Jdi na obsah Jdi na menu
 


Dámské sedlo

13. 4. 2007

Dámské sedlo

Tomuto sedlu se často říká "Královna sedel"; ačkoli by to správně mělo být "sedlo Královen", protože je na světovou jezdeckou scénu zavedly většinou královské jezdkyně.
Dámské sedlo pocházá z doby před 600 lety z královských dvorů evropského kontinentu. Do Anglie je přivezla Anna Česká, manželka krále Richarda II. Před koncem 14. století jezdily anglické ženy po mužsku, rozkročmo.

Obrazek

Dámské sedlo se běžně objevovalo na honbištích až do 20.let našeho 20. století. Pak zmizely douké sukně a spodničky a nahřadily je dlouhé kalhoty a hezká jezdečké sukně. Ženy brzy začaly jezdit po mužsku - rozkročmo. Po 2. sv.válce však nastala renesance dámského sedla. V Brutánii bylo vzdříšeno v roce 1970 a vznikla velká společnost Ladies Side-Saddle Association, která má nyní více nez 2 000 členek. Dámská sedla se opět vyrábějí a na jeji ch konstrukce se podílejí zkušení experti, takže získávají na kvalitě. Na kontinentě a v Americe se dámské sedlo takováho znovuzrození nedočkalo. Většina jezdkyň je považuje za nepohodlné a málo bezpečné.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář