zapisovat do kartiček, ty bude možné vyzvednout ve škole, v restauraci U Volejníků, na Šenku, na poště a budou na stažení na webu obce.

Vyfoťte se při adventním putování a zašlete nám fotografii na e-mail viktorbecka@seznam.cz
 

Zodpovězené otázky vložte do schránky u kaple. Po ukončení akce budou účastníci odměněni drobnými dárky. Vyhodnocení a předání pamětních cen proběhne 6. ledna 2023 na návsi obce.

 

Za kulturní a spolkovou komisi Viktor Bečka

 

 

 

plakat_vanoce_ostopovice_a3_2022_final_1090.jpg

 

 

O MÍSTECH ADVENTNÍHO PUTOVÁNÍ

Také výbor Klubu seniorů byl osloven, aby pomohl vybrat jedenáct zajímavých míst v okolí obce pro zavěšení otázek pro nadcházející akci ADVENTNÍ PUTOVÁNÍ, připravované Kulturní a spolkovou komisí při obci Ostopovice.

Nezávisle na sobě přispěli návrhem míst Ruda Fanta s Viktorem Bečkou. Stejně tak i Jaroslav Šebánek za Komisi životního prostředí. Já se pak přidal k Viktorovi, abychom spolu vyšli na naplánovaný celistvý okruh jednotlivých zastavení zjišťovat jejich zajímavost, dostupnost a polohu pomocí GPS souřadnic.

Podzimní nedělní ráno, silná mlha, vyrážíme. Viktor měří, já zapisuju a fotím. První zastavení bude na Lípové u první garáže v okolí schodů do lesa Přední hory. Určitě se tam dá odpovědět na první adventní otázku a k tomu klidně i projít informační cedule na cestičkách všem známé Naučné stezky.

Další místo pro uložení otázky se připraví na cestě od Prvního mostu směrem pod Slepičku, v blízkém okolí velké samostatné rozeklané borovice. Z jednoho pohledu z cesty je vidět, jak se silný kmen odspodu dělí na dvě části a ty se dále větví do obrovské koruny stromu. Borovice je opravdu mohutná a kupodivu zdravá.

Třetí zastavení vznikne u památných Třech bříz. Ale od zmíněné borovice se musí projít úžlabinou cesty na kopec, s pralesem všude kolem sebe i nad sebou. Tři břízy je skupina stromů státem chráněná, ale je vidět, jak stáří se na jednom kmenu a některých větvích projevuje. Tři břízy si pamatuji už z ranného dětství na procházkách s rodiči, i z proslavených Mysliveckých karnevalů.


dsc_5458.jpg

Mlhou jsme dál pokračovali až na zastavení čtvrté, na Urbanově kopci. Bývá tam nádherný nekonečný výhled na západní část Brna. Svoje kouzlo mívá ranní výstup při, nebo po východu slunce a stejně tak jsou úchvatné předposlední do oranžova zabarvené chvíle dne. My viděli jen křoví před nosem a neprostupnou mlhu v dáli.

Cesta z „Horbaňáku“ k dalšímu vybranému místu je trochu klikatá. Níže z písčité planiny u sloupu vysokého napětí je potřeba v křoví na okraji najít sestupnou stezku až dolů k torzu bývalého amfiteátru v Šelši. Je to také kultovní místo se zajímavou historií i navazující současností. V padesátých letech se zde hrálo dospělé divadlo, v poslední době je to místo pro divadelní a vybrané společenské aktivity naší základní školy.

Dalším zastavením po plánovaných místech adventních otázek měl být křížek v Šelši, ale nenašli jsme jej. Tak to bude mohutná vrba na kraji hráze bývalého rybníčku. Ten má zašlou slávu chovu ryb, místa pro letní koupání a zimní bruslení. Má i pohnutou historii zániku vody v posledních suchých letech. V tomto údolí Šelše je také možné prozkoumat nedávno zřízenou naučnou stezku s obsažnými informačními panely.

