Jdi na obsah Jdi na menu
 


Na kole - R. Pod Vráží - Kvítkovice, Branišov, Křenovice a Žabovřesky zpět

18. 3. 2020

18. března 2020

R. Pod Vráží - Kvítkovice, Branišov, Křenovice a Žabovřesky zpět

Dnes jsme opět vyrazili na Budějovicko. Tentokrát pojedeme na kole. Tomík má rande s Terezkou a tak čekáme ve dvě odpoledne před Dubným na rozcestí Pod Vráží, než přijede. Pár minut po druhé hodině už je tady. Přváží ji mamka. Po krátké domluvě kdy si miláčky opět vyzvedneme, se rozcházíme každý po svém.

Sedáme na kola a vyrážíme po žluté t.z.t. Mírně stoupáme přes les, až k silničce z Dubného do Kvítkovic. Cestou potkáváme dost lidí, protože je vyhlášený nouzový stav z důvodu Koronavirové pandemie, tzn, zákaz sdružování se, nefunkční kina, divadla, sportoviště a většina obchodů, a tak kdo může se venčí :-) To je jediná činnost, která se prozatím smí.

Když se dostaneme na silničku, klesáme po ní do Kvítkovic. Hned na kraji vesnice odbočíme doleva, projedeme obec Habří a jsme v další vísce. Tentokrát je to Lipí. Na návsi u pomníku si odložíme svršky do batohu, protože je čím dál tepleji a pokračujeme do Kaliště. Zde se zajedeme podívat na náves ke kapli se zvoničkou Andělů strážců. Je zde i návesní nádrž s vodou. Vše zdokumentujeme a v původním směru pokračujeme dál. Projedme obce Třebín a Branišov. Tady sjedeme z hlavní silnice přes Hluchou baštu do luhů a hájů, s četnými rybníky, na nichž provádí vodní ptactvo svoje tanečky.

Po projížďce mezi rybníky, pokračujeme přes Křenovice a Žabovřesky. Cestou se nám nabízí krásné panorama jemuž vévodí zámek Hluboká. Ze Žab se pustíme po místní silničce, která nás přivede k lesíku pod horou Vráž, v němž parkujeme. Ještě než dorazíme k autu, objevíme pomník, který byl věnovaný k desetiletému výročí samostatné ČSR. Zajímavé, ještě jsme nikde nic podobného neviděli. 

Náš výlet končí v pět hodin u auta. Ujeli jsme 24 kilometrů a poznali zase kousek českobudějovicka.

Tomík s Terezkou na nás už čekají.