Jdi na obsah Jdi na menu

Dobrý den mí spolužáci zde se vjenujeme naší třídě chtěl bych zde sepsat všechni sešity a udalosti z naší třídy.

 

Vepřové vnitřnosti (droby)

Vepřové vnitřnosti (droby)

  • játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina, krev,

  • mají velkou výživnou hodnotu - cenné vitamíny a minerální látky

 
28. 3. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Uzené vepřové maso

Uzené vepřové maso

  • uzena kýta, plec, pečeně, bůček, krkovička

  • uvaříme a ještě teple vykostíme

Tepla šunka

  • plátek šunky - prohřejeme na sádle, při podávaní mastíme máslem

 
28. 3. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Česko - Slovensko 1945 - 1948

Česko - Slovensko 1945 - 1948

  • 5. duben 1945 ČSR přijalo Košický vládní program

  • 10. květen 1945 do ČSR přijíždí poválečná vláda se Z. Fierlinger

    • ČSR se politicky orientovala na SSSR

 
27. 3. 2017 | | Rubrika: Dějepis | Komentářů: 0

Kavárny

Kavárny

  • káva se stala společenským nápojem,

  • piti kávy módou a kavárny společenskými středisky

  • zde se scházeli - umělci, politici, podnikatele, studenti, pokroková inteligence

 
22. 3. 2017 | | Rubrika: Stolniční | Komentářů: 0

Polovodiče

Polovodiče

  • využíváme v mobilech, televizorech, měřicích přístrojích atd.

  • polovodiče mají vodivost mezi vodiči a nevodiči

  • polovodiče- většinou křemík  Si (4 valenční elektrony)

  • televize, mobily, počítačů, měřicí přistroje

 
22. 3. 2017 | | Rubrika: Fyzika | Komentářů: 0

Česko - Slovensko 1948 - 1989

  • v červnu 1948 prezidentem zvolen Klement Gottwald

  • ostatní politické strany nezanikly, ale museli respektovat rozhodnuti Komunistické strany

  • r. 1949 vstoupila do RVHP (Rada vzájemné hospodářské pomoci)

    • ekonomicky podřízena SSSR

 
15. 3. 2017 | | Rubrika: Dějepis | Komentářů: 0

Masné výrobky

Masné výrobky

Rozdělení :

  • Jatečné                1. Masné výrobky (tepelně upravené)

  • Drůbeží                2. Polotovary

  • Zvěřinové                3. Polokonzervy

  • Rybí                4. Konzervy

 
9. 3. 2017 | | Rubrika: Potraviny a Výživa | Komentářů: 0

Hodina ze dne 28.2.2017

Úprava pečením

Vepřové maso pečené

  • vepřová pečeně, plecko, bůček, krkovička, sůl, kmín (šťáva)

 

Selská pečeně

  • sůl, česnek, cibule, kmín

 

Moravský vrabec

  • 150 g na porci, 1 díl bůčku, 1 díl plece, sůl, kmín, česnek, cibule (šťáva)

 
28. 2. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Kostí, Krev, Střevá

Kostí

  • získávají se vykostěním hovězího, vepřového, telecího masa (tvoří kostru zvířete)

 

Význam - mají výživnou hodnotu, obsahují tuky (zejména morkové)

B - plnohodnotné (zbytky masa)

ML - vápník, fosfor, extrakční látky

 

Rozdělení:

  1. Výsekové

  2. průmyslové - výroba mýdla

 
28. 2. 2017 | | Rubrika: Potraviny a Výživa | Komentářů: 0

Vnitřnosti jatečných zvířat

Vnitřnosti

Charakteristika:

  • jsou to vnitřní orgány zvířat

  • potravina s vysokou hodnotou EH i BH, hodně ML - železa, fosforu a vápníku,
    vitamínů A, D, C, sk. B, obsahují poměrně mnoho vody (rychle se kazí), ale B mají méně než maso,

  • T tvoří ochrannou vrstvu, některé jsou lehce stravitelné, jiné hůř (obsahují tuhé vazivo, elastická vlákna), mají vysoký obsah purinových látek, proto je nesmí konzumovat nemocní s ledvinami, dnou

 
21. 2. 2017 | | Rubrika: Potraviny a Výživa | Komentářů: 0