Zajímavou částí našeho výletu bylo projít propustkem na druhou stranu náspu bývalé nedokončené Říšské dálnice. Propustek je docela pohodlně průchozí. Velmi jsem tam ale pociťoval bývalé, kdysi násilně zadušené Masarykovo údolí. Výstup na druhé straně propustku je do prostoru bývalé střelnice SNB. Střílelo se ze zákopů směrem do pískového náspu, ale dnes už není po tomto ani stopy. Myslím, že málokdo ví, proč se tomuto místu Střelnice říká.

Na odbočce z údolí nás čekal dubový háj s asi nejstarším dubiskem. Jeden takový stromový monument jsme vybrali, u něj bude další adventní otázka.


dsc_5480_01.jpg

Pak následovala delší cesta kolem koňského ranče Mojžíšových, dál za Nebovidy k lesnímu baru Roháč. Je to místo s pocitem vyspělé kultury – překvapivě bohatě vybavené lesní samoobsluhy k pořízení občerstvení a relaxace všeho druhu a způsobu. Chléb, uzeniny, horká polévka, v lednici alko i nealko, mikrovlnka a konvice na ohřátí vybraného jídla či pití, lze si načepovat pivo, natankovat svařené víno a ohřát si zkřehlé ruce. Lze si půjčit dokonce sluchátka s hudbou, knihy v polici, nebo sadu pro badminton. Jsou tu také místa na sednutí, houpací sítě, udržované WC, tříděné odpadkové koše. Prostě všechny možné pomůcky a vychytávky, včetně kamery, která na vás kouká, jak poctivě házíte doporučené mince, nebo QR kódy za nakoupené příjemnosti. Samozřejmostí i tam bude otázka.

Nepříjemný úsek cesty našeho testovacího okruhu byl od konce Nebovid k bývalé restauraci „Na cihelně“. Z té zkušenosti se nám potvrdilo, že Adventní putování nebude muset být v jednom celistvým okruhu, ale dá se chodit různě, postupně a na vícekrát. Například planina kolem Třech bříz je velkou inspirativní křižovatkou až osmi cest do mnoha stran a na adventní putování bude několik aktivních zimních týdnů.

„Cihelnu“ jsme jako bod zavrhli, místo něj bude věhlasný nebovidský Románsko-gotický kostel svatého Kříže. Areál „Cihelny“ lze chápat jen jako orientační bod pro odbočku ze silnice do dubového lesa směrem k „Cigánce“. Další otázku naleznete u pomníčku Panny Marie na jednom ze stromů u zmiňované cesty. Jak symbolické.


dsc_5503.jpg

Před polednem nám zbývala už jen poslední štace. Kolem koní u bývalého Podskalního mlýna, dál rovnou cestou ke křižovatce do Troubska. V nohách jsme s Viktorem měli určitě přes deset unavených kilometrů, po třech a půl hodinách chůze rovně, nahoru i dolů a chvilkách odpočinku při odečítání souřadnic. Minuli jsme křížek sedláka Sojky na poli na počátku doliny se silnicí do Ostopovic. Tam se uvažovala otázka poslední. Nakonec po vyhodnocení vybraných a otestovaných míst nám Jarek Šebánek doporučil jedenácté adventní zastavení u Zpívající lípy nad Panelkou, s širokým výhledem na Troubsko a horizont počátku Vysočiny. A při tom i zůstalo. Viz mapka s místy adventních zastavení a pavouku možných cest k nim.

 

  • Jedenáct zastavení s otázkami je na vybraných místech, která jsou vždy něčím zajímavá a přitažlivá
  • K místům otázek se dá dojít různě, jednotlivě, malými i velkými vycházkovými okruhy, paprskovitě, najednou i na vícekrát, jak komu bude vyhovovat
  • Lze využít i stávající a naučné stezky s informačními panely o zajímavostech v okolí
  • Vlastní putování by mělo regulérně skončit u kaple v Ostopovicích, buď z každého výletu, nebo úplně na závěr, a to odevzdáním postupně zodpovězených otázek do schránky, která tam bude zřetelně umístěna.
  • Nebovidská zastavení jsou trochu dál, ale také stojí za shlédnutí a návštěvu
  • Na průběh putování je dostatek času, začne v neděli 27.11. a potrvá do letošního Silvestra.

