Brněnské vege-žrádelny 4: Mooi, Vega
Jdu si takhle jednou v Brně pochcaným průchodem za Myší dírou pod Tescem, když tu najednou vidím nové, sympaticky vyhlížející bistro, které láká na plant-based kebab. Mám zrovna docela hlad a říkám si, že by to chtělo zase nějakej bezmasej detox, tak to jdu dovnitř omrknout. Nabídka se skládá ze čtyř druhů veganského "kebabu" v pečivu či v o 10 kč dražší tortille, jehož základem je tzv. Nemaso (tj. směs tofu, seitanu, zeleniny a koření přímo od Mooi) a z belgických hranolek, ke kterým je na výběr ze 6ti druhů omáček. Rozhodně nečekej veganskou obdobu klasickýho kebabu, kterej koupíš na každým rohu - nabídka Mooi je hodně originální a jednotlivé "kebaby" obsahují i ne úplně tradiční ingerience. Např. hummus, cizrnu, koriandr, pažitku, olivy, marinovaný česnek, řecké tzatziki, nakládaný zelený pepř, sušená rajčata apod. Bohužel pro mě, ne všechny z těchto ingrediencí jím nebo mě lákají jako součást kebabu, proto se pro mě nabídka zužuje na jedinou možnou variantu a tou je Aladin, obsahující Nemaso, klasickou zeleninu, fazolky, červené zelí, salsu, zeleninový demi-glace s chilli, cibulovou majonézu a mungo klíčky. A nelituju.
Bezmasá tortilla u Mooi je o 20 kč dražší než běžná tortilla masová a na délku je, řekla bych, o něco menší, ale zato pořádně napěchovaná, takže hlad zažene spolehlivě, obzvlášť pokud si k tomu dáš i hranolky, který máš o 10 kč levnější, pokud si je dáš jako přílohu (samostatně stojí 45 kč). Nemaso samotný patří mezi náhražkama masa, který jsem vyzkoušela, mezi ty slabší, ale dohromady s ostatními ingrediencemi je to TOP. Je to jiný než třeba kebab wrap z Forky's, ale vřele doporučuju.
Hranolky... Kámo, ty hranolky. Nejlepší, co jsem kdy jedla. Až je vyzkoušíš, už nikdy nebudeš chtít jiný. Středně velký, na povrchu křupavý, vevnitř měkký, akorát osolený, ne moc mastný, s kari omáčkou s koriandrem naprosto bezkonkurenční. Mekáč se může jít vysrat. Porce dostatečně velká, aby si je člověk mohl dát i samotný: já si je dala ke kebabu a nemohla jsem to sežrat - půlku jsem musela dát bezdomovci, jinak by šla do koše jak jsem byla přecpaná...
Kromě jídla můžeš u Mooi zahnat žízeň limonádou (matcha & mango, rybízový mošt aj.) nebo si dát fair trade kafe.
Co se prostředí týče, bistro je malý, ale pár lidí si tam v klidu posedá (na rozdíl třeba od bývalých Coolicki, kam se vešli slovy 3 lidi). Design interiéru je jednoduchej a pěknej, ani fancy luxus ani pajzl styl z Hlavasu, je tam teď v zimě teploučko a doslova to tam ještě voní novotou; na léto je vevnitř klimoška a venku zahrádka (i když prostředí na sezení venku nic moc, ale pokud seš jako já zvyklej/á chálovat i pod schodama u Letma nebo pod Baštama, tak tě zahrádka Mooi nemůže rozhodit :-D).
