Jdi na obsah Jdi na menu
 


Tutorialy speciálních softwarů

1. 1. 2008

V roce 2006-2007 probíhal projekt Tyfloemployability, zaměřený především na vytváření podmínek pro zaměstnávání zrakově postižených. Tento projekt byl financovaná z projektu EQUAL Evropské unie a jeho součástí trochu dle mého nelogicky (ale šlo především o získání nemalých finančních prostředků z bohaté Evropské unie!) bylo i vytváření tutoriálů pro lektory Tyflocenter a dalších školících center SONS pod vedením ing. Ježka. Tutorial je jakýsi učební materiály určený především pro samostudium. Tento termín se objevuje často v oblasti výpočetní technicky.

Bylo prosazeno (také díky mně a panu Hegrovi, kteří jsme byli zpracovateli dvou ze tří tutoriálů), že budou tyto tutorialy kromě využítí pro fluktujících lektorů i pro běžné uživatele pro zopakování či doplnění dovedností se speciálními softwary. Tutorialy byly odevzdány na začátku září 2006, ale validační jednání o nich proběhlo až v listopadu 2007 a po té byly opravdu zavěšeny na stránkách Tyfloemployability a jsou tam k dispozici ke stažení. Validační řízení znamená předvedení a připomínkování projektu, na kterém byly všechny tři tutorialy přijaty s téměř nulovými připomínkami. Tato delší doba však způsobila, že momentálně už nejde o tutorialy na aktuální verze momentálně dodávané firmami, ale o starší verze. Ale i tak mohou posloužit.

ZoomText 9.0 (pro WindowsXP, 556,3 megabajty) - autor Miloš Šmíd, s pomocí firmy Spektra (Břetislav Verner, Jiří Rezler mladší) - má formu powerpointovské prezentace, doplněné o komentář synthetickým hlasem Epos - dva hlasy: mužský a ženský. Nejvhodnější možnost přehrávání v PowerPointu a nebo pouze Prohlížečem powerpointovských prezentací. Je možné zvolit pozitivní nebo negativní barvy. Součástí jsou i malé testíky klávesových zkratek. Z mé strany je odevzdána verze tutorialu, která ho doplňuje tak, že zachycuje novinky verze ZoomTextu 9.1 vhodného i pro instalaci pod WindowsVista. Čeká se na doozvučení ve Spektře, o distribuci bude po té rozhodnuto a dám sem vědět.

WindowEyes - 87,4 megabajty, zpracováno na verzi 5 (nyní verze 6) pane Jindřichem Hegrem z firmy BrailleTech, která se stará o technickou podporu produktu. Je řešen formou mp3 souborů - komentáře a výklad hlasem Epos, odezva programu Wintalker Voice.

JAWS - zpracováno na verzi 6.20 (nyní verze 8, mezitím verze 7.10), zpracovával zřejmě Michal Jelínek, i když původně měl zpracovávat ing. Ježek, který také projekt tutoriálů "řídil" (no comment). Opět je zpracováno formou mp3 souborů. Pro výklad byl použit opět hlas Epos, pro odezvu programů nově vyvíjený hlas od firmy Galop.

Všechny tři tutorialy jsou trochu jiné, ale v zásadě seznamují jak s funkcemi každého speciálního softwaru, tak také se základními operacemi ve Windows. Nejméně se sice toto může říci o tutorialu ZoomTextu, ale koncipoval jsem ho především pro slabozraké, kteří zpravidla nemají problém se sami díky zbytkům zraku naučit pracovat ve Windows či v prostředí různých aplikací a soustředil jsem se v turorialu proto hlavně na seznámení téměř se všemi funkcemi tak, aby si uživatelé vybrali z mnoha nastavení a funkcí či aby je dokázali využít. Jsou však rozpracované další tutorialy se zaměřením na práci se Zoomtextem, které budou seznamovat s prací v různých aplikacích (AbbyyFineReader, OCR v Officech a budou i další).

Všechny tyto tutorialy jsou ke stažení v podobě archivu zip, které si rozbalíte do struktury pro vypálení samospustitelného CD.