Petr Dubjak

PLÁN A TEST ADVENTNÍHO PUTOVÁNÍ 2022 – Petr Dubjak – album na Rajčeti (idnes.cz)

 

 

 

MARTINSKÉ POSEZENÍ A POTANCOVÁNÍ

Jak bylo naplánováno, tak se i událo. Ve čtvrtek 10. listopadu proběhlo v Restauraci U Volejníků tradiční Martinské posezení.

V rámci něj uspořádali na počátku akce zástupci obce setkání jubilantů, kteří letos oslavují kulatiny nad 70 roků. Dvaceti třem zájemcům bylo poblahopřáno, také obdrželi jako dar malý finanční obnos.

 

dsc_4893_1080.jpg

Sál restaurace U Volejníků byl zcela zaplněn ...

dsc_4997-panorama-2_1080.jpg

Od páté hodiny se rozvinula naprosto úžasná zábava za hudebního doprovodu naší Lenky Machové.
Osobně nezapomenu šťastné a rozzářené oči nejstarších jubilantů, kteří pak za ovací ostatních kolem, v tanečních rytmech postupně odcházeli za doprovodu Svých z rodin domů.

Klub seniorů Ostopovice - Fotoalbum - 2022 11 Martinské posezení (klub-senioru-ostopovice.cz)

 

dsc_5320_1080.jpg
 

 

 

 

 

POZVÁNKY NA AKTIVITY POŘÁDANÉ OBECNÍM ÚŘADEM V OSTOPOVICÍCH:

advent_ostopovice_a3_2022_1080.jpg

ADVENTNÍ DÍLNA 2022 – Petr Dubjak – album na Rajčeti (idnes.cz)

 

plakat_17_listopad_ostopovice_a3_2022_1080.jpg

OSLAVA DNE BOJE ZA SVOBODU A DEMOKRACII – Petr Dubjak – album na Rajčeti (idnes.cz)

 

 

 

kytka.jpg

Oslava jubilantů – výzva pro naše seniory

Milé seniorky a senioři,

ve čtvrtek 10. listopadu proběhne v rámci Martinského dostaveníčka v Restauraci U Volejníků setkání jubilantů, kteří letos oslaví nějaké kulatiny –70, 75, 80 atd. Kvůli ochraně osobních údajů na tato setkání můžeme pozvat pouze jubilanty, kteří nám dají vědět, že o takové pozvání mají zájem.

Pokud se tedy setkání jubilantů chcete zúčastnit a dosud jste nepotvrdili účast, ozvěte se nám prosím nejpozději do pátku 4.11. Stačí zavolat na tel. číslo 606 782 982 nebo poslat email na starosta@ostopovice.cz,
popřípadě nám můžete váš zájem sdělit i při osobní návštěvě úřadu.

 

 

 

POZVÁNKA NA „MARTINSKOU“

martinska-pozvanka_05_1080.jpg

 

 

 

BESEDA O BEZPEČNOSTI SILNIČNÍHO PROVOZU

Ve čtvrtek 13. října se sešlo na pětadvacet posluchačů odborné besedy o Bezpečnosti silničního provozu. Oba přednášející po svém přestavili řadu zajímavých a potřebných informací jednak z oblasti novinek a záludností pravidel silničního provozu a také velmi přínosný přehled stejně zaměřené zdravovědy. Celá beseda se vyznačovala vzájemnou komunikací posluchačů a přednášejících, vedle mluveného slova byla promítána řada ukázek a na závěr bylo možné na pomocné funkčních figuríně si odzkoušet i některé záchranné aktivity, jako například oživovací masáž hrudníku, nebo hmaty při vyprošťování zraněných z havarovaného vozu.