Dodatečně se stručně podělím ještě o dojmy z Vega Shop & Coffee nacházející se v Líšni kousek od zastávky Jírova. Jedná se o obchod se zdravou výživou, přírodní kosmetikou a ekodrogerií spojený s kavárnou a vegetariánsko-veganským bistrem. A upřímně bych se být jima na to bistro vykašlala a provozovala jen ten obchod. Veganská horká čokoláda byla spíš vlažné kakao a vegetariánská tortilla s cheddarem se sice dala sníst, ale nebyla nic moc - to i v Tescu koupíš menší (a chutnější) junk food... Takže bistro/café docela zklamání (obzvlášť když k tomu připočtu ne úplně nízký ceny), že se mi tam sednout na jídlo a pití znova ani nechce... Ale jako prodejnu Vega doporučuju - mají tam mimo jiné např. slušnej výběr veganských čokolád a ta, co jsem si ji koupila ("mléčnou" s čokoládovými cookies, kde byl místo mlíka použit rýžový sirup), za těch 60 kč rozhodně stála. :-)
Bezmasá nabídka se šíří i mezi neveganskými podniky (a mají za to ode mě velkou pochvalu!), tak jsem se rozhodla, že se tu podělím o pár tipů. Vegan-friendly nabídku mají např. v hospodě Charlie's (zeleninový kari s rýží a naprosto luxusní robi "tatarák"), skvělý vegetariánský (pozor, ne veganský!) burgery pak dělají v Best Burger Kitchen nebo v Paragrafu (nebo v Praze v Bernard Pubu U Bílého lva :-)) a dobře se dá vybrat i v podstatě v každé indické a lepší vietnamské restauraci (doporučuju např. restauraci Annapurna nebo fast food Tradiční vietnamská kuchyně či Bok). Takže pokud jsi z Brna nebo okolí, chceš občas ušetřit život nějakého toho zvířete, zmenšit tak nutnost existence velkochovů a ulehčit svýmu tělu i životnímu prostředí, a smaženej sýr už ti leze krkem, určitě něco z toho vyzkoušej. Těch možností už je dneska tolik, že se člověk ani nemusí moc namáhat, aby našel podnik se slušnou vege nabídkou. Uvidíš, že i bez masa se dá dobře najíst a pokud to začneš praktikovat častěji, pocítíš to fyzicky i psychicky: budeš se cítit lehčí, jídlo tě nebude tak unavovat, nebudeš tolik ve stresu, nebudou ti tolik růst prsa a budeš vědět, že i když seš pořád moderně žijící konzumní člověk, co bude zanechávat ekologickou stopu i kdyby se rozkrájel, nejsi jen prázdná bytost, co přemýšlí jenom materiálně a všeobecně devastační důsledky nadkonzumace masa jsou jí jedno ;-).
Mimochodem, když už jsem v článku zmínila ten Mekáč: na jeho webu se dočteš, že se snaží podnikat kroky vedoucí k odpovědnosti, co se týče životního prostředí a welfare zvířat. Co se týče obalů a recyklace: budiž. Většina obalů z Mekáče je z papíru a jsem ochotná věřit tomu, že se s odpadem snaží nakládat tak, aby byl znovu využit jako materiál nebo jako palivo. Bod plus. Čemu ale nevěřím ani prd, je, že se Mc'Hovnald's nějakým způsobem stará o "šetrné a důstojné životní podmínky zvířat". Proč? S tím, jaký množství masa tenhle řetězec vyprodukuje, jednoduše není možný, aby životní podmínky zvířat byly opravdu důstojné a bylo s nimi zacházeno šetrně. Kdyby Mekáč stáhl z nabídky dejme tomu polovinu produktů z masa, nahradil je bezmasými a ty masové o pár kaček zdražil, budu věřit tomu, že maso opravdu pochází ze zvířat z ekofarem, kde jsou náklady na jejich chov vyšší a neumožňují vyprodukovat tak velké množství masa, protože nechovají tak velké množství zvířat. Ale takto je to jenom kec... Je fakt, že jejich rybí burger Filet-O-Fish má certifikát MSC (ten má mimochodem např. i rybí salát Varmuža), což znamená, že maso pochází z ryb z udržitelného výlovu - já osobně těmto certifikátům moc nevěřím, přijde mi to jenom jako zástěrka podobně jako u certifikovaného palmového oleje (tak, jako se půda na certifikované plantáži jednou vyčerpá, tak se jednou vyčerpají i ryby z certifikovaného loviště), ale OK, to je ještě to nejmenší - je super, že to nejspíš není z rybího velkochovu (Filet-O-Fish je jediná položka z jejich menu obsahující rybí maso), což se ovšem o jejich hovězí a kuřecí nabídce nedá říct ani náhodou. Mysleme na to až se budem rozhodovat, kam příště zajdem na oběd ;-).
