Jdi na obsah Jdi na menu

Teplá jídla

DÝNOVÝ HAMBURGR                         3.3.2018í

500g muškátové dýně, 6vajec, sůl, mletý černý pepř, špetka římského kmínu, 5stroužku česneku, 2lžice strouhanky, 15g ovesných vloček, petrželka, 3lžíce olivového oleje, 1avokádo, 1rajče, 1citron, rukola.

Dýni rozpulíme a vyjmeme semínka, rozkrájíme jí na menší kousky. Vložíme je do vroucí vody, asio 10minut povaříme, necgháme vychladnout a nastrouháme najemno, přidáme vejce a osolíme, opepříme a okořeníme. Do směsi zamícvháme prolisovaný česnek, strouhanku, na jemný prášek rozmixované ovesné vločky, a nasekanou petrželku. Dukladně promícháme, vytvarujem 4hamburgry, opečem je na oleji dozlatova, 2minuty z každé strany. Avokádo rozmixujem s kapkou olivového oleje a přidáme sůl, pepř a kapku dcitronové štávy. ťyři bulky rozpulíme, rzpeeme v troubě a pomažeme avokádovou pěnou. Na ní rozložíme plátky rajčete a rukolu, dýnové hamburgry anavrcch položíme sázená vejce usmažená ze zbývajících vajec.

 

 

PLNĚNÉ BRAMBOROVÉ KNEDLÍKY                      15.1.2018

800g brambor, 4buřty,  3lžíce sádla, 3cibule, 1vejce, 300g dětské krupičky,. 500g kysaného zelí, cukr a sůl, hladká mouka.

Uvařené brambory olozpeme a nastrouháme najemno. Přidáme sůl a vejce, krupičku a vypracujem těsto.

Buřty nakrájíme na kostičky. Orestujem na sádle nakrájenou cibuli. Přidáme k ní buřty a lehce je opečeme.

Z těsta odkrajujem kousky a rozválíme na placky. Naplníme směsí z buřtu a uzavřeme. Vaříme v osolené vroucí vodě 10minut.

Cibuli zpěníme na sádle a přidáme zelí. Zaprášíme moukoiu a duchútíme cukrem. Knedlíky servírujem se směsí.

 

 

ZAPEČENÉ BUŘTY V KEČUPU A PIVU                        2.10.2017

1cibule, 2lžíce plnotučné hořčice, 200ml kečupu, 120ml světlého piva, 4buřty.

Buřty rozkrojíme a vyskládáme do zapékací misky., Potřeme hořčicí a zasypeme cibulí.

Zalijeme kečupem aby byli ponořené. Pečeme v předehřáté troubě poři 180stupnu 15minut. Nakonec je zalijeme pivem a ještě 15minut pečeme.

 


OMELETA S UZENOU MAKRELOU                      20.3.2017

1střední nebo 2malé upečené nebo uvařené řepy, 2snítky petrželky, 3-4snítky kopru, 2malé uzené makrely, 1/2malé cibule, 8vajec, sůl a olej.

Předpečenou řepu oloupeme a nakrájíme na malén kousky, petrželku najemno nasekáme, kopr otrháme. Z makrely obereme maso, cibuli najemno nasekáme, ve dvou hrníčcích rozšleháme po čtyřech vejce se špetkou soli.

Na pánvi rozehřejeme olej, orestujem na něm polovinu cibule, přidáme na ně polovinu řepy a společně opečeme, d pánve přidáme polovinu masa z makrely, polovinu petrželky\, část kopru a zalijeme rozšlehanými vejci. Když je spodní část omelety po 3-4minutách zpevněná, dáme pánev do trouby pod rozehřátý gril, nwecháme jí tam 3minuty dopéct., Stejným zpusobem připravíme i druhou.

 

 

ORIENTÁLNÍ PÁNVIČKA S KUŘETEM                     18.2.2017

150g rýže, 2lžíce oleje, 1cibule, 1stroužek česneku, 1lžička kari koření, 1/2lžičky skořice, 1/2lžičky mletého zázvoru, 2kuřecí prsa, 1mernší cuketa, hrst rozinek, hrst datlí, hrst mandlí ( celé, lupínky nebo klínky), sůl a pažitka.