Za výborné erudované přednášky patří účinkujícím Miroslavovi a Patrikovi velký dík !!!

Petr Dubjak

dsc_3977_1080.jpg

slim_800.jpg

 

 

POZVÁNKA NA BESEDU

pozvanka_041oprava_800.jpg

 

 

NA ŘÍJNOVÉM VÝBORU KLUBU

Vedle běžné agendy jsme přijali ředitele Základní školy v Ostopovicích Petra Juráčka, se kterým jsme domluvili spolupráce se základkou v následujícím roce. Také jsme požádali pana ředitele o besedu, ve které by zástupci ZŠ seniorům představili koncepci, jakou tato škola a školka děti vyučuje a vychovává.

Petr Dubjak

dsc_3948_1080.jpg

 

 

TOULKY ČESKOMORAVSKOU VYSOČINOU

Od 6. do 9. září 2022 pořádal výbor Klubu seniorů Ostopovice zájezd na Českomoravskou vysočinu. Bohatý program zájezdu byl zárukou, že si všichni účastníci vyberou to, co je zajímá, podívají se tam kam se ještě neměli možnost podívat, a dostanou se k nim informace které dosud neměli.

První zastávkou byly Pernštejnské zahrady pod stejnojmenným hradem. Tyto byly po několika desítkách let poměrně velkými náklady renovovány. Celé dílo se mimořádně povedlo a stojí za návštěvu, můžeme každému doporučit.

dsc_2627.jpg

Po tomto zážitku následoval přejezd do restaurace Maršovská rychta, kde byl oběd, a po něm odjezd na ubytování do hotelu Medlov.

Tím ale nebyl zdaleka vyčerpán program prvního dne, zájemci o turistiku si totiž mohli vystoupat na vyhlídku na Pasecké skále. Výstup byl lehce náročný, nahoru došli jen někteří. A protože cesta vedla lesem, našli se i první houby.

dsc_2730.jpg

Po večeři se dostavil pracovník CHKO Žďárské vrchy pan Bc. Piechula, který zajímavou formou přiblížil oblast, ve které se nacházíme, a to i s obrazovým doprovodem.

Druhý den ve středu se odjelo do sklárny JAKUB v obci Tasice. Sklárna je již mimo provoz, přesto nám pan majitel zasvěceně vysvětlil historii dávnou, i nedávnou, způsob výroby, a ukázal technická zařízení na kterých se ještě nedávno pracovalo. Bohužel v dnešní energetické chudobě nemá takový provoz šanci se uživit.

dsc_2936.jpg

Další v pořadí byla návštěva muzea kuriozit v Pelhřimově. Přejezdy mezi městy byl největší časový problém, z valné části způsobený objížďkami a uzavírkami na silnicích. Z tohoto důvodu byla zrušena návštěva města Hlinsko, a oběd proběhl individuálně přímo v Pelhřimově.

Muzeum je rozmístěno na několika místech města. V části „Zlaté české ručičky“ byl průvodcem s výkladem pan Ing. Vaněk, který uvedl zajímavé podrobnosti o exponátech, jejich původu a cestě do muzea.

dsc_3009.jpg

Poté již následoval návrat do hotelu, a možnost si jít ještě zahoubařit, což část zájezdu využila.

Třetí den-čtvrtek byl poznávací a turistický. Poznávací část jela autobusem na hrad Roštejn. Je to stavba původně gotická, později přestavěná v renesančním stylu. Jeho účel byl vždy spojený se zvěří, které bylo v okolních lesích opravdu hodně, a která byla také na hradě chována. Zajímavostí výkladu průvodce jsou i dvě videoprojekce.

Pak následoval přesun do Jihlavy na individuální oběd a prohlídku města.

