Jdi na obsah Jdi na menu

Buchty a jiné

TVAROHOVÝ KOLÁČ S HRUŠKAMI                        15.2.2018

260g hladké mouky, 125g moučkového cukru, 125g másla, špetka soli, špetka strouhané citronové kůry, 1žloutek, 3hrušky, 1/2lžičky strouhané citronové kůry., 1lžička citronové štávy,

Nápln- 400g měkého tvarohu, 150g bílého jogurtu, 2vejce, 75g krupicového cukru, 70g třtinového cukru,.

V prosáté mouce s citronem utvoříme dulek, nakrájíme do něj změklé máslo, přidáme sůl a špetku citronové kůry, žloutek a studenou vodu a vypracujem vláčné těsto. Zabalíme je do mikrotenové folie a necháme pul hodiny odležet v chladu. pak ho ropzválíme mezi dvěma foliemi na plát, vyložíme jim pekáček vymazaný máslem a nalejeme na něj nápln. hrušky oloupeme, zbavíkme jádřincu, nakrájíme je podélně na šestiny, smícháme 1/2lžičku citronové kury a štávu a rozložíme je na nápln. Pekáček vložíme do trouby vyhřáté na 210stupnu. po 15minutách snížíme teplotu na 150stupnu a koláčč dopečeme 20minut dozlatova.

Nápln- Smícháme tvaroh s jogurtem. Do směsi vyšleháme vejce vyšlehané s oběma druhy cukru,.

 

 

JABLEČNÁ BÁBOVKA S KOKOSEM                       22.1.2018

2jablka, 360g polohrubén mouky, 180g strouhaného kokosu, 150g krupicového cukru, 1sáček kypřícího prášku do pečiva, 2vejce, 200ml oleje, 200ml kefíru, tuk, strouhaný kokos,.

Jablka oloupeme, zbavíme jádřincu a nastrouháme. V míse smícháme mouku se strouhaným kokosem, cukrem a práškem do pečiva,. Přidáme vejce a nastrouhaná jablka, přilejeme olej a kefír a dobře propracujem. Těsto nalejeme do tří čtvrtin bábovkové formy, vymazané tukem a vysypané strouhaným kokosem, Formu vložíme do trouby vyhřáté na 190stupnu, pečeme asi 45minut. Upečenou bábovku necháme chvíli stydnout ve formě a pak jí opatrně vyklopíme na talíř a necháme zcela vychlanout.

 

 

PIROHY S DOBROU BUŘTOVOU NÁPLNÍ                          15.1.2018

1kg hladké mouky, 1kostka kvasnic,  250ml mléka,  sůl a cukr do kvásku, tuk, 1vejce, 8buřtu, 1cibule.

Kvásek- do mléka nadrobíme kvasnice,. přidáme sůl a cukr. Pak přidáme mouku a vypracukjem těsto,  mléko přiléváme dle púotřeby, těsto necháme vykynout.

Nakrájíme oloupanou cibulu a necháme jí na tuku zesklovatět. Pak přidáme nadrobno oloupané buřty.

Z těsta vyválíme placky, které rozkrájíme na obdélníčky a plníme buřtovou snměsí. plech vyložíme pečícím papírem a jednotlivé pirohy, dobře uzavřené ukládáíme na plech- Než je dáme péct, ještě je potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme třevba kmínem a dáme dopéct. 

 

 

JABLKOVÝ KOLÁČ S GRILIÁŠEM                     4.1.2018

200g hladké mouky, 150g polohrubé mouky, 3lžíce krystalového cukru, 1sáček vanilkového cukru, 2lžíčky sušeného droždí, špetka soli, 2vejce, 100g hery, 1lžíce citronové štávy, 125ml mléka, olej, 6-8jablek, 4lžíce merunkové marmelády, hotový koupený griliáš.