Pizzapunk má otevřeno už jen do konce února - pak, pokud se nenajde nikdo, kdo by podnik převzal, nadobro zavře - prosím o minutu ticha... :-(
______________________________________________________________________________
I když jsem tomu nevěřila, nakonec se přecejen někdo našel - Pizzapunk jede dál! Nově rozšiřuje výběr na 6 druhů pizz - z toho 3 tradiční a 3 originální Pizzapunk speciály - ovšem za jednotnou cenu 170 kč, což mi přijde třeba za pizzu, na které je jenom rajčatový základ, česnek, bazalka a oregano (jedna z nabídky z předminulého týdne) moc... No ale když vidím tu kreativitu ohledně nových přísad - thai curry základ, dýňový základ, konopná semínka, vlašské ořechy, koptský kmín, pikantní lilek, kořeněný květák, hrášek, hrušky, pikantní tofu, mrkev, kopřivy, zázvor, dýně, nakládané artyčoky, kořeněná hlíva, ředkvičkové výhonky, kokos apod. - asi se tam ještě někdy půjdu mrknout. :-) Té mrkvové a zázvorové bych se asi bála, ale jinak bych ochutnala všechny, teda krom té s olivami a sušenými rajčaty. :-P Aktuální nabídku checkuj na jejich facebooku.
Původní majitel před předáním podniku stihl ještě udělat benefiční vzpomínkovou akci: za 1500,- sis mohl/a nechat vytetovat původní Pizzapunk logo a 500 kč z každé kérky bylo darováno organizaci Lékaři bez hranic. Respekt pro něj a díky za to, že v Brně mohlo něco takovýho vzniknout. (Pizza)Punk's not dead. :-*
______________________________________________________________________________
Ceny jsou zase trochu rozumnější a levnější pizzy mají za 150 kč - stejný sice bývají v běžných pizzérkách minimálně o tři pětky levnější (Marinara třeba i o pět), ale cením, že se novému majiteli vrátila soudnost (a to vůbec nemyslím nějak špatně) a upravil ceny aspoň takto, protože platit 170,- za pizzu, kterou máš jinde třeba za 95,-, je trochu přestřel. Tam už to nemůžeš odůvodnit drahýma veganskýma surovinama a navíc se dá předpokládat, že si to lidi budou hodně dávat, když je to generacemi prověřený druh pizzy, a ne nějaká hipster-hippie-punková haluz s bodlákama, kořínkama, dýňovýma semínkama a, vole, citronovou zmrzlinou. :-D
______________________________________________________________________________
Hlásím, že v Charlie's zkrouhli veganskou nabídku ze dvou jídel na jedno, a to tofu "steak" s kari omáčkou a rýží - not bad, ale ten robi "tatarák" jim neodpustím...
V Pizzapunk jsem ochutnala novou pizzu - Syriu (rajčatový základ, 4 druhy homemade vegan sýrů, pažitka, brusinky). U jednoho z těch 4 "sýrů" byl cítit česnek a ten byl jednoznačně nejlepší, ani jejich "mozzarella" z oříšků nebyla k zahození, celkově fajn veganská pizza ze stále stejně luxusního těsta. :-)
Vegalité zdražilo meníčka ze stovky na 119 kč, ale pořád to stojí za to - nedávno jsem si tam dávala např. pikantní mexickou směs s kukuřičkama a hranolkama - chuťově byla TOP a porce pro mě úplně akorát; posledně mi akorát moc nesedla irská polívka z červeného zelí, protože nemusím ani klasickou zelňačku a nejsem zvyklá na tu kyselou chuť; a když si objednám smetanové houbové rizoto s hráškem a veganským sýrem, tak tam očekávám i kousky těch hub, a ne jen houbovou chuť + ten veganskej sýr tam skoro nebyl cítit, na druhou stranu to ale byla pořádná porce, bylo to sytý jak blázen a celkově to vůbec nechutnalo špatně. A pořád prodávají Cocalizer, takže Vegalité má stále můj support. ;-)