Turisté šli z hotelu do obce Kadov, dál na rozcestí nad Samotínem, a pak do obce Krátká. Počasí nám pan Novotný zajistil krásné, lesy byly plné hřibů, které tam pochopitelně nemohly zůstat, takže cesta trvala trochu déle. Některé exempláře byly opravdu výstavní.

dsc_3111.jpg

Po malém odpočinku a občerstvení v bufetu na začátku obce vedla cesta ještě do Domu přírody Žďárských vrchů. Po zajímavé prohlídce zůstal ještě čas při čekání na autobus na zhodnocení výletu. Celý výlet byl 8,5km, a pak už jen cesta na hotel.

Po večeři nám paní manažerka hotelu konečně přidělila slíbenou vinárnu, takže jsme se mohli nerušeně bavit, tančit a zazpívat si.

Poslední den zájezdu byla na programu jen návštěva Horáckého skanzenu na Veselém kopci, což je krásná ukázka drsného života našich předků na Vysočině. Po prohlídce byl ještě oběd na Maršovské rychtě, a pak už návrat domů.

Program zájezdu byl opravdu bohatý, každý si mohl vybrat podle svých zájmů a vkusu, a v neposlední řadě byl poučný, protože některé informace zapomínáme a není od věci si paměť osvěžit.

dsc_3057.jpg

Díky patří výboru klubu, který se na zájezdu podílel, velké díky patří také našemu řidiči, panu Petru Ireinovi za trpělivost, kterou s námi měl.

Na závěr musíme zvlášť poděkovat zastupitelstvu OU Ostopovice v čele se starostou panem Symonem. Bez jejich finanční injekce bychom při dnešních nehorázných cenách nemohli takový zájezd vůbec pořádat.

Tak ještě jednou díky.

Rudolf Fanta

 

https://www.klub-senioru-ostopovice.cz/fotoalbum/2022-09-medlov-spolecna/?photo=1

společná fotka ve velkém detailním rozlišení
 

Klub seniorů Ostopovice - Fotoalbum - 2022 09 Medlov (klub-senioru-ostopovice.cz)

ostatní fotky ze zájezdu

 

 

KLUB SENIORŮ V OSTOPOVICKÉM ZPRAVODAJI

Aktivity Klubu seniorů jsou pravidelně publikovány v obecním čtvrtletníku Ostopovický zpravodaj. Redakční rada časopisu vychází našemu Klubu vstříc, v některých číslech jsme prezentování na A3 dvoustraně v podobě velkoplošných fotografií a článků.

Petr Dubjak

 

20221025_083236_1080.jpg

 

 

DRAČÍ LODĚ 2022

VIII. ročník tradiční plavby Dračích lodí pořádal Klub seniorů Ostopovice 13. 8. 2022. Tradiční byla také trasa z loděnice Pisárky do Komína a zpět, což obnáší 5 km náročného pádlování.

V restauraci Holiday, kde připravují vynikající pečená žebra, i jiné speciality načerpali účastníci chybějící síly, a mohli se vydat na plavbu zpět do loděnice.

Po návratu, a nezbytném úklidu lodí následoval přesun do restaurace u Volejníků v Ostopovicích. Tam proběhlo závěrečné vyhodnocení a předání upomínkových kotviček. O tyto se měrou nejvyšší zasloužil Tonda Michálek, kterému zároveň patří dík za zapůjčení lodí, protože bez této protekce bychom akci nemohli vůbec konat.

Díky patří samozřejmě všem, kteří se na organizaci podíleli, a také všem, kteří se zúčastnili. Tak zase příště! Podle ohlasu se všichni těší.

Rudolf Fanta

20220813_104327_1080_web.jpg

Sehraná parta, dvě lodě plné nadšení, výkonu, smíchu a dobré nálady, tradičně chutná žebra a samozřejmě i pohodové vyhodnocení akce u Volejníků ...

pozvanka_lode_podpis_1080.jpg

Kde: Tradičně v loděnicích Lodních sportů
Brno, Pisárky, Veslařská 177

Doprava: z Osové trolejbusem č. 25 k Antroposu, potom přesednout na autobus č. 84, vystoupit na zastávce na znamení „Juranka”. Druhá možnost je jít od Antroposu pěšky. Třetí možnost je použít vlastní vozidlo.