Nápln- 2vejce, 5lžic moučkového cukru, 1sáček vanilkového cukru, 1sáček vanilkového pudinku, 2lžíce citronové štávy, 500g měkého tvarohu, asi 5lžic mléka.

v míse smícháme všechny sypké suroviny na těsto. Přidáme vejce, rozpuštěný tuk, citronovou štávu a vlažné mléko. Vařečkou vypracukjem hladké těsto, které se nelůepí na mísu. Zakryjeme je utěrkou a necháme na teplém místě kynout. Dokud nezdvojnásobí svůj objem. Vykynuté těsto vyklopíme do formy vyložené papírem na pečení a potřeme ho roztáhneme do okraju. povrtch těsta potřeme tvarohovou náplní a poklademe je tvarohovou náplní a poklademe plátky oloupaných jablek. koláč vložíme do trouby vyhřáté na 190-200stupnu a pečeme 20minut. ihned po vytažení z trouby potřeme povrch koláče marmeládou, rozvařenou s trochou vody, posypeme griliášem a necháme vychladnout.

Nápln- Vejce smícháme s oběma druhy cukru a pudinkem, přidáme citronovou štávu, tvaroh, mléko a ušleháme.

 

 

KOLÁČE S LESNÍM OVOCEM                      4.8.2017

400g polohrubé mouky., špetka soli, 50g pískovévytvarujem z nich koláčkyho cukru, 25g droždí, 200ml mléka, 2žloutky, 100g másla, misla lesního ovoce ( boruvky, maliny nebo jahody).

Drobenka- 70g máasla, 80g hrubé mouky, 70g pískového cukru, špetka skořice.

mouku se solí prosejeme do mísy, vytvoříme v ní dulek, nasypeme do někj cukr a rozdrobíme droždí, zsalejeme trochou vlažného mléka a necháme droždí vzejít. Pak přidáme zbylé mléko rozšlwehané se žloutkxy, rozpuštěbné vlažboé máslo a vyporacujem vláčné těsto. uložíme na teplém a tmavíém místě a necháme vykynout. Vykymnuté těsto propracujem, rozdělíme na stejně velké kousky, vytvarujem z nich koláčky, rozložíme je na plech a nwcháme opět vykynout., Vymačkáme do nich dulky, okraje potřeme rozšlehaným bílkem, posyperme ovocem, drobenkou, v troubě předehřáté na 180stupnu zvolna upečeme.

Drobenka- všechny suroviny prohněteme a vytvoříme drobenku.

 

 

KREOLSKÝ KOLÁČ S JAHODAMI                     28.6.2017

130g hladké mouky, 1/2 sáčku prášku do pečiva, 50g strouhaného perníku, 75g změklého másla, 50g krupicového cukru, 1žloutek, asi 1lžíce mléka, hladká mouka, tuk, 300g jahod, 100ml uvařeného protlaku z jahod.

Nápln- 50ml mléka, 100g oříškovočokoládového krému., 2žloutky, 1a 1/2 sáčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí, 2lžíce melasy, 2lžíce whisky.

Mouku s práškem do pečiva a perníkem nasypeme na vál. Do směsi a do dulku uprostřed vyklepneme žloutek a přelejeme dle potřeby mléko. Těsto zpracujeme a necháme 30minut odpočinout v chladu. Odleželé těsto rozválíme na pomoučeném vále na plát. Přeneseme ho do vymazané formy, priopíchneme vidličkou a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 stupnu. Když začne těsto na okraji hnědnout, snížíme teplotu na 150, pečeme ještě 5minut. korpus necháme vychladnout, naplníme ho krémem a vložíme na několik hodin do lednice. Jahody očistíme, nakrájíme na plátky a rozložímeb je na povrch vychladlého koláče, přelejeme jahodovým protlakem.

Nápln- Misku se všemi přísadami postavíme na hrnec s vroucí vodou a krém mícháme do zhoustnutí a nmecháme zchladnout,.

 

 

BRAMBOROVÝ KOLÁČ S TŘEŠNĚMI                          20.6.2017

600g třešní, 80g tuku, 1vejce, 180gkrupicového cukru, 30g vařených oloupaných brambor, 250g polohrubé mouky, 1sáček kypřícího prášku do pečiva, špetka soli.

Drobenka- 100g polohrubé mouky, 70g krupicového cukru, 70g tuku.

