Jdi na obsah Jdi na menu
 


BookShare.org - americká placená knihovna

13. 7. 2017

Knihovna se nachází na adrese https://www.bookshare.org .

Přihlásit se do ní mohou zdravotně postižení odkudkoli na světě, pokud budou ochotni zaplatit vstupní poplatek 25 $ a roční poplatek 50 $ za stahování knih v různých jazycích (převážně v angličtině), členem může být i organizace, kde je poplatek cca 300 $ ročně. (nižší poplatky jsou pro určité země, např. africké státy, střední Evropa mezi ně rozhodně nepatří) K tomu, abyste se stali členy a mohli si stahovat díla pod autorským zákonem, je třeba zaslat určité potvrzení o Vašem zdravotním stavu - od lékaře, ze školy, na které studujete (projekt je zaměřen hodně na studenty - ty v USA - ti mají stahování zdarma, ale i odjinud za poplatek). Dospěl jsem pouze do fáze odeslání dokladů - za stahování knih platit nechci. Vše bylo vyřízeno prakticky do druhého dne. Na vyřízení žádosti existuje na servru formulář v PDF, který si stáhnete a vyplníte a zašlete mailem. Zpět dostanete mail s potvrzením a s infomací, že do Všeho účtu, který jste si před tím založili, musíte vložit informace o platební kartě, aby se mohl stáhnout roční poplatek.

Vše je vysvětleno v angličtině pod odkazem Get Started.

Snížit roční poplatek si můžete také tím, že knihovně poskytnete nějaké knihy. Vše je zaštítěno marakéšskou smlouvou o přeshraničním poskytování knih zdravotně postiženým. Českých knih je tu pramála - asi tak 10 titulů a nevybral jsem si.

Co se mi na rozhraní knihovny líbilo, kromě přehledu využitelných čteček, který jsem přeložil a dal do samostatného článku, tak bylo to, že když si američtí studenti zadají nějaký požadavek na server, je o tom zde veden protokol, v jakém stádiu zpracování kniha je a nebo jak kvalitně byla kniha zpracována - případně i přiznání nějakých nedostatků.

Pro vyhledávání si můžete nastavit i své požadavky, z kterých se můžeme dozvědět, v jakých formátech knihy poskytují, tak např. co se týče formátu:

  • Daisy formát s obrázky, pokud jsou dostupné nebo jen textový formát Daisy
  • Audio (Daisy nebo mp3)
  • Braille Ready Format (normy EBAE, UEB  - ve zkratkopise (Grade 2) nebo plnopise - Grade 1)
  • epub (High nebo Low resolution images - vysoká nebo nízká kvalita obrázků)

Najdete zde knihy z následujících kategorií (myslím, že není potřeba ani překládat):

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Při hledání je také možné nastavit hledat v internetovém archivu (nebo na tomto servru - odkud si stáhnete, pokud zaplatíte, ale pokud jde o knihy z internetového archivu, je možné nalezené knihy stahovat i v dalších dostupných formátech - PDF, zabalené do zip, převedené do DAISY formátu. 
Knihy ze servru by se měly otevřít - pokud používáte prohlížeč Chrome - v jejich speciální čtečce BooksReader Chrome extension a je možné stáhnout  a číst příslušným Chrome hlasem (zatím není dostupný pro češtinu). Knihy je možné číst i v ostatních nabízených čtečkách.
V čtečce Capti Narrator po přihlášení do Booksharu uvidíte přímo katagorie a jednotlivé knihy - stáhnout si je samozřejmě můžete až po zaplacení příspěvku, což je pro nás poměrně omezující a knihovnu tak by mohli možná využívat studenti, zvl. třeba studenti angličtiny, kterým by se mohl poplatek vyplatit.