Co vzít sebou: Bílé triko s krátkým rukávem, černé kraťasy a starší tenisky do lodě, Igelitovou tašku na peněženku, mobil a ručník. Šatna na převlečení s možností vysprchování je k dispozici na loděnici

Srdečně zvou:  
Ruda Fanta, Jara Havlík, Laďa Kafoněk a Tonda Michálek

 

 

LOUČENÍ S LÉTEM

Vlastní výpomoci společenské akce pořádané Obecním úřadem a ostopovickým Sokolem předcházela společná schůzka, ve které se dohodlo, že senioři pomohou v pokladně u vstupní bráně, na některých stanovištích, kde budou děti soutěžit, zhotovení tematického fotokoutku.

Petr Dubjak

dsc_9132_1080.jpg

img_9002_1080t.jpg

 

 

POZVÁNKA NA ČTYŘDENNÍ ZÁJEZD NA VYSOČINU

medlov_final_print_14_1080_web.jpgmedlov_final_print_23_1080_web.jpg

 

 

OSTOPOVICKÁ ŠKOLA SLAVÍ 10(+1) VÝROČÍ

V areálu a okolí Ostopovické školy proběhlo začátkem léta setkání všech pedagogických i nepedagogických pracovníků školy za celých jedenáct let s veřejností a vedle několika zajímavých projevů měli i žáci řadu působivých vystoupení. V budově byly otevřeny jednotlivé třídy, od přízemí po zelenou střechu a v nich ukázky výukových aktivit. Velmi zajímavé se jevilo i představení plánované dostavby budovy školy.

Ostopovičtí senioři také po řadu let s Mateřskou školou a Základní školou v Ostopovicích spolupracují. V průběhu školního seniorky roku čtou dětem po vyučování v družinách kapitoly z vybraných knih a při sportovních aktivitách na dračích lodích vypomáhají s přípravou a následně zaparkováním těžkých lodí na vodu. 

Více o této akci si můžete přečíst na stránkách Obecního zpravodaje 2/2022
file.php (ostopovice.cz)

Petr Dubjak

dsc_4550_1090.jpg

 

dsc_4609_seniori_na-zs_1090.jpg

 

 

ZA HISTORIÍ DO ZNOJMA

Poznávací zájezd do královského města Znojma pořádal Klub seniorů 21. 5. 2022.

Město je plné historických památek, takže výběr těch nejvíc atraktivních je docela složitý vzhledem k času strávenému ve městě. Využili jsme tedy turistický vláček, který s průvodcem objíždí všechny nejzajímavější pamětihodnosti města. Při projížďce jsou u některých zastávky, na kterých pan průvodce velmi zasvěceně vysvětlil jejich historii.

Další část programu byla návštěva muzea prvorepublikových motorových vozidel. Některé v původním stavu, tedy 100 i více let staré, některé renovované, ale všechny nádherné. Součástí expozice jsou též různé zemědělské stroje, muzeum hraček a další. Jsou to hezké nostalgické vzpomínky na léta, která se už nevrátí.

Následoval volný individuální program na oběd, či na kávu a na návštěvu dalších znojemských zajímavostí. Kulturním zážitkem byla prohlídka proslulé Galerie Grand Café s fotografickými výstavami Jana Saudka a Vladimíra Bruntona. Někteří prošli unikátním labyrintem znojemského podzemí.

Poslední zastávka v programu byla návštěva Louckého kláštera, ten byl bohužel ten den nepřístupný, byly ale možnosti navštívit vinotéku Znovínu Znojmo, vinné sklepy pod klášterem, což byl pro milovníky vína opravdový zážitek. Také multimediální projekt nazvaný Trnkova zahrada 2 nabídl akční i odpočinkový průnik do světa fantazií a radosti pro malé i "velké" děti.