Třešně propláchneme vodou, necháme je okapat a vypeckujeme. V míse utřeme změklý tuk se žloutkem a cukrem do pěny. Přidáme nastrouhané brambory a mouku smíchanou s práškem do pečiva. Z bílku a špetky soli ušleháme pevný sníh, zašleháme do něj zbylý cukr a sníh zlehka vmícháme do těsta, Rozetřeme je na vymazaný plech, povrch rovnoměrně poklademe třešněmi, posypeme drobenkou. koláč vložíme do trouby vyhřáté na 170stupnu, pečeme 35-40minut, dokud okraje těsta nezezlátnou. Přeedc podáváním koláč nakrájíme na čtverečky.

Drobenka- V misce smícháme mouku s cukrem, přidáme tuk a dobře vše promneme prsty.

 

 


BEZLEPKOVÝ LIMETKOVÝ KOLÁČ                          16.3.2017

110g másla, 100g třtinového cukru, 225g bezlepkové směsi, 1vejce, kůra z půlky citronu.

Krém- 250g mascarpone, 150g plnotučného tvarohu, 100ml smetany ke šlehání, 100g třtnového cukru, štáva z 1limetky, kůra z 1limetky.

Máslo na mírnékm ohni rozpustíme, nalejeme do mísy, přidáme třtinový cuikr a bezlepkovou směs. Do směsi vyklepneme vejce, přisypeme nasterouhanou citronovou kůru a vše důkladně promícháme. Vzniklé těsto zabalíme do folie a uložíme na pul hodiny do lednice. Vzniklé těsto rozválíme mezi dva archy potravinářské folie. Formu na koláč vvy,mažeme máslem a vysypeme trochou bezlepkové směsi. Těsto vložím e do formy a perčřeme bez těsta 6minut v troubě vyhřáté na 180stupnu. Koláč poté vyjmeme, naplníme krémem a znovu pečeme při 170stupních 15-20minut. Posledních 5minut koláč sledujem aby nevytekl z formy.

Kréém- Všechny suroviny ušleháme v robotu. Šeháme jen krátce aby mascarpone nezačalo řídnout.

 

 

MALINOVÉ ˇŘEZY S MÁTOU                        13.3.2017

Korpus- 4vejce, špeka soli, 140g cukru krupice, 120gmáskla, 30g kakaa, 190g hkladké mouky, špetka sody.

Krém- 25ml smetany ke šlehání, 250g mascarpone, 25g měkého tvarohu, 150g cukru, 4vejce, 5větviček máty, 8žloutku.

Omáčka- 500g mražených malin, 3-4lžíce želírujícího cukru.

Vejce vyšleháme společně s cukrem a vekjci do pěny. Máslo rozpustíme a postupně vyšleháme do rozšlehaných vajec. Mouku prosejeme s kakaem a přidáme sodu,. Suchou směs zašleháme postupně do vyšlehané pěny a hmotu hned nalejem do pekáčku vyloženého pečícím papírem. Vložíme do trouby rozehřáté na 15stupnu pečeme 30minut.

Smetanu vyšleháme. Mascarpone smícháme s tvarohem, cukrem a vejcvi, přidáme citronovou mátu a rozdrcené lístky máty.  Přilijeme žloutky, vše promícháme a nakonec přidáme vyšlehanou šlehačku. Nápln nalijeme na předpečený korpus, opět vložíme do trouby vyhřáté na 160stupnu a pečeme 20-30minut. Po upečení necháme zcela vychladnout,

Mražýené maliny dáme do pánve společně s želírovaným cukrem a povaříme 5minut. Omáčkou poléváme jednotlivé porce na talíři,.

 

 


MASOPUSTNÍ KOBLIHY                    23.2.2017

20ml vlažného mléka, 500g mouky, 50g krupicového cukru, 30g droždí, 50g másla, 3žloutky, 2lžíce rumu, citronová kůra, špetka soli, zavařenina, olej, moučkový cukr.Smetanu lehcve vyšleháme.

