Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kamery a zabezpečení

13. 4. 2008

NÁVRH NA DODÁVKU A MONTÁŽ CCTV

 

 

Jádrem kamerového systému je digitální multiplexní záznamové zařízení pro max. čtyři kamery, které podporuje mimo dalšího:

 

Kamery jsou po konzultaci navrženy v provedení barevný obraz(přepínání den/noc), antivandal v půlkruhovém kovovém krytu s infrapřisvětlením. Počet kamer byl stanoven na tři. Kamery budou rozmístěny takto:

montáž na strop, tímto se částečně eliminuje protisvětlo a sníží dosažitelnost pro vandaly.

1.kamera – sleduje vchod a vjezd do suterénu s garážemi.

2.kamera – sleduje výtah a vchod na schodiště suterén.

3.kamera – sleduje v přízemí výtah, vchod do suterénu a hlavní vchod.

 

Technické parametry kamer:

 

Antivandal barevná kamera s IR LED přisvětlením do 20 m.

Rozlišení: 420 TV řádků, CCD SONY HAD 1/3"

Citlivost: 0,2 Lux/den

Objektiv: integrovaný autom. variofokální objektiv 3,7-12 mm pro seřizování šířky(úhlu) záběru s DC clonouOptika: kompenzace protisvětla, automatická elektronická závěrka.

Kamera spíná infra v případě poklesu osvětlení.

 

Kabelové rozvody budou provedeny v lištách PVC(případně po dohodě v trubkách PVC) po omítce kabelem koaxiálním pro videosignál a napájecí dvoulinkou(toto může být sloučeno do jednoho kabelu). Prostup do přízemí ze suterénu by měl dle informace být možný stávající stoupačkou(pokud tak nelze, bude zhotoven nový prostup).Kamery budou napájeny z jednoho společného bodu-nezálohovaného zdroje 12Vss. Nápájení z rozvaděče bude kabelem CYKY 3x1,5.

Umístění zdroje a záznamového zařízení je uvažováno do PVC rozvodnice umístěné v kanceláři v suterénu. Rozvodnice bude zajištěna proti neoprávněným manipulacím se záznamovým zařízením taktéž zařazením do systému EZS.Výpadek proudu na CCTV může být signalizován do EZS a následně přenášen k uživateli.

 

Napájení zdroje a záz. zařízení bude ze stávajícího rozvaděče a bude samostatně jištěno. Rozvaděč by měl být zajištěn proti snadnému vypnutí proudu do zařízení CCTV. Zálohování zařízení nebylo požadováno, ale v případě potřeby jej lze bez zásadních problémů doinstalovat.

 

Vzájemné propojení systémů EZS a CCTV je možné.

Doporučujeme:

 

V případě vyvolání jakéhokoli poplachu na systému EZS se spustí nahrávání v nejvyšší kvalitě při 25obr./sec na všech kamerách.

 

V případě poplachu na zadané poplachové zóně kamery(kamer) je aktivován poplachový výstup a EZS je aktivována s tím, že stav poplach na CCTV je přenesen na určené místo(na konkrétní osobu pomocí GSM brány nebo na PCO vybrané služby).

 

V případě napojení CCTV do internetové sítě je možno sledovat živé dění nebo záznam kamer s kteréhokoliv místa na světě, pokud je tam připojení internetu. Rozlišení obrazu a rychlost snímků je limitována přenosovou rychlostí internetu na obou stranách.Je možno stahovat  záznam.

 

Pro vyhledávání a přehrávání záznamů v kanceláři je nutný příhledový analogový nebo LCD monitor. Stažení vybraného záznamu v kanceláři je možno provést přes USB rozhraní.

Formát záznamu lze přehrát bez úprav na PC za předpokladu že PC disponuje potřebnými videokodeky(jsou volně ke stažení).

 

Napojení CCTV do sítě nebo internetu nebylo prozatím řešeno a není tudíž součástí nabídky.

 

Záznam bude uchováván v max. délce doporučené Úřadem pro ochranu osobních údajů. Tomuto úřadu je povinnost takovéto záznamové zařízení ohlásit.

 

NÁVRH NA DODÁVKU A MONTÁŽ EZS

DIGIPLEX 96 EVO

 

Návrh je založen na nutnosti neustálého přehledu o stavech systému EZS, zápínání a vypínání podsystémů, výpadků proudu a poruchách. Tyto stavy budou zapisovány chronologicky s udáním času a uživatele do paměti ústředny, případně navíc u poskytovatele monitoringu(např. bezpečnostní agentura). Takto koncipovaný systém nepřipustí možné zpochybňování funkčnosti v případě, že uživatel nezapne svůj podsystém a je vykraden, nebo při užívání společných prostor(např. sklepy), kde některý z uživatelů vypne podsystém pro vstup, ale po odchodu jej již nezapne.

 

Stavy všech vypnutých a zapnutých podsystémů budou signalizovány přehledně LED zobrazovačem(nadstavba na klávesnici) nebo velkými LED na tablu(nedoporučujeme LED přímo u garáže). Zobrazovač nebo tablo budou umístěny ve společných prostorách.

