Jdi na obsah Jdi na menu
 


23. 4. 2019

Zájezd do Litovle a galerie v přírodě

Zájezd do Litovle a Litovelského Pomoraví - 23.4.2019

 

Hned v úterý po velikonočních svátcích odjíždí 52 členů našeho Klubu  na zájezd do města Litovle a do unikátní galerie v přírodě v Horce nad Moravou. Na motorestu Křepelka k nám přistupuje průvodce, který se nám věnuje po celou dobu našeho zájezdu. Okolo 10 hodiny odjíždíme z motorestu  do nedaleké Litovle, ležící na úpatí Drahanské vrchoviny, města v okrese Olomouc na řece Moravě, jejíž 6 ramen dodává Litovli specifický ráz. Město se proto nazývá hanácké Benátky a to i proto, že se zde nachází gotický kostel svatého Marka, stejně jako v Benátkách. Jedno z ramen Nečíz protéká přímo pod radniční věží a celým náměstím. S řekou jsou spojeny také některé významné historické památky ve městě jako např.  Svatojanský most, nejstarší funkční kamenný most na Moravě. Také 72 m vysoká veřejně přístupná historická radniční věž s nádhernou vyhlídkou do širokého okolí. Působivou technickou památkou jsou schody k Nečízu, který protéká pod náměstím zcela zkryt  očím turistů a jeho hladina se na náměstí ukáže pouze v tomto jediném místě. S průvodcem procházíme historickým centrem Litovle a u některých památek se zastavujeme např.u  Litovelské radnice, u Morového sloupu a také u švédské desky, což je památník dobytí Litovle Švédy za třicetileté války, ve kterém jsou zazděny dělové koule.

Po prohlídce odjíždíme do nedaleké Horky nad Moravou, do unikátní galerie v přírodě. Napřed ale absolvujeme velmi chutný oběd přímo v areálu galerie. Stavby a instalace galerie slouží jako místa setkání s přírodou i s dalšími lidmi a jsou otevřené pro prožitky. Místa v galerii navrhli známí čeští výtvarníci jako František Skála a Miloš Šajn. Přírodní galerie je přirozená vstupní brána do přírody Litovelského Pomoraví a slouží hlavně školám, které zde pořádají pro děti školy v přírodě. Počasí až tolik nepřeje, ochladilo se, ale naštěstí neprší. 

Po prohlídce zbývá trochu času na kávu, čaj,  nebo nákup suvenýrů  a nakonec ještě na společné foto. V 15.30 hod. odjíždíme z galerie a vracíme se k domovu. Viděli  a poznali jsme zase něco nového.