Do části mléka přisypeme mouku a cukr, přidáme rozdrobené droždí, zamícháme a necháme vzejít kvásek. Změklé máslo utřeme se zbývajícím cukrem do pěny. Po jednom do ní zašleháme žloutky a rum. D vaječné směsi přidáme trochu nastrouhané citronové kůry a sůl, vzešlý kvásek a zbývající vlažné mléko. po částech přidáme mouku a těsto přiložíme do robota a necháme hníst 5minut.- Dobře vypracocvanbé těsto necháme na teplém místě kynout 10minut. Dbře vypracované těsto necháme na teplém místě kynout hodinu. Poté z něj na pomoučeném vále vyválíme placku,. Na polovině skleničkou vykrojíme kolečka. Do jejich středu dáme zavařeninu. Z druhé pulky placky vykrájíme kolečka pečlivě je a a s pomocí skleničky přitiakneme k těm se zavařeninou. Necháme ještě 10minut kynout na jedné straně a na 10minut na druhé. V hrnci rzpálíme dostatečně velké množství oleje, ay byli koblihy ponořené. Smažíme zlehka napoprvé po jedné straně přikryté pokličkou, pak jí odklopíme, koblihy obrátíme a dosmažíme. Na míse posypúeme cukrem.

 


ZIMNÍ ´DÝNOVÝ KOLÁČ                    21.2.2017

Pyré- 1 a 1/2 lžičky mleté skořice, 1-1/2 lžičky mletého zázvoru, špetka nastrouhaného muškátového oříšku, 2hřebíčky, 400g dně hokaido, 3vejce, 120ml smetany ke šlehání, 100g třtinového cukru, špetku soli.

Těsto- 175g hladké mouky, 110g másla, 2.-3lžíce vody, špetka soli, 1rozšlehané vejce,.

Mouku promíchejte s cukrem a špetkou soli. Přidejte na kousky nakrájené máslo, přilevejte studenou vodu a vypracujte hladké těsto. Zabalte ho do folie a uložte na 1-2hodiny vychladit do lednice.

Nápln- vejce v misce rozšlehejte, přisypejte třtnový cukr, smetanu, sůl a promíchejte. Do směsi přidejte skořici a roztlučený hřebíček, mlertý zázvor a muškátový oříšek. Dýni vydlabejte, dřen nakrájejte na kousky, vložte je do pekáčku a pečte 20minut, pak jej rozmixujte dohladka.

Dýnové pyré vlijte do připravené vaječné okořeněné náplně a vše promíchejte. Těsto vyválejte na váíle, vytvořte z někj kulatý plát a přeneste ho do kulaté formy. Okraje které přečnívají odřízněte, odřízněte a vytvarujte z nich formičkou lístky. Dno propíchnete vidličkou. Na těstio vlijte dýnovou nápln. Lísky ozdobte okraje a potřete je rozšlehaným vejcem. koláč pečte ve vyhřáté troubě opři 180stupnu 45minut.

 

 

LEVANDULOVÉ KULIČKY                     21.2.2017

1/2hrnku máčených datlí, 1/2hrnku pohankových vloček, 1hrnek strouhaného kokosu, 3lžíce štávy z červené řepy, 3kapky levanmdulového oleje.

Strouhaný kokos smíchejte se štávou z červené řepxy a levandulovým olejem. Vznikne růžový kokos, který použijete jak uvnitř kuliček tak i zvenku na obalení. datle namočíte na 5minut do vody, slijte je a umixujte s vločkami a půlkou růžového kokosu. Vytvořte kuličky, obalte je ve zbytku růžového kokosu.

 

 

 

 

 

 

QUINA A ČIA BANÁNOVÉ MUFÍNY                      21.2.2017

100g světlé quiny, 25g čia semínek, 2banány, 3vejce, 2lžíce javorového sirupu, 10lžic celozrné mouky, 1lžíce olivového oleje, 1lžička mleté skořice, 1lžička vanilkového extraktu, 1/2lžičky prášku do pečiva.

Vejce vyšleháíme s olejem a javorovým sirupem, přidejte rozmixované banány a celozrnnou mouku s práškem do pečiva. Vše pečlivě promíchejte. Potzom přisypejte uvařená čia semínka a quinu. Opět dukladně promíchejte. Formy na mufíny naplnte zhruba do půlky, aby nepřetekli, pečte je při 180stupnu 20-25minut. Po vychladnutí je můžete jíst jen tak, nebo k nim připravte lučinový krém ( smíchejte tvaroh, lučinu, vanilkový cukr a rozemletý banán).