 

Podsystémy:

pro suterén bylo určeno 8 podsystémů.

 

4x garáž – dálkové ovládání

1x sklep

1x kancelář

1x kolárna

1x PVC skříně pro CCTV, EZS a další ochrany

 

Způsoby ovládání vypínání a zapínání.

 

1)

bezkontaktní čtečkou karet nebo kódem na klávesnici systému. Klávesnice bude umístěna ve společných prostorách suterénu spolu s LED tablem(nebo zobrazovačem). 

Každý uživatel může svojí kartou vypnout pouze jemu povolené prostory.

  1. Po přiložení karty se vypnou naráz povolené prostory(sklep, garáž, kolárna, kancelář, ochrany.)
  2. Pro každou prostoru bude mít samostatnou kartu.
  3. Zadáním kódu se na klávesnici zpřístupní kódu přiřazené prostory(sklep, garáž, kolárna, kancelář, ochrany.).Vybere si nalistováním v menu potřebné.
  4. Kombinované dle výběru.

 

Počet karet(nebo klíčenek) není znám, v nabídce je pouze cena za 1 kartu nebo klíčenku.

2)

při příjezdu autem použije uživatel dálkové ovládání vrat DIGIPLEX(lze i bez auta) pro otevření vrat.Po otevření vrat  vypne dálkovým ovladačem(ovladač má 4 tlačítka) podsystém garáže a vjede do garáže.Vypnutí podsystému před vjetím do garáže si může vizuálně ověřit na LED tablu. Podsystém garáže je vypnut a toto je zapsáno v paměti ústředny. Pokud chce uživatel pracovat v garáži při zavřených vratech, zavře vrata (dálkovým ovladačem nebo ručně) a podsystém nezapne.Při odjezdu z garáže opět uživatel ovládá vrata, po zavření vrat zapne podsystém dálkovým ovladačem DIGIPLEX(žádný jiný dálkový ovladač se již nepoužívá). Stav podsystému může opět ověřit na LED tablu.

Pomocí patřičných relé je zajištěno, aby nedošlo k vjetí do zapnutého podsystému garáže např. v případě, že již jiný oprávněný uživatel garáž vypnul(ať již dálkovým ovladačem nebo kartou) a zapomněl znovu zapnout.

Pro každou garáž je v návrhu jeden ovladač a jeden přijímač.

Návrh obsahuje samostatný přijímač pro každou garáž protože není jistota, že v železobetonové konstrukci suterénu by všechny ovladače vrat a podsystémů byly 100% funkční při umístění pouze jednoho společného přijímače(na 1 přijímač max. 16 ovladačů). Přijímač by neměl být v nechráněných prostorách. Po odzkoušení či vytipování bezpečného umístění je možno počet přijímačů snížit.

 

3)

při výpadku proudu(vrata nelze otevřít dálkovým ovladačem) se podsystém garáže bude vypínat kartou na klávesnici, kódem nebo dálkovým ovladačem DIGIPLEX a vrata uživatel otevře manuálně.

 

Ústředna EZS bude spolu s GSM bránou umístěna mimo společné prostory, bude samostatně napájena ze silového rozvaděče. Ústředna i brána budou zálohovány akumulátorem pro případ vypnutí proudu. Akumulátor bude dimenzován tak, aby vydržel více než 12 hodin provozu. Stav poruchy akumulátoru a výpadek proudu budou pomocí GSM brány přenášeny k uživatelům, nebo na PCO.

Ústředna i brána budou opět umístěny v plastovém rozvaděči a tento bude chráněn EZS.

 

Každý poplach na podsystému bude pomocí GSM brány směrován ke konkrétnímu uživateli podsystému. Na přání lze přenášet i zapnutí nebo vypnutí za cenu SMS. Na výpisu od poskytovatele mobilní sítě lze pak zjistit za kolik a na jaké číslo brána volala.

 

Kabelové rozvody budou provedeny v lištách PVC(případně po dohodě v trubkách PVC) po omítce kabelem s kroucenými páry min. 3x2x0,5mm. Nápájení z rozvaděče bude kabelem CYKY 3x1,5.

 

Detektory pohybu jsou navrženy duální(MW+PIR), aby při změnách teploty nevyvolávaly falešné poplachy.

 

V případě vyvolání poplachu bude znít akustická signalizace bzučákem v suterénu.

 

Řešení způsobu vypínání podsystémů garáží může být po předmontážní dohodě individuální.

 

Vzájemné provázání systémů EZS a CCTV již bylo řešeno v kapitole o CCTV.

 

V případě zájmu o napojování bytů na systém EZS je nutno toto před zhotovením návrhu(instalace) oznámit, základ ústředny EZS musí z tohoto požadavku vycházet. U navržené ústředny je to max. 8 podsystémů. 

 

 

 

 

 
 

 

Kontakt

Bytové družstvo Podlesí

603 899 170

bdpodlesi@seznam.cz

Mail list



Archiv

Kalendář
<< duben / 2024 >>

Statistiky

Online: 4
Celkem: 692271
Měsíc: 8176
Den: 262