Pak už následoval jen návrat domů s příslibem dalších akcí, které bude Klub seniorů pořádat.

Rudolf Fanta

dsc_1049_1080_znojmo.jpg

 

 

POZVÁNKA NA JEDNODENNÍ POZNÁVACÍ ZÁJEZD DO ZNOJMA

znojmo_pozvanka_666.jpg

 

OVĚŘOVACÍ JÍZDY PO MÍSTECH BUDOUCÍCH POZNÁVACÍCH ZÁJEZDŮ

Navázali jsme na předchozí tradici objet předem místa, kam se zpočátku teoreticky plánují jarní i podzimní poznávací zájezdy. Cílem je také se setkat s manažery hotelů, prohlédnout si nabízené podmínky ubytování, vyzkoušet restaurace, památky, muzea, trasy.

První cesta vedla do Znojma, kde jsme ověřili zajímavost Muzea motorismu ve Znojmě. Následně jsme vyrazili směrem na Vysočinu, přes Pernštejnské zahrady do hotelu Medlov a na hrad Roštejn.

Petr Dubjak

dsc_2820_1080.jpg

 

ČTENÍ ŠKOLÁKŮM V DRUŽINĚ ZŠ

Čtení s paní Klementovou pro žáky první třídy proběhlo v pátek 8. dubna v čase ode dvou hodin do půl třetí. Po vzájemném představení prvňáčci přivítaly paní Klementovou písničkou “Vyjdi, vyjdi slunko” doprovázenou na dřívka. Poté jsme společně paní Klementovou seznámili s rozečteným příběhem z knížky “Karkulín ze střechy”, který dětem poutavě dočetla. Rozloučili jsme se s přáním krásných Velikonoc, děti předaly vlastnoručně vyrobenou kraslici. Paní Klementová upekla dětem výborné muffiny, na kterých si děti po akci moc pochutnaly. Děkujeme za společně strávený čas. 

Pavla Vladyková

image_50427393_1080_cteni.jpg 

 

ZÁJEZD NA JIŽNÍ MORAVU

Tradiční jarní zájezd na Jižní Moravu pořádal výbor Klubu seniorů poprvé po dvouleté přestávce, způsobené epidemií koronaviru.

Zájezd se konal 21. 4. 2022, a tentokrát byl vybrán zámek Jevišovice v okrese Znojmo. Ten byl několik let v rekonstrukci, takže na něj přišla řada až nyní.

Vlastní zámek neoplývá takovým množstvím mobiliáře, které je možné zhlédnout na jiných památkách, přesto je jeho historie velmi zajímavá. Pan průvodce nám informace o zámku a jeho minulosti podrobně a zasvěceně objasnil, bylo to docela poučné.

dsc_8214_1080.jpg

Další zastávka byla ve známém poutním místě, v Hlubokých Mašůvkách. Je zde k vidění Lurdská jeskyně, Křížová cesta, a zejména studna s vodou, která uzdravuje. Tu samozřejmě všichni účastníci s nadějí na zlepšení svých neduhů použili.

Závěr zájezdu patří tradičně k návštěvě vinárny pana Matouše v Olbramovicích. Součástí této návštěvy byla řízená degustace vín, provázená velice erudovaným slovním doprovodem pana sklepmistra. Volná zábava s hudbou místního harmonikáře, s drobným občerstvením konzumací vín zakončila tento zájezd. Pak už následoval jen návrat domů, celý den rychle utekl, tak už se těšíme na další zájezd.

Rudolf Fanta

dsc_8420_1080.jpg

20220421_190150_1080.jpg

 

 

VELIKONOČNÍ PŘÁNÍ

Vážení spoluobčané-senioři, přejeme Vám poklidné prožití velikonočních svátků, dny zalité sluncem a mnoho sil po celý rok 

dsc_8050_1080.jpg

 

 

NA BŘEZNOVÉM VÝBORU KLUBU

Takto budou ještě dlouho začínat naše klubové schůze – milou vzpomínkou na našeho předsedy Jary Coufala ... 

