Jdi na obsah Jdi na menu

Mládež v akci

10. 11. 2016

Do projektu vstupujeme jako partneři Domova na zámku (DNZ) Bystré. Cílem projektu je rozvíjení solidarity a propagace tolerance mezi mladými lidmi a dětmi.

Projekt zahrnuje řadu aktivit, z nichž některé jsou ve spojitosti s aktivitami ZUŠ Bystré, jiné jsou organizovány ve spolupráci a vzájemné tvořivé činnosti žáků ZUŠ Bystré a klientů DNZ.

Harmonogram a kalendář aktivit byl stanoven od května 2009 do ledna 2010. Akce byly průběžně zveřejňovány na webových stránkách a v místním tisku, případně na plakátech.

Jednou ze společných aktivit v rámci projektu "Mládež v akci" bylo nastudování country tance a následné taneční vystoupení na Zámeckých slavnostech 6. září 2009. Na projektu se podíleli žáci tanečního oboru ZUŠ společně s obyvateli DNZ Bystré.

Další akcí z iniciativy mládeže byla stavba a modelování keramického objektu v zámeckém parku. Socha vznikala na volné téma. Žáci postupně při stavbě spodní části kreslili návrhy dalšího tvaru sochy, vznikaly různé náměty jako žirafa, maják, zahradní věž atd.

Stavba sochy byla zahájena v říjnu 2009, ale počasí tvorbu zkomplikovalo, těžký sníh ztížil přístup k objektu a práci na 14 dní zastavil. Pokračovalo se až v listopadu, socha dostala svůj tvar i název - "Tři sovy", kde každá hlídala jiný směr. Každý výtvarník, který se práce účastnil, měl uvnitř objektu vyryté své jméno a zvenčí přitiskl keramický list.

Poslední částí tvorby keramického objektu byl plánovaný redukční výpal v parku, který bohužel nebylo možné uskutečnit. Nejdříve byla socha příliš mokrá na to, aby výpal proběhl před příchodem zimy. Proto jsme se ji snažili zazimovat a čekali jsme na jaro, kdy jsme chtěli naši práci dokončit. Venkovní podmínky však hlínu natolik poničily, že nebylo možné výpal uskutečnit. Přesto však hodnotíme celou akci za zdařilou, protože se při ní podařilo propojit práci žáků ze ZUŠ Bystré a klientů DNZ Bystré a tato integrace a společná práce na jednom projektu byla velice podnětná a zajímavá pro všechny zúčastněné.

 

Náhledy fotografií ze složky Mládež v akci