Jdi na obsah Jdi na menu

Technologie přípravy pokrmu

Příspěvky

Vepřové vnitřnosti (droby)

Vepřové vnitřnosti (droby)

  • játra, srdce, ledvinky, jazyk, slezina, krev,

  • mají velkou výživnou hodnotu - cenné vitamíny a minerální látky

 
28. 3. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Uzené vepřové maso

Uzené vepřové maso

  • uzena kýta, plec, pečeně, bůček, krkovička

  • uvaříme a ještě teple vykostíme

Tepla šunka

  • plátek šunky - prohřejeme na sádle, při podávaní mastíme máslem

 
28. 3. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Hodina ze dne 28.2.2017

Úprava pečením

Vepřové maso pečené

  • vepřová pečeně, plecko, bůček, krkovička, sůl, kmín (šťáva)

 

Selská pečeně

  • sůl, česnek, cibule, kmín

 

Moravský vrabec

  • 150 g na porci, 1 díl bůčku, 1 díl plece, sůl, kmín, česnek, cibule (šťáva)

 
28. 2. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Hodina ze dne 21.2.2017

Maďarsky vepřový perkeklt

  • kostky bůčku dusíme na paprikovém základě s rajčatovým protlakem, česnek

  • šťávu zahustíme a zjemníme smetanou

Segedínský guláš

  • kostky bůčku dusíme na paprikovém základě se soli a kmínem do poloměkkého přidáme kysele zeli, zahustíme jíškou, dodusíme a zjemníme mlékem

 
21. 2. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Hodina ze dne 17.2.2017

Úprava dušením

  • používáme kýtu, plec, pečeni, bůček a kolena

  • maso necháme v celku, krajina na plátky, na kostky, kostičky.

  • maso můžeme:

  1. plnit a formovat (rolády, závitky)

  2. Protikat, plnit (uzeninou, šunkou, okurkou, vejcem)

  • dusíme na základy (cibulový, paprikový a zeleninový)

 
21. 2. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Hodina ze dne 14.2.

Vepřové kolena tepelné úpravy: Vařeni, Pečeni

Vepřova hlava a lalok

  • Tepelné úpravy

    • vařeni: samostatný pokrm k připravě huspenin, tlačenek, prejtu

 
14. 2. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0

Hodina ze dne 13.1.2017

Telecí maso pečené

  • používané pečení, kýtu, plec, hrudi, koleno (kližku)

  • před pečením odblaníme, očištěné vykostíme

  • podle druhu pokrmu plníme, špikujeme, svážeme do rolády

  • maso položíme, rozsekané kosti, přidáme tuk, zapečeme, podlijeme vodou nebo vývarem

  • během pečeni přelíváme výpekem

 
21. 1. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu

Hodina ze dne 20.1.2017

Telecí hrudí nadívané

  • vykostíme, utvoříme kapsu a naplníme žemlovou nádivkou, upečeme na tuku spolu s kostmi, připravíme šťávu a zjemníme máslem, nádivka, kostky žemli zvlhčené mlékem, tuk třeme se soli a žloutky, přidáme pepř, květ a zelenou petržel

 
21. 1. 2017 | | Rubrika: Technologie přípravy pokrmu | Komentářů: 0