Na březnové schůzi se mimo standardních agend probíraly přípravy plánovaných aktivit Klubu, kam na jarní jednodenní poznávací výlet, a hlavně jak obsadit podzimní čtyřdenní zájezd zajímavými aktivitami, časový průběh zájezdu, ubytování, financování ... Padaly nápady, hledání na internetu, přínosy a rizika jednotlivých navrhovaných návrhů.

Na závěr jsme popřáli Olince Čadové k jejím jubilejním narozeninám

Petr Dubjak

dsc_7923_1080.jpg

dsc_7943_1080.jpg

 

 

VZPOMÍNKA NA JARY COUFALA

Ve středu 23. února nás navždy opustil dlouholetý předseda Klubu seniorů Ostopovice, pan Jaromír Coufal. V posledním desetiletí byl duchovním otcem a organizátorem téměř všech zájezdů, posezení, plesů a dalších akcí, které Klub seniorů pořádal.

Měl vždy dobrou náladu, a dokázal s velkým nadhledem a nakažlivým humorem i za nepříznivých okolností rozdávat optimismus na všech akcích všem kolem sebe.

S jeho osobou odešel člověk, který bude všem seniorům, a nejen jim hodně chybět. Jeho nástupci se budou snažit o pokračování jím nastolené cesty, protože se na nás bude určitě někde z hůry dívat a bude naše senioření kontrolovat.

Tak Jaro sbohem, Čest Tvé památce.

Za výbor Klubu Rudolf Fanta

dsc_2335_1080.jpg

 

 

OZNÁMENÍ

Vážení spoluobčané-senioři, z důvodů náhlého úmrtí našeho předsedy Jaroslava Coufala se plánovaná oslava MDŽ konat nebude.

Za výbor Klubu Rudolf Fanta

jaromir-coufa_800l.jpg

Členové výboru se i touto cestou připojují ke kondolenci

 

 

OZNÁMENÍ

Vážení spoluobčané-senioři, protože pandemie koronaviru neustupuje, rozhodl se výbor Klubu seniorů zrušit plesové dostaveníčko, které se mělo konat v sobotu 5. února 2022. O dalším programu na rok 2022 budeme včas informovat. Děkujeme za pochopení.

Za výbor Klubu Rudolf Fanta

 

 

PROGRAM NAŠÍ ČINNOSTI V ROCE 2022

So 5. února 2022
Plesové dostaveníčko v místní sokolovně

Út 8. března 2022
Jarní posezení s oslavou MDŽ U Volejníků

Čt 21. dubna 2022
Jednodenní poznávací zájezd
zakončený ve vinném sklepě v Olbramovicích                

Čt 19. května 2022
Jednodenní poznávací zájezd – Jižní Morava

So 13. srpna 2022
VII. ročník Dračích lodí Pisárky – Komín a zpět

Út až Pá 6.- 9. září 2022
Čtyřdenní poznávací zájezd na Vysočinu  

Čt 10. listopadu 2022
Martinské dostaveníčko U Volejníků

Út 6. prosince 2022
Mikulášská zábava s nadílkou U Volejníků

Plnění tohoto našeho programu je závislé na tom, jaká budou v roce 2022 covidová opatření. V případě zrušení některých akcí se pokusíme zajistit náhradní program.

 

 

NA LEDNOVÉM VÝBORU KLUBU

První letošní schůze výboru, probíraly se plánované aktivity i nepředvídatelné okolnosti započatého roku 2022

Petr Dubjak

20220104_193837_1080.jpg

 

 

V ROCE 2022 VÁM PŘEJEME HLAVNĚ ZDRAVÍ !!!

20220105_185944_1080.jpg