Jdi na obsah Jdi na menu

Velikonoce a vánoce a jiné svátky

NAZDOBENÉ SVÁTKY, ŠKAREDÁ JEN STŔEDA                          7.4.2017

K oslavě velikonoc patří nejen tradiční jídla, jako je třeba špenáít na zelený čtvrtek nebop jehněčí či alespoň těstový beránek na boží hod velikonoční, ale také vyzdobený byt a dům.

Mezi velikonočními dekoracemi má hlavní místo vejce. Sympol plodnosti, urody, života a narození, návratu jara a slunce, se v mnoha kulturách barví a zdobí. puvodně se malovala jen vejce vařená. Ta se dodnes dělají koledníkum při pondělní pomlázce, byt je často vytlačují čokoládová, tvurí invence se stále cení. Použít je možné přírodní barvy, ale ty nikdy nebudou na ošatce tak zářit jako koupené. e

Zručné a kreativní malérečky ale jen u barvení většinou nezustanou. Nejjednoduší je nalepit vajkíčko kupovanými obtisky. milovníci přírody mohou zvolit oblíbenou techniku, kdy se na ještě neobarvené vejce přitisknou lístky prácě rostoucích květin, vajíčko se pevně ováže gázou a pask teprve obarví. Ti kdo chtějí vytvořit crazy vajíčka, nalepí je třeba vystřihanými motivy z textilu, z novin nebo fotografií. Lepení je ale i velice trwadičním zdobením vajec. V minulosti se používali hlavně ustřižky slámy. Ještě naročnější technika zdiobení vajec je voskování, batikování nebo vyškrabování. pokud si na ně netroufáte, nebno prostě jen zdobení nestíháte, vaše veliokonoce nebudou o njic škaredší. Jako dekorace poslouží i vajíčka nezdobená. Hodí se totiž i do každého interiéru,.

Ve slámové ošatce, skleněné míse nebo nějakém vtipném nosiči na stole vedle misky se zeleným osením vytvoří i bez hodin práce tu soprávnou sváteční atmosféru.