Rýži vsypte do šálku. Propláchněte kjí a dejte do hrnce, zalijte trojnásobným objemem vody a nechte aspoň 2hodiny. Ve stejné vodě jí 10minut zprudka vařte a pak 20minut zvolna. Dle potřeby dolévejte vodou a přidávejte sůl. Neř se rýže uvaří, na opleji usmahněte na kostičky nakrájeniou cibuli a najemno nasekaný česnek. Až zesklovatí, vsypejte koření a sůl a přidejte nakrájené kuře. Jakmile bude dobře propečené, přidejte na půlkolečka nakrájenou cuketu, propláchnuté rozinky, nasekané datle a mandle. Dle potřeby podlijte trochou vody a nechte zakryté v teple. Hotovou rýži promíchejte na pánvi s masem. Na talíři posypejte nasekanou petrželkou.

 

 

 

OSRÁ MISKA S VEJCEM

Na rýži- 2lžíce oleje, 1cibule, 1lžička mletého koriandru, 1lžiščka kurkumy, 2lžičky kari koření, 300g rýže, sůl, pepř.

Na rybu- 300-400g uzené tresky, 2bobkové listy, 300ml mléka, 1/2červené čili papričky, 50g rozinek, mletý pepř, petržel.

V hrnci zahřejte olej a dosklavota na něm opečte najemno nakrájenou cibuli. Zaprašte jí kořením a solí, až se koření rozvoní vhodte rýži. Promíchejte, zalijte viodou a přivedte k varu. Jakmiler začne rýže vřít, přiklopte jí a nechte na mírním ohni 10minut bublat. Pak hrnec odstavte a rýži nechte na mírném plameni bublat. Mezitím vložte do rendlíku rybu i s kůží, zalijte jí mlékem a přidejte sůl, nasekanou papričku, bobkové listy a ropzinky. Na nechte na mírném plameni bublat 10minut, pak rybě stáhněte kuži, a maso rozdělte vidličkou na jednotlivá sousta. Vejce zalijte vodou, přivedte k varu, po 5minutách vypněte a vejce hned dejte do vody studené. oloupejte a rozčtvrte. Rýži promíchejte s rybou, na míse obložte vejci, opepřete a ozdobte nasekanou petrželkou.

 

 

RÝŽOVÝ NÁKYP S CITRONEM)

¨600ml mléka, 450ml smetany na vaření, kůra z 1citronu, 2§-3sáčky vanilkového cukru, 100g rýže, 2lžíce másla.

V rendlíku přivedte k mírnému varu mléko s smetanou, kůrou, cukrem a rýži. Pak směs vblijte do mělké zapékací mísy, a při 140stupních jí pečte 30minut. Promíchejte, povrh pokladte máslem a pečte ještě zhruvba hodinu.

 


KUŘECÍ MASO S KOKOSOVÝMI LUPÍNKY                           16.2.2017

2lžíce másla, 1cibuli, 1bobkový list, 1svbitek skořice, 1lžíce kurkumy, 2lžičkay kari koření, 1/2lžičky zázvoru,. 1/2 lžičky mletáho koriandru, 4kuřecí stehení řízky, 300g rýže basmati, 850ml vývaru, 50g kokosových lupínku.

Na másle opečte najemno nasekanou cibuli, pak přidejte koření a až se rozvoní, vhodte nakrájené maso. Nechte ho periopíéct a pak vhodte rýži. Zalijte vše vývarem, zakryjte poklicí a vše přivedte k varu. Stáhnete plamen a obsah hrnce nechte bublat 10minut, púak ohen vypkněte a na 10minut odstavte. Vmíchejte plátky kokosu a podávejte.

 

 

SMAŽENÉ PLNĚNÉ KOULE

Rýže- 1šalotka, 800g rýže, 50g másla, 2590ml suchého bílého vína, 1l vývaru, 100g parmazánu, sůl, pepř-

Na koule- 100g sam,ámu, 300g sýra,. 100g sušených rajčat v oleji, 4vejce, 100g paRMAZÁNU,  400g strouhanky, olej, sůl a pepř.

Na polovině máslwe osmahnete na polovinsy nakrájenou šalolotku,. Pak vsypejte rýži, až se obalí máslůem zalijte vínem,. Jakmile se vyvaqří, zalijte vroucím vývarem. Když se vsákne přidejte další naběračku, až veškeráý vývar spotřebujete a rýže bude uvařená. Stále míchejte. Do hotové rýže vmíchejte zbylé máslo a parmazán,. rizoto vylijte na mísu a nechte ho vychladnout. salám,. uzrený sýr a okapaná rajčata nasekejte na kousky. Vejce prosšlehejte s parmazánem, můžete je osolit a opepřit. Z rýže tvořte koule, doprostřed dejte trochu náplně. Rukama koule dobře stisknběte, protáýhněte je vaječnou směsí, obalte ve strouhance a smažte dozlatova v oleji-. Nechte je okapast na papírových utěrkách a podávbejte.

 

 

MLÉČNÁ RÝŽE S OVOCEM

Rýže- 1l mléka, špetka soli, 200g rýže, 2ů-4lžíce cukru.

Omáčka- 2jablka, 4-5 lžýic mražených ostružin,. 4-5lžic kompotu, z černéhio bezu, 2-3lžíce cukru, 1lžíce škrobu.

Omáčka- Oloupejtze a na kostičky nakrájhejte jablka a začnete je dusit. Až změknou vsypejte k nim ostružiny a zavařeninu, dle chuti osladte,. Škrob rozmixchejtee s vodou a dejte ho k ovoci. Jakmile omáčka zhoustne, vypnete jí a nechte zakrytou stát., V rendlíku zahřejte mléko se špetkou soli, až začne bublat vmíchejte rýži. Plamen stáhněte na minimum a vařte 35minut,. než rýže změkne, pak jí ještě osladte., mléčnou rýži rozdělte do misek a ozdobte omáčkou.

 

 

 

BUČEK S PIVNÍ NÁDIVKOU                      16.2.2017

500g vepřového bučku, 100g mletéhjo hovězího masa, 100ml světlého piva, 2lžičky sladké mleté papriky, drcený kmín, mletý černý pepř, sůl, 2stroužky česneku, 2krajíce staršího chleba, pažitka nebo petrželka, 100g točeného salámu.

Buček vykostíme a vykrojíme do něj kapsu. Mlwté maso zalijeme několika lžíécemi piva a přimícháme koření, sůl a utřený česnek. Chleba nastrouháme, pažitku nasekáme, salám nakrájíme na malé kostičky. Vše vmícháme do masové směsi a rukama jí dukladně prohněteme. Směsí naplníme kapsu v bučku, zašijeme jí a maso vložíme na pekáč, podlejeme ho pivem a pečeme v tropubě vyhřáté na 180stupnu, během pečení podléváme piovem a obracíme.

 

 

 

 

OMELETA S UZENOU MAKRELOU                       13.2.2017

1střední nebo 2malé upečené řepy, 2snítky petrželky, 3-4sítky kopru, 2malé uzené makrely, 1/2malé cibule, 8vajec, sůl a pepř.

Předpečenou řepu oloupáme a nakrájíme na menší kousky. Petrželku najemnbo nasekáme, kopr otrháme. Z makrely obereme maso, cibuli najemno nasekáme, ve dvou hrncích rozšleháme po 4vajcíchse špetkou soli.

Na pánvi rozehřejeme olej, oresrtujeme na něm polovinu cibule, pčřidáme polovinu pokrájené řepy, a společně opečeme, do pánve přidáme polovinu masa z makrely, polovinu petrželky, část kopru a zalijeme rozšlehanými vejci. Když je spodní část omelety zpěněna, dáme pánev do trouby pisd rozehřátý gril, necháme jí tam 3minuty dopéct. Stejným zpusobem